Başbakan Binali Yıldırım'ın Diyarbakır'da açıkladığı ''Doğu ve Güneydoğu Yatırım ve Destek Hamlesi'' programının ardından, Samsun'un iş dünyası temsilcileri paketi değerlendirdi.

Kalkınma planının doğru ve acil ihtiyaç olduğunu söyleyen temsilciler, o bölgelerin ardından aynı planlamanın Karadeniz Bölgesi'ne de yapılması gerektiğini belirtti.

TEŞVİK HER BÖLGEYE YAYILMALI
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde iyi niyetli her yaklaşımın fayda sağlayacağını ifade eden Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman, ''Paketin miktarı çok büyük ve 23 şehri kapsıyor. Başbakanımızın ifadesiyle, bölgeyi 'Uçuracak'. Orada devletin yatırım yapılacak bir güven ortamının sağlaması, hiç teşvik yapılması bile oradaki ticaretin önünü açacak. 23 ilde 15 hastane, eğitim kurumları, fabrikalar, altyapı yatırımları ve doğrudan gelir desteği bölgenin çehresini değiştirecek. Bölgedeki kalkınma yeterli şekilde olursa Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan batıya göç olmayacak. Batıda büyüyen bir istihdam problemi de olmayacak. Çünkü o bölgelerden örneğin İstanbul'a göç ederek işsizlik, konut açığı ve asayiş problemlerine neden oluyor. Teşviğin içinde terörden zarar gören esnafa 50 bin TL'lik faizsiz destek bile küçük esnafı rahatlatacaktır. Biz ticaret erbabı olarak gönlümüzden geçen her bölgenin teşvik alması. Samsun kalkınmada öncelikli bölgede yer almadığı için yatırım teşviklerinden yeterince yararlanamıyor. Bu yerel bazda Samsun'un kanayan yarası. Bu teşviğin bütün Türkiye'ye yayılmasından mutluluk duyarız. Bunlar devletin gücünü arkamızda hissettiren şeyler. Devlet desteği olunca daha güvenli yatırım yapılır. Ama devletin imkanları sınırlı. Şu anda acil bir eylem planı var. Öncelikli bölge şimdi Doğu ve Güneydoğu Anadolu, bunu biz de kabul ediyoruz. Çünkü orada uzun zamandır insanlar ticareti, geçimi ve yatırımı unutup hayatta kalmaya çalışıyorlar. Elbette o bölgelere buradan daha fazla teşvik verilmesi gerekir. Önümüzdeki zamanlarda inanıyoruz ki, devletimiz yereldeki siyasetçilerimiz sayesinde gerekli olan yatırımı Samsun ve Karadeniz Bölgesi'ne de verecektir'' dedi.

BİZİM ÖNCELİĞİMİZ ORAYA VERİLSİN
Son 6-7 aydır zirve yapan terör olayları nedeniyle teşvik verilen şehirlerde ticaret hayatını olumsuz etkileyen travmatik bir dönem yaşandığını kaydeden Karadeniz Genç İş Adamları Federasyonu (KARGİF) Başkanı Levent Özden, ''Paketi bu yüzden çok olumlu buluyorum ve destekliyorum. Bölgenin ekonomik anlamda büyümesi açısından çok önemli. Bir an önce hayata geçmeli ve bizler tarafından da desteklenmeli. Terörden dolayı olumsuz etkilenen ticaret hayatına can simidi olacak. Faizsiz krediler, fabrika yatırımlarının devlet tarafından karşılanması ve elde edilen ürünlerin devlet tarafından alınması çok önemli maddeler. Her zaman bölgedeki terörün bitmesinden yanayız, ekonomik kalkınma bu süreci de hızlandıracak. Arzumuz, tüm Türkiye'de her bölgede huzur içinde ticaret. Devletin her bölgeye eşit desteğini istiyoruz ama aynı zamanda devletin o bölgelere yapacağı yatırımı art niyetli kullanmamasını ve bu yatırımları destekleyip bayrağının yanında olması gerekli. Şu an orada bir ateş var, önceliğimiz oradaki yangını söndürmek. Her bölgenin eşit kalkınması bizim arzumuz ama şu an olağanüstü bir durum yaşıyoruz. Birincisi terör olaylarının son bulması bizim burada kazanacağımız paradan daha önemli. Çatışmanın yaşanmadığı bir ülke istiyoruz. Bu yüzden benim önceliğimin oraya verilmesinin taraftarıyım. Biz de federasyon olarak gerekli incelemeler yapıldıktan sonra pek tabii o bölgelerde yatırım yapabiliriz'' diye konuştu.

İŞ DÜNYASINI AKTİF GÜNLER BEKLİYOR
Bölge halkının eğitimine yönelik çalışmaların çok doğru sıralanıp planlandığını söyleyen Samsun Genç İşadamları Derneği Başkanı (SAMGİAD) Savaş Gömeç de ''Gerçekleşecek tesisler içerisinde eğitim öğretim ve vatandaşlarımızın ülkesi için doğru bilgilendirilmesi noktasında da büyük yol alacağız. Çünkü bilinçlenen bölge halkının, etrafındaki bölgelere ve ülkesine de ciddi katma değer sağlaması kaçınılmaz. Bizim naçizane talep ve beklentilerimiz, zor koşullarda ülkemize sağladığımız bütçelerimizin o bölgede güvenlik içerisinde eşit şart ve koşullarda son kuruşuna kadar harcanması ve bölgedeki kardeşlerimizin de ülke bilinci ve bütünlüğü konusunda bilinçlenerek iyi bir refah seviyesine kavuşması. Ülkemizin her noktasında iş dünyasının devletinden destek beklentisi içerisinde olduğu bir zamandayız. Gezi olaylarıyla başlatılan ve 15 Temmuz'a kadar sürdürülen hain yıpratma, darbe ve işgal hareketleri başarıya ulaşamadı ama piyasalarımızı zor durumlara soktu. Biz SAMGİAD ailesi olarak ülkemizin diğer bölgelerinin de destek verilmesi konusunda ihtiyaçlarını dile getirmeye çalışıyoruz. İş dünyamızı daha aktif günlerin beklediğine inanıyorum. En önemli isteğimiz, sağlanacak olan bu kapsamlı desteğede Doğu ve Güneydoğu'daki kardeşlerimizin son kuruşuna kadar sahip çıkmaları ve doğru şekilde değerlendirmeleri'' ifadelerini kullandı.

BAŞARILI OLURSA HER BÖLGEYE UYGULANIR
Seçimler ve darbe girişiminin ardından ekonomide yaşanan durgunluğun ardından toparlanılmasını gerektiğini ifade eden Samsun İş Kadınları Derneği (SAMGİAD) Başkanı Münevver Uğurlu, ''Bu toparlanmayı da Başbakanımız güzel bir programla Diyarbakır'da başlattı. Tabii ki orayı geliştirmek lazım, dışarıdan da ülkemizin diğer bölgelerinden de yatırımcıların gelmesi lazım. Fakat diğer yörelerimize de bu teşviğin sağlanması gerekli. Bu teşviklerin bölgesel kalkınmaya büyük faydası olacağını düşünüyorum. Zaten TÜRKONFED'in de amacı bölgesel kalkınma. Çünkü her yörenin kendine has özelliği var, her yerin kendine göre bir gelişme paketi olması lazım. Çok güzel bir paket oluşturulmuş ve umarım ülkemizin diğer yerlerinde de uygulanırsa kalkınmamız hızlanacak. Bizim o bölgeye geniş çaplı bir yatırım yapmamız lazımdı. Eğer o bölgede güzel gelişilirse ve başarılı olursa örneğini diğer bölgelerimizde de başarırız. Fakat o paraların orada gömülü kalmaması ve çalıştırılması lazım. Bu büyük hizmet kapsamında verilen para takip edilmeli. Sanıyorum ki orada yeterli gelişme sağlanırsa ülkemizin diğer bölgelerinde de bu kalkınma projesi uygulanacaktır. Biz Karadeniz bölgesinde olduğumuz için umuyoruz ki bundan sonraki paket Karadeniz Bölgesi'nde uygulanır. Ülkemizin her bir yanı çok güzel fakat Karadeniz konum itibariyle, liman, lojistik, tarihi yerler ve sanayi bakımından çok zengin bir yerdeyiz. Bunun için bu bölgeye de teşvikler ve yatırımcılar gelmeli'' dedi.

SIRA KARADENİZ'E DE GELMELİ
Güneydoğu ve Doğu Anadolu'daki iyileşmede ekonomik kalkınmanın büyük rol alacağını söyleyen Karadeniz Sanayici İşadamları Dernekleri Federasyonu (ORKASİFED) Başkanı Emin Bahri Uğurlu ise ''Bir iyileşme için ekonominin de canlandırılması gerektiğini 20 yıl evvel de yaptığımız sivil toplum hareketlerinde de zaten belirttik. Hükümetin bu konuyla ilgili bir girişimleri bizi sevindiriyor. Ülkenin dörtte bir nüfusu artık megakent olan İstanbul'da. Büyük projeler ve yatırımlar hep orada ve artık kaldırmıyor. Türkiye'ye üç tane daha İstanbul lazım. Üç İstanbul'dan birinin bu 23 ilin göbeğine yapacaksak birisi orada olmuş olacak. Samsun ve Karadeniz her zaman fedakarlık yaptı. Ama artık hükümetimizden bu bölgenin de yatırım programında ele alınmasını bekliyoruz. Çünkü artık en geri kalan yerlerden bir tanesi olmaya başladık. Milli gelir çok az çünkü, iş dünyası sıkıntı yaşıyor. Samsun civarı ve Karadeniz her ne kadar kendini geliştiriyorsa da, ülke ekonomisine olan desteklerde de gerekli yardımları bekliyoruz. Umarız orada yapılan yatırım orada kalır ve beklenen istihdam sağlanır. Başka illegal yollarla yatırımlar delinir ve yatırımlar tekrar megakente dönerse verilen emekler boşa gitmiş olur. Umarım dağda silah değil fabrikada makine tutan eller sağlanır'' şeklinde konuştu.

Zerrin SOMUNCU