Başbakan Binali Yıldırım'ın terör örgütü PKK ile yakınlığı olduğu öne sürülen 14 bin öğretmenin açığa alınıp gerekli tahkikatlar yapıldıktan sonra meslekten ihraç edileceği yönündeki açıklaması sonrası Samsun'daki eğitim sendikaları konuyu değerlendirdi.

Eğitim Bir-Sen Samsun 1 Nolu Şube Başkanı Nejdet Güneysu, "Olması gereken bir adım" derken; Eğitim-İş Samsun Şube Başkanı Rüstem Kara, Türk Eğitim Sen Samsun 1 Nolu Şube Başkanı Levent Kuruoğlu ve Eğitim Sen Samsun Şube Başkanı İsmail Yavuz ise, öğretmenlerin hukuki çerçevede yapılacak yargılama sonrası net bir şekilde tespit edilerek meslekten ihraç edilmesi gerektiğini ifade etti.

OLMASI GEREKEN BİR ADIM
Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklamasına destek veren Eğitim Bir-Sen Samsun 1 Nolu Şube Başkanı Nejdet Güneysu, "Olması gereken bir adım olduğunu düşünüyorum. Nasıl FETÖ bir terör örgütü ise PKK da bir terör örgütüdür. FETÖ'nün mensupları nasıl temizleniyorsa, PKK mensupları da eğitim camiası içinden temizlenmelidir. Bu insanları tespit edecek olan yargıdır. Tespit edildikten sonra da bu insanların meslekten ihraç edilmesi gerekir. Kimsenin aklından 'ben devlete kurşun sıkarım, sonra da devletin üzerinden hayatımı kazanırım' diye bir şey geçmesin. Bizim endişemiz burada bu şekilde ilişkilendirilen terör örgütü mensuplarının yerine alınacak öğretmenlerimizin de iyi seçilmesi lazım. Çünkü eğitim-öğretim boşluk kabul etmez. Bundan 1 gün mahrum bıraktığımız çocuğumuzun gencimizin bizde hakkı olur. Devletimiz bu konuda titiz davranmalıdır" dedi.

DUYGUSAL DAVRANILMAMALI
'Bir öğretmenin, FETÖ gibi, PKK gibi terör örgütleriyle bağlantıları varsa, mahkeme süreci sonrası görevden kesinlikle alınmalıdır' diyen Eğitim-İş Samsun Şube Başkanı Rüstem Kara ise, "Eğitim- öğretim yılına başlamadan görevden alacağız, meslekten atacağız' şeklindeki girişimin yanlış olduğunu düşünüyoruz. Eğer bir suç varsa tabi ki görevden alınır. Ancak bu şekilde toptan görevden alınmalarda birçok haksızca durum ortaya çıkabiliyor. Bu konuda mağduriyet yaşanmaması için özellikle Milli Eğitim Bakanlığı'ndan ve bütün yetkililerden, duygusal davranmadan, objektif bir şekilde bakmalarını özellikle istiyoruz. Tecrübeli deneyimli öğretmenlerimizin bir anda görevlerinden alınmalarının doğru olmadığını ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

ÖĞRETMENLER MAĞDUR OLMASIN
Suçluların belirlenmesi ve adil olunması gerektiğini dile getiren Türk Eğitim Sen Samsun 1 Nolu Şube Başkanı Levent Kuruoğlu da, "Sayın Başbakan PKK'ya yakınlığı iddia edilen 14 bin öğretmenin açığa alınacağını ifade etti. Biz daha önce FETÖ soruşturması kapsamında söylediklerimizi yine söylüyoruz. Bunlarla ilgili soruşturma yapılmalı, bu soruşturmalar sonucunda suçları belirlenmeli ve adil olunmalıdır. Yoksa çok sayıda öğretmen bu noktada mağdur duruma düşer. Kurunun yanında yaş da yanar. Ancak teröre bulaşmış, PKK'ya sempatisi olan ve bu anlamda faaliyetlerde bulunmuş bütün öğretmenlerin de meslekten çıkarılması gerektiğini düşünüyoruz. Düşünün, bu tür öğretmenler okullarımızda görev yapıyor ve çocuklarımızı zehirliyor. Bunlar kesinlikle atılmalıdır. Hiçbirinin gözünün yaşına bakılmasın, ancak dediğim gibi bu iş ince elenip sık dokunarak yapılmalıdır" şeklinde konuştu.

ARKADAŞLARIMIZA GÜVENİYORUZ
Eğitim-Sen Samsun Şube Başkanı İsmail Yavuz ise, Türkiye kamu bürokrasisinin önemli bir kesiminin FETÖ ile ilişkili olduğunun ortaya çıktığını belirterek şunları söyledi: "Devlete sızmak değil, bilerek yerleştirilmeye göz yumulduğunu görüyoruz. Tabi ki devlet darbe girişiminden sonra gerekli önlemleri alacaktır. Ancak kurunun yanında yaşın da yanması gibi bir durumla karşı karşıyayız. Bizim de bazı arkadaşlarımız açığa alındı. Biz arkadaşlarımıza güveniyoruz, arkadaşlarımızın FETÖ yapılanması içinde olamayacağını biliyoruz. Artık yasama, yürütme, yargı erklerinin toplumun en geniş katılımına açılacak şekilde yapılması, parlementonun demokratikleşmesi lazım. Muhalefet eden herkes düşman değildir. Suçlular elbette ki kanunlara göre yargılanmalıdır. Ancak herkes suçlu değildir, düzgün bir şekilde yapılacak yargılama sonrası suçlu olanların ortaya çıkarılması gerektiğini düşünüyorum."

Barış BUDANOĞLU