Türk Böbrek Vakfı diyetisyeni Gökçen Efe Aydın, Kurban Bayramında başta aşırı et tüketimi olmak üzere yapılan beslenme hatalarına ilişkin bilgi verdi. Aydın, 'Bayram dönemlerinde artan şeker ve tatlı tüketimine Kurban Bayramında artan et tüketimi de eşlik ediyor. Özellikle obezite, şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve kalp - damar hastalığı açısından risk altında olan kimselerin beslenmelerine özen göstermeleri ve bayram döneminde aşırılıktan kaçınmaları gerekiyor' dedi.

Etlerin sindirimi zor besinler arasında yer aldığını belirten Aydın, 'Kesilen etler hemen tüketilmemeli, özellikle bazı bölgelerde sabahın erken saatlerinde kesilen kurbanların kavurma olarak kahvaltı sofrasına gelmesi son derece sakıncalı. Etlerin yenmeden evvel sertliğinin gitmesi açısından 24 saat dinlendirilmesi yerinde olacaktır. Aksi halde sindirimi güç olacağından mide rahatsızlıklarına sebep olabilir" dedi.

Aydın; 'Etler pişirilirken yağsız tarafları tercih edilmeli ve yağ konulmadan kendi halinde pişirilmelidir. Kızartma ve kavurma yerine haşlama, fırında pişirme ve ızgara tercih edilmelidir. Haşlarken az su kullanılmalı ve değer açısından suyu dökülmemelidir. Şayet ızgara yapılacaksa etin üzerinde kömürleşmiş bir katman oluşturmamak için et ve ateş arasında 15 cm kadar mesafe korunmalıdır. Tüm bunlara dikkat edilse dahi tüketim miktarına ve etleri sebzelerle pişirmeye özen göstermek yerinde olacaktır. Yine etin yanında salata tüketmek besin çeşitliliği ve C vitamini alımı açısından sağlıklı olacaktır. Ayrıca, Zoonoz olarak adlandırılan ve hayvanlarda görülen bazı hastalıklar etler çiğ veya az pişmiş tüketilirse insanlara geçebilir. Bu nedenle etleri iyi pişirerek tüketmek bu durumun yaşanmamasına yardımcı olacaktır' diye konuştu.