Son dönemlerde Karadeniz Bölgesi'nde çekilmeye başlanan komedi filmlerinin dışında bir sanat filmi çekmek için yola çıktıklarını belirten yönetmen Mustafa Kara, 'Kalandar Soğuğu' ismini verdiği filmiyle katıldığı 6 film festivalinde 12 ödül aldı.

Karadeniz Bölgesi'nde son dönemlerde artan komedi filmlerinin dışında bir sanat filmi çekmek için yola çıkan yönetmen Mustafa Kara, yaklaşık bir buçuk sene boyunca 4 farklı mevsimde Trabzon'a gelerek 'Kalandar Soğuğu' isimli filmini çekti. Maçka ilçesindeki bir dağ köyünde beslediği hayvanlarıyla maden rezervi arayan bir vatandaşının hikayesini anlatmaya çalışan Kara, Karadeniz'de komedi filmlerinin dışında farklı türden de filmler çekilebileceğini anlatmaya çalışmak için yola çıktığını söyledi. 16 Eylül'de 6 ildeki 15 sinema salonunda vizyona girecek olan Kalandar Soğuğu katıldığı 6 film festivalinde 12 ödül aldı.

Filmin vizyona girecek olması nedeniyle Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde bir basın toplantısı düzenleyen yönetmen Mustafa Kara, Kalandar Soğuğu'nun geçen yılın en filmlerinden bir tanesi olduğunu belirterek, 'Türkiye'de bağımsız sinema diye adlandırdığımız sinemalar salon bulmakta zorlanıyorlar. Seyircinin de ilgisi uzak. 100 yıldır Türk sineması bilinçli ya da bilinçsiz olarak Karadeniz'in ıskaladığı insanını komedi unsurunun ötesinde görmedi. Karikatürize ettiği hikayeler ile ya da tavşan göstererek seyircinin cebindeki parayı almanın ötesine de geçemedi" dedi.

'Komedi sinemasının yanı sıra insanın kadim hikayesini anlatan bir öykünün peşinde olduk'

Karadeniz'in doğasını anlatmak için 4 mevsim boyunca Trabzon'a gelerek filmi çektiklerini kaydeden Kara, 'Bir taraftan klasik bir film anlatmaya çalışırken bir taraftan da bölge insanını, hikayesini atmosferini anlatabilecek bir hikayeyi için titizlikle çalıştık. Öykünün dramatik kurgusu gereği çokta sinemamızda yer alamayan Karadeniz'in doğasını da belirtmek adına filmi dört mevsimde çektik. Filme 2012 yılında başladık. Her mevsim yaklaşık 1 buçuk ay boyunca Trabzon'a kalarak 2014'ün baharına doğru filmi bitirdik. Gişe, popüler, komedi sinemasının yanı sıra sadece insanları eğlendirmenin ötesinde insanın kadim hikayesini anlatan bir öykünün peşinde olduk. 6 film festivalinde 12 ödül aldık. Katılacağımız başka festivallerde var' ifadelerini kullandı.

"Kalandar Soğuğu" filminin oyuncularından Haydar Şişman ise Karadeniz'de genellikle gişeye yönelik filmlerin çekildiğini ifade ederek, 'Karadeniz'de son dönemlerde çekilen filmlerde bir artış var. Genellikle gişeye yönelik komedi filmleri çekiliyor. Dışarıdaki algı Trabzon'da nitelikle bir filmin yapılamayacağı yönündeydi. Sanırım Kalandar Soğuğu ile birlikte bunu biz kırdık' diye konuştu.