Vatandaşların yaklaşan Kurban Bayramı öncesi herhangi bir can ve mal kaybına uğramaması için Samsun İl Emniyet Müdürlüğü'nden bazı uyarılar yapıldı.

Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "Ülkemizin gündemini sürekli meşgul eden trafik kazalarında her yıl binlerce insanımız hayatını kaybetmekte, on binlercesi ise yaralanmakta veya sakat kalmaktadır. Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle trafik yoğunluğunda artış olacağı öngörüldüğünden, vatandaşlarımızın huzurlu ve güvenli bir şekilde seyahat etmelerini sağlamak üzere gerekli tedbirler planlanarak uygulamaya konulmuştur. Mevcut ekiplerimize ilave takviye ekipler oluşturularak, gerek resmi gerekse sivil ekiplerimizle trafik akışı takip edilerek gerektiğinde müdahale edilmek suretiyle trafik güvenliği sağlanmaya çalışılacak, kural ihlali yaparak yol kullanıcıları açısından tehlikeli davranışlar sergileyen sürücüler hakkında gerekli cezai işlemler uygulanacaktır. Bu kapsamda; sivil ekipler oluşturularak sabit ve seyir halinde olmak üzere radarla hız kontrolü, standart dışı akaryakıt (10 numara yağ) kullanımı, şehirlerarası otobüs terminallerinde otobüslerde yedek şoför bulunup bulunmadığı, yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçlarda şoförlerin hız kurallarına, çalışma ve dinlenme sürelerine uyup uymadıkları, emniyet kemeri kullanımı, bozuk veya standart dışı ışık donanımı konularında denetimlere ağırlık verilecektir. Bununla birlikte denetim noktalarında uykusuzluk ve yorgunluk belirtilerinin yoğunlaştığı saatlerde sürücülerin kısa süreli olarak araçtan inerek kan dolaşımının düzenlenmesi ve araç içindeki havanın tazelenmesi, sürücünün uyku ve yorgunluğunun giderilmesine yönelik kısa süreli dinlendirme uygulamaları yapılacaktır. Bununla birlikte Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ve Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü sorumluluk güzergahında her 10 km'ye bir ekip düşecek şekilde planlama yapılmış olup ayrıca sivil denetim araçları ile radarla hız kontrolü, yakın takip ihlalleri, şerit izleme ihlalleri, kavşaklarda geçiş kuralları ihlalleri, kırmızı ışık ihlalleri konularında denetimler yapılacaktır" denildi.

Bilimsel araştırmaların, ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarında yolcu ve sürücülerin yüzde 25'inin araç dışına fırladığı ve bunun sonucunda her üç kişiden birinin öldüğü, emniyet kemeri kullanmanın trafik kazaları sonucunda meydana gelen ölümlerde yüzde 45, ağır yaralanmalarda ise yüzde 50 oranında azalma sağladığını ortaya koyduğu belirtilen açıklamada şu uyarılara yer verildi: "Emniyet kemerinin frenleme veya çarpışma anındaki işlevi; yolcuların ileri hareketini engelleyerek araç içerisinde direksiyon, cam veya diğer yolcularla çarpışmasını önlemek, aracın takla atması gibi durumlarda ise araçtan dışarı savrulmayı engellemektir. Bununla birlikte 10 yaşından küçük çocukların arka koltukta oturtulmaları ve emniyet kemerinin bağlanması, eğer varsa çocuk koltuğu veya bebek puseti kullanılması da güvenlik açısından son derece önemlidir. Trafik kazalarının en önemli nedenlerinden biri de hız limitlerine uyulmamasıdır. Yalnızca 'aşırı hızlı araç kullanmak' değil, hız limitlerinin biraz üstündeki hızlarda araç kullanmakta acı sonuçlar doğurabilir. Hızın, seyir esnasında sürücü davranışına, sürücülerin görme ve algılama yeteneğine, kaza durumunda ise yaralanma ve ölüm riski oranına etkileri hafife alınamayacak derecede yüksektir. Yapılan araştırmalar, 30 km/s hızla gerçekleşen bir çarpışmanın araç içerisinde bulunan bir insanın vücuduna etkisinin 1. kattan düşmeye; 90 km/s hızda ise 10. kattan düşmeye eşdeğer olduğunu göstermektedir. Yine yapılan bilimsel araştırmalar 80 km/s hızla giden bir araçta yolculuk yapanların olası bir kazada ölme ihtimalinin, 30 km/s hızla giden bir araçtakilere göre 20 kat daha fazla olduğunu ortaya çıkarmıştır. Trafikte güvenli bir seyahat için sürücülerimize bazı hususları hatırlatmakta yarar görüyoruz. Hız limitlerine uyun ve her, 3 saatte bir mola vermeyi unutmayın, uykusuz, yorgun ve alkollü olarak kesinlikle araç kullanmayın. Emniyet kemerinizi mutlaka takın ve araçtaki diğer yolcuların da takmasını sağlayın. 10 yaşından küçük çocuklarınızı mutlaka arka koltuğa oturtun ve emniyet kemerlerini bağlayın. Köprü üstü, viraj, tünel, tepe üstleri ve sollama yasağı olan diğer yerlerde kesinlikle sollama yapmayın. Önünüzde seyreden aracı her zaman güvenli takip mesafesinde izleyin. Araç kullanırken dikkatinizi dağıtacak şeylerle ilgilenmeyin. Aracınıza kapasitesinin üzerinde yük ve yolcu almayın. Araç kullanırken sürekli sol şeridi işgal etmeyin. Araç kullanırken telefon görüşmesi yapmayın. Telefon görüşmesi yapmanız gerektiğinde aracınızı güvenli bir yerde durdurduktan sonra görüşmenizi yapın. Yola çıkmadan önce aracınızın bakımlarını yaptırın ve eksikliklerini tamamlayın. Trafik kurallarına, trafik işaret ve işaretçilerine uyun. Tüm halkımızın kazasız, huzurlu bir bayram tatili geçirmesini dileriz."