Suriye'deki iç karışıklıktan ve terör örgütlerinden dolayı ülkelerini terk ederek Türkiye'ye sığınan her yaştan Suriyeli dün olduğu gibi bugün de Karkamış Gümrük Kapısı'na akın etti. Karkamış Gümrük Kapısı'nın sivil geçişlere 2 yıl sonra yeniden açılmasının ardından geçişlerin ikinci gününde de hareketlilik yaşanıyor. Suriyeli vatandaşlar Göç İdaresi Gaziantep İl Müdürlüğü'nün Karkamış'ta oluşturduğu mobil hizmet bürosunda kayıt işlemlerini tamamladıktan sonra Karkamış Gümrük Kapısı'na gelerek Cerablus'a geçiş yaptılar.

İlk gün 327 kişi vatanına döndü

Fırat Kalkanı Harekatı ile terör örgütü DAEŞ militanlarından temizlenen Cerablus'a ilk gün 327 Suriyelinin geçiş yaptığı öğrenildi. İkinci gün öğle saatlerine kadar ise Göç İdaresi İl Müdürlüğü yetkililerinin 120 kişinin başvurusunu sonuçlandırdığı öğrenilirken, işlemi tamamlanan Suriyeliler de resmi geçişlerin ikinci gününde yıllar sonra yeniden topraklarına döndüler. Suriyeli çocuklar ise vatan topraklarına dönmenin mutluluğuyla taşıdıkları yüklerin ağırlığına aldırmadan sınırdan geçiş yaptılar.

Öte yandan öğle saatlerine kadar 120 kişinin geçiş işlemi tamamlanırken bu sayının gün içerisinde 250'yi aşması bekleniyor.

Sıcak yemek dağıtılıyor

Gaziantep'in Karkamış ilçesinin karşısında bulunan Halep'in Carablus ilçesinde İnsani Yardım Vakfı İHH, bölgeye konuşlandırdığı mobil aş evi ve fırınla hizmetlerine devam ediyor. Günlük 6 bin kişiye sıcak yemek ve 10 bin ekmek dağıtılıyor.

Karkamış ilçesinin karşısında bulunan Cerablus'a geri dönüşler ilk etapta 250 kişinin geçişiyle başlarken, İnsani Yardım Vakfı İHH, bölgeye konuşlandırdığı mobil aş evi ve fırınla hizmetlerine devam ediyor. Günlük olarak 6 bin kişiye sıcak yemek ve 10 bin ekmek dağıtılıyor.

İHH Cerablus Ofis Sorumlusu Ömer Koparan, "TSK'nın müdahalesinden sonra Cerablus'un eski günlerine dönebilmesi ve halkın ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla bölgede faaliyetlerimize hızlı bir şekilde başladık. İlk etapta gıda ihtiyacını giderebilmek üzere mobil aş evi ve fırınımızı bölgeye sevk ederek, üretime başladık. Her gün sıcak yemek ve ekmek dağıtımımız devam ediyor. Altıncı güne girdiğimiz bugünle beraber 36 bin kişilik sıcak yemek, ayrıca 21 bin ekmek dağıtımı gerçekleşti. Azez'e sığınan Cerabluslu aileler iki gün önce Çobanbey üzerinden Cerablus'a geldiler. Bizler de İHH olarak 10 kamyonluk yardım konvoyumuzla eşlik ettik. Karkamış sınır kapısından da 250 kişilik Cerabluslu memleketlerine geri döndü. Suriyeli halk vatanlarına geri dönmek istiyor'' diye konuştu.