Samsunlu müzisyen Mert Eylem HaberHayat okuyucularına çok özel açıklamalar yaptı.

'Her Seferi'nde' adlı single ile müzik piyasasına hızlı bir giriş yapan genç sanatçı, Türk ve Alman ezgileri ile yaptığı müziği ile oldukça beğeni alıyor. Umut vaat eden Mert Eylem ile yaptığımız röportaj sizlerle

HABERHAYAT: Sizi tanıyabilir miyiz?
MERT EYLEM:
1990 yılında Almanya'nın Göppingen şehrinde doğdum. Bütün eğitimi dönemimi tamamen Almanya'da geçirdim. En son Almanya Esslingen Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Şu anda da özel bir araba markasında proje mühendisi olarak çalışıyorum. Annem ve babam da özel bir şirkette çalışıyor. 22 yaşında da bir kız kardeşim var. Halen Almanya'da yaşıyoruz ancak babam Samsunlu, çok sık Samsun'a gidip geliyoruz. Bir ayağımız hep burada. Samsun benim için çok ayrı yerde. Son yıllarda bu kadar geliştiğini görmek de beni çok mutlu ediyor. Yurtdışında da Samsun'un reklamını epey yapıyorum. Artık orada da tanınmaya başlaması hoşuma gidiyor. Gururla Samsunluyum diyorum.


HABERHAYAT: Müziğe nasıl başladınız?
MERT EYLEM:
Aslında hep müziğin içinde oldum. 2 yaşında elime bir darbuka aldım. 5 yaşında nota ve flüt eğitimine başladım. 8 yaşında da gitarla tanıştıktan sonra 12 yaşında da Göppingen şehir konservatuvarına girdim. Burada ünlü hocalardan şan ve gitar dersleri aldım. Aynı dönemde de solistliğimi fark ederek ses eğitimi aldım. Hem konservatuvarı hem de okulumu aynı anda yürüttüm. Konservatuvarda enstrüman, nota ve pratik eğitimlerinden sonra sınavları kazanarak 10 yıl boyunca şehir orkestrasında aktif müzisyen olarak yer aldım. Bir taraftan Alman disipliniyle Batı müziği, diğer taraftan aileden aldığım Türk müziği eğitimiyle Alman-Türk motiflerini harmoni yapmamı sağladı. Almanya'da her hafta sonu belli bir kitlesi olan, nezih bir restoranda sahne alıyorum. 2008 yılından bu yana da gitar hocalığı yapıyorum. Çok sayıda öğrenci yetiştirdim. Bu benim için ayrı bir mutluluk. 4-5 müzik aleti çalıyorum. Ama tam anlamıyla çalıyorum dediğim, darbukayla başladığımdan perküsyon aleti ve tabii gitarım. Benim için ikisinin yeri çok özel.

HABERHAYAT: Single yapma fikri nasıl oluştu?
MERT EYLEM:
Sahneye çıktıkça belli bir kitle oluşuyor. Önce ailen dinliyor, ailenin arkadaşları geliyor. Sonra daha başka bir kitleye ulaşıyorsun. Beğenenler oluyor, ''Albüm var mı?'' diye soruyorlar. Ben de müziğimi üretme noktasında kendimi hazır hissettiğimde başka bir aşamaya geçmem gerektiğini fark ettim. Bestelerimi daha fazla kişiye ulaştırmak ve kalıcı bir şeyler yapmak için 'Her Seferinde'yi çıkardım. Bir müzisyenin en güzel hissettiği şeylerden birisi bu bence, hem bütün kitleyle paylaşabilmek hem de kalıcı bir şeyler bırakabilmek. 'Her Seferinde' bestem öyle bir ana denk geldi ki, bir akşam gerçekten duygusal anımda ''Her seferinde bu mu olur?'' dediğim bir anda çıktı. Peşine de gitarımı aldım müziği oluştu. Beste yazabilme yeteneğimi sonradan keşfettim. Piyanonun başında sürekli bir şeyler çalıyordum. 12 yaşında da ilk bestemi yaptım. İşin içine duygular da girince, hemen her akşam bir nota bulup yazdım, kenara attım. Ya da telefonuma kaydettim. Parça parça olan bestem çoktur bu yüzden. 'Her Seferinde'yi 18 yaşımda yaptım. Sahnede de sürekli çalıyordum. Albüm aşamasına karar verince aranjör arkadaşım Ozan Sarıboğa'yla tanıştım. Onunla bir değerlendirme yapınca, ''Her Seferinde''yi çıkış parçası olarak seçtik. Enstrümantal müziğe de çok önem veriyorum. Müzik piyasasında birçok enstrümantalist birçok sanatçıyı takip ediyorum. Singleda önemli sanatçılarla çalışmayı çok istedim. Bu da aranjörüm sayesinde kısmet oldu. Yaylıları İstanbul Strings, gitarı hocam İlter Kurcala çaldı. Ayrıca Neysen Özsarı, Mertcan Bilgin ve Kürşat Bilgin de singelda yer aldı. En ince noktasına kadar 3 ay titizlikle çalıştık. Tek bir notasına kadar tartıştığımız oldu. Mayıs ayındaysa MES-Ütopya Yapım etiketiyle ve ARTIVİZYON dağıtımıyla müzik marketlerde yer aldı. Yakın zamanda da yönetmen Özgür Güngör ile Almanya'da kalabalık bir ekiple şarkının klipini çektik. Klipte bana Alman bir model eşlik etti. Çok keyifli bir klip oldu bizim için.


HABERHAYAT: Nasıl tepkiler alıyorsunuz?
MERT EYLEM:
Çok güzel tepkiler alıyoruz. Özellikle gençlerden daha pozitif bir dönüşüm aldık. Şarkımız herkesin diline takılıyor. En önemli şeylerden birisi, yaptığım işi benim beğenmemdi. Ortaya bir şey atıp İnşallah beğenilir demedim. Çok da beğenilmese de ilk hedefime ulaşmıştım. Müzik tecrübeme güvendim, yanlış bir şey yapmamışımdır dedim.

HABERHAYAT: Müziğinizi nasıl tanımlıyorsunuz?
MERT EYLEM
: Kendi müziğimi Türk pop-rock olarak tanımlıyorum.

HABERHAYAT: Müzik sizin için ne ifade ediyor?
MERT EYLEM:
Müziğin içine doğduğum için bu sorunun cevabını aramadım hiç. Çünkü benim için yemek yemek, uyumak gibi olağan bir şey. Bir gün müzik yapmazsam kendimi tedirgin hissediyorum. Vücut o duyguyu atmak için müziği istiyor. Hiç vaktim bile olmazsa, gecenin 2'si bile olsa uyumam gerekse bile gitarı 5 dakika bile olsa elime alıyorum.

HABERHAYAT: Kafanızda oluşturduğunuz bir hedef kitle var mı?
MERT EYLEM:
Hedeflediğim bir kitle tam anlamıyla yok. Bence önemli olan müziğe yansıttığım ruhu onlara geçirmek. Ama daha çok gençlerin sevebileceğini düşünüyorum. Her seferinde şarkısı biraz ümitsizliği barındırsa da onlara her zaman bir umut olmasını, şarkının o güzel ruhunu hissetmelerini diliyorum. Umarım o ruh dinleyen herkese geçer.

HABERHAYAT: Siz kimleri dinliyorsunuz?
MERT EYLEM:
Her türlü müziği dinlemeye çalışıyorum, pop olarak Sıla Gençoğlu, Fettah Can, Gökhan Tepe, Gökhan Türkmen, rock olarak Mor ve Ötesi, Athena, enstrümantallerden Hüsnü Şenlendirici, İlter Kurcala, Serhan Yaslıman, İsmail Tunçbilek, Mustafa İpekçioğlu'nu çok örnek alıyorum. Türk sanat müziği de dinliyorum. Türkü de. Güzel olan tüm müzikleri dinliyorum.

HABERHAYAT: Projeleriniz neler?
MERT EYLEM:
Sahnede ulaştığım daha fazla kitleye ulaşmak. İlkbahara doğru bir albüm planlıyoruz. Yakın zamanda onun çalışmalarına başlayacağız. Zaten sürekli üretiyorum. Ürettiklerimi de daha fazla insanla paylaşacağım. İlerleyen dönemlerde konserlerimiz de olacak. Kendi memleketimde, Samsun'da da konser vereceğim mutlaka.

HABERHAYAT: Hedeflerinizden bahseder misiniz?
MERT EYLEM:
Şu anda belli bir kitlem var. Ancak, daha büyük kitlelere konser vermek istiyorum. Büyük sahnelerde büyük konserler verebilme düşüncesi bile çok güzel.

HABERHAYAT: Son olarak neler söylemek istersiniz?
MERT EYLEM:
Gösterdiğiniz ilgiden dolayı sizlere çok teşekkür ediyorum. Oldukça güzel bir derginiz ve medya grubunuz var. Samsun'da böylesine profesyonel bir medya kuruluşunun olması ayrı bir gurur veriyor. Başarılarınızın devamını diliyor, herkese sevgilerimi yolluyor.
Ayşe KUŞCU