Karadeniz Turistik İşletmecileri Derneği (KATİD) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Üyesi Murat Toktaş, Samsun'un büyük ölçekte turist çekebilmesi için direkt uçuşlarla turizm pazarında yer alması gerektiğini söyledi. Trabzon'daki turist hareketliliğinin direkt uçuşlarla sağlandığını kaydeden Toktaş, ''Yerel yönetimler Ortadoğu'dan Samsun'a yapılacak charter uçuşlarına destek olurlarsa zarar etmezler, aksine hızlı biçimde paraya çevirirler'' diye konuştu.

PAZARDA PAY SAHİBİ OLMALIYIZ
Turizm anlamında Samsun'un dışarıya açılabilmesi için direkt uçuşlara ihtiyacı olduğunu kaydeden KATİD Başkanı Murat Toktaş, direkt uçuşların, tarifeli uçuş olması zor ama charter olması muhtemel. Çünkü charterda acenta ya da tur operatörü uçağı kiralıyor, istediği yere uçuruyor. Samsun'un hedef belirlediği Ortadoğu pazarında Trabzon gibi pay sahibi olabilmemiz için bizim bu tür direkt uçuşlara ihtiyacımız var. Aktarma uçuşlarda Samsun'a misafir getirmek çok zor. Trabzon'a inince oradan sonra fazla hareket etmiyor, şehir dışına çıkmıyor. Çünkü pazardaki aileler en az 10-15 kişiyle çok kalabalık hareket ediyorlar. Her birinde en az 1 bavul var. Başka bir şehirden aktarma işlemleri insanlara zor geliyor. Sonucunda bavul taşımaya değil, tatile geliyorlar, bu da Samsun için dezavantaj. Şu anda Trabzon'un en büyük avantajı direkt uçuşların olması, o uçuşlar kalkarsa gelen ziyaretçi sayısında gözle görülür bir düşüş olur. Charter uçuşları Samsun'a turizm anlamında çok önemli katkı sağlayacak. Özellikle oteller, restoranlar, acentalar, rent a car firmaları bu işten ekmek yiyecek'' diye konuştu.

SAMSUN'A MÜTHİŞ TALEP VAR
Rusya'dan Samsun'a başlaması planlanan charter uçuşlarının turistten ziyade ticari anlamda hareketlilik olacağını kaydeden Toktaş, ''Biz Rusya ile iki kıyının komşularıyız. İklim şartlarımız birbirine benziyor, tatil için onlarda olmayan iklimi istiyorlar doğal olarak. Ticari hareketlilik de otellere ve Atakum sahiline büyük katkı sağlar. Ancak Ortadoğu pazarına direkt uçuş koyamazsak misafir getirmemiz büyük ölçekli olmayacak. Sokağa çıktığımızda birkaç turist görüyoruz belki ama o yaraya merhem bile olmaz. Uaşım olmayan yere gelen de olmaz. Samsun Büyükşehir Belediyesiyle görüştük, onlar da sıcak baktılar. Karşı tarafta da bir firma bulursak, biletlerin bir kısmınına büyükşehir belediyesi garanti verebilir. Ticari anlamda da uçuş yapan firma da ciddi kazanç sağlar çünkü müthiş bir talep var. Büyükşehirin, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası'nın veya OKA'nın yapacağı koltuk desteğinden dolayı zarar etmez ve hızlı biçimde paraya döner. Orada ciddi bir pazar var, koltukların hiçbirisi boş kalmaz. Bu yüzden de oraya verilen destek boşa gitmez. Samsun'a Ortadoğu'dan çok iyi tur operatörleri ve yetkili acenta sahiplerini getirdik, gezdirdik. Herkes Samsun'un satacağından hemfikir. Ancak haklı olarak müşterilerini direkt olarak indirmek istiyor. Geriye sadece ulaşım kaldı. Bu iddiam da oradaki görüşmelerden kaynaklı. Bağlantımız var sadece hamle yapmamız gerekiyor'' ifadelerini kullandı.

Zerrin SOMUNCU