Yeni eğitim-öğretim dönemine başlamadan önce Samsun esnafında hazırlıklar tamamlandı. Esnaf, yeni okula başlayacak öğrencilerin veli bütçesine maliyetinin en az 280 TL olacağını söyledi. Buna göre, üniformalar ortalama 80, okul çantası 60, kırtasiye 100, ayakkabı da 40 TL'ye alınabilecek.

ÜNİFORMA EN AZ 80 TL
İlk, orta ve lise olmak üzere üç grup öğrenci üniforması olduğunu söyleyen esnaf Ömer Faruk Sarıcaoğlu, ''Üniformaların fiyatları 80-120 lira arasında. Okul çantalarımız da, artık kanserojen madde olmayan ürünlerin hepsi Türkiye'de üretiliyor. Bununların fiyatı 60-70 lira. 20 liraya Çin malı da var ama tavsiye etmiyoruz. 5 yıldır aynı seviyede tutmaya çalışıyoruz ki müşteri memnun kalsın ve daha ucuza alsın. Bazı okulların okul kıyafetlerini son anda değiştirmelerinden dolayı, veliler çok yüksek paralar ödemek zorunda kalabiliyor. Biz de bununla mücadele ediyoruz'' dedi.

UMUTLA BEKLİYORUZ
Okul hareketliliğinin henüz başlamadığını kaydeden ayakkabıcı Mürsel Arıcı ise, ''Mağazamızda kız ve erkek çocuk ayakkabılarımız 20-60 lira arasında değişiyor. Tabii çok daha kaliteli ayakkabı almak isteyenler de olabilir. 200 liraya kadar ayakkabı var'' diye konuştu. Okul kitaplarını artık devletin karşıladığını ve bu yüzden velilerin üstünden büyük bir yük kalktığını belirten kırtasiyeci İsa Karabal da, ''Geri kalan defter, boyalar, kalemlerin maliyeti çanta dahil hepsi 150 liraya kadar alınabiliyor. İnsanlar kurban bayramına odaklanmıştı, artık pazartesi gününden itibaren hareketliliğin başlamasını umut ediyoruz'' ifadelerini kullandı.

Zerrin SOMUNCU