Karadeniz'in en büyük geçim kaynağı olan fındıkta yeni sezon rekoltenin düşük olması nedeniyle verimsiz geçiyor. Geçtiğimiz sezona göre büyük bir rekolte düşüşü yaşanırken, rekoltenin düşüklüğüne bağlı olarak anlık dalgalanmalar olsa da fındık fiyatları yükseliş eğiliminde görülüyor.

Bir dönem 8 liralara kadar gerileyen fındık fiyatları, yeni sezonun açılması ve rekoltedeki düşüklük nedeniyle hızlı bir yükseliş eğilimine girmişti. Giresun'da 15 TL'ye kadar yükselen, hatta bazı fındık tüccarları tarafından randımana göre 16 TL'ye kadar alıcı bulan fındık, tekrardan düşüş eğilimine girdi. Birçok ziraat odası, fındık fiyatlarında yaşanan bu düşüşü tekelcilere bağlarken, üreticiler sezon başında yaşanan fiyat yükselişinin tekrar başlamasını bekliyor.

Samsun - Çarşamba fındık fiyatları

Samsun'un en fazla fındık üretimi yapılan ilçesi olan Çarşamba'da, fındık fiyatları yeni sezona 11.50 TL'den başlarken, 26 Ağustos 2016 tarihinde %50 randımanlı kabuklu fındık 14 TL'den alıcı bulmuştu. 14 TL'ye kadar yükselen Çarşamba fındık fiyatları, bu tarihten sonra düşüşe geçerek günümüzde 12.50 TL'ye kadar geriledi. Sezonun açıldığı günden itibaren dalgalı bir seyir gösteren fındık fiyatları, Eylül ayı ile birlikte 12.50 TL'de sabitlenirken, fiyatların dalgalanmamasında Kurban Bayramı ve yeni eğitim öğretim sezonunun açılmasının etkili olduğu iddia edildi. Üreticilerin bayram ve eğitim nedeniyle fındık satışını yoğun bir şekilde gerçekleştirmesinin fiyatların yükselmesini engellediği belirtilirken, ilerleyen günlerde piyasaya inen fındık miktarının azalmasının fındık fiyatlarını yükselteceği düşünülüyor.

İşte Çarşamba güncel fındık fiyatları:

Giresun fındık fiyatları

Karadeniz'in en yoğun fındık üretimi gerçekleştiren illerinin başında gelen Giresun'da da fındık fiyatları yeni sezonla birlikte yükselişe geçmişti. 9 Eylül 2016 itibariyle ortalama olarak 15 TL'ye alıcı bulan %50 randımanlı kabuklu fındık, günümüzde 14 liraya kadar geriledi. Giresun Ticaret Borsası'nın verilerine göre %50 randımanlı tombul kabuklu fındık 13.93 TL'den alıcı bulurken, sivri fındık 12.87 TL'den alıcı buluyor. Kara fındık ise, sivri fındık ile aynı fiyat bandında seyrederken 12.97 TL ile 10 kuruşluk bir fark ile sivri fındıktan daha pahalıya alıcı buluyor.

İşte Giresun güncel fındık fiyatları:

Ordu fındık fiyatları

Fındık üretimi ekonomisinin büyük bir bölümünü kaplayan Ordu'da da, fındık fiyatları diğer Karadeniz illeri ile aynı kaderi paylaşıyor. Giresun fındık fiyatlarına göre bir tık geride kalan Ordu fındık fiyatları 12.50 TL'ye sabitlenmiş görünüyor. Eylül 2016 ile birlikte 12.50 TL'ye sabitlenen fiyatların dalgalı bir seyirde olmaması ise üreticinin tek memnuniyeti olarak görülüyor. Yeni sezon fındıklarının randıman açısından verimli olması, satış sırasında fiyatlarda yükselişe neden olurken, üreticiler 12.50 TL'lik fındık fiyatının memnuniyet verici olmadığını ifade ediyor.

İşte Ordu güncel fındık fiyatları:

Düzce fındık fiyatları

Düzce'de de yeni sezon fındıkları Samsun, Ordu ve Trabzon'da olduğu gibi 12.50 TL ile 12.25 TL arasında değişen fiyatlarda alıcı buluyor. Düzce Ticaret Borsası'nın verilerine göre uzun bir süredir 12.50 TL ile 12.25 TL arasında değişen %50 randımanlı kabuklu fındık fiyatlarının, önümüzdeki günlerde artışa geçmesi bekleniyor. Fındık üreticileri de elindeki fındığı emanete vermeyerek ve ihtiyaçları kadar satarak fiyatların yükselmesini bekliyor.

İşte Düzce güncel fındık fiyatları:

Terme fındık fiyatları

Samsun'un Çarşamba ile birlikte fındık üretiminde amiral gemisi olan Terme'de de fındık fiyatları Çarşamba'nın kaderini paylaşıyor. Terme Ticaret Borsası'nın verilerine göre %50 randımanlı kabuklu fındık 12.25 TL'den alıcı bulurken, randımanına göre fındık fiyatları bir nebze artış gösterebiliyor.

İşte Terme güncel fındık fiyatları:

Fındık fiyatları artacak mı?

Üreticilerinin uzun süredir aklını karıştıran 'Fındık fiyatları artacak mı?' sorusu birçok kurum, kuruluş ve kişi tarafından 'Artacak' olarak cevaplandırılırken, özellikle rekoltenin düşük olmasının fındık fiyatlarını etkileyeceği ifade ediliyor. Düşük rekolte nedeniyle fiyatlarda artışın kaçınılmaz olduğu belirtilirken, geçtiğimiz sezonun bekletilen fındıklarının piyasaya sürülmesi ise fiyatları düşüren baş etken olarak gösteriliyor.