Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başlayan kutlamalar saygı duruşunda bulunması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile devam etti. Programa Samsun Valisi İbrahim Şahin, AK Parti Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı, Garnizon Komutanı ve İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Ünsal Ağaoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Muharip Gaziler Derneği Başkanı Ahmet Diril, EMŞAV Karadeniz Temsilcisi Bilal Erim, AK Parti Samsun İl Başkanı Muharrem Göksel, askeri, mülki erkan, gaziler ve şehit yakınları katıldı.

Törende, Vali Şahin, Garnizon Komutanı J. Kd.Albay Ağaoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz ve Muharip Gaziler Derneği Başkanı Diril tarafından Atatürk Anıtı'na çelenklerin sunulmasının ardından, saygı duruşu ve İstiklal marşı okundu.

Törende şeref defterini imzalayan Vali İbrahim Şahin, 'Büyük Atatürk, Sakarya Meydan Muharebesi'nde gösterdiğiniz kahramanlık sonucu şahsınıza, TBMM tarafından 19 Eylül 1921 tarihinde 'Mareşal'lik rütbesi ile birlikte 'Gazi'lik unvanının verilişinin 95. yıl dönümünü ve Gaziler Günü'nü anmak için huzurunuzdayız. Türk milletinin tarihi geçmişten bugüne onur duyduğumuz üstün zaferlerle doludur. Bu zaferleri vatan uğruna canlarını feda eden şehitlerimize ve gazilerimizin varlığına borçluyuz. Biz bu varlığın değerine, asaletine ve karakterin sağlandığına inanmış milletlerin evlatlarıyız. Bağımsız ve başı dik olarak yaşayan bu millet yazdığı kahramanlıklarla tarihe damgasını vuran şehitlerimizi ve gazilerimizi her zaman minnetle ve şükranla anacaktır. Ruhunuz şad olsun' dedi.

'Şehit nurlanmış, gazi onurlanmış askerdir'

Vali Şahin'in konuşmasının ardından Cumhuriyet Caddesindeki tören alanına geçildi. Törende Tülay Başaran Anadolu Lisesi 10. Sınıf öğrencisi Aşiyan Taflan'ın 'Ya Gazi Ol, Ya Şehit' şiirini okurken, Gazi Mehmet Karalı'da kendi yazdığı şiiri okudu.

Okunan şiirlerin ardından konuşan Muharip Gaziler Derneği Samsun Şube Başkanı Ahmet Diril, '19 Eylül Çanakkale'de, Dumlupınar'da, Sakarya'da göğsünü düşmana siper eden ve bu cennet vatan topraklarını bizlere miras bırakan, milletle yad ettiğimiz kahraman İstiklal savaşı gazilerinin şeref günüdür. Dünyada eşine ve benzerine rastlanmayan Türk Silahlı Kuvvetlerimizin ve emniyet güçlerimizin bağrından çıkmış ve vatan topraklarımızın temel taşlarını oluşturan aziz şehitlerimizin ve kahraman gazilerimizin üstün feragat ve cesaretleri sayesinde cennet vatan topraklarımızın yılmaz bekçileri bitmeyecek ve şanlı bayrağımız daha da katmerleşecektir. Çünkü aziz şehitlerimiz ve kahraman gazilerimiz silahlı kuvvetlerimizin ve emniyet güçlerimizin göz bebeği ve eşsiz temsilcileridir. Bu nedenle her makamda hakkı, her sermayede alın teri, her çorbada tuzu bulunan kahraman gazilerimize yüce Türk milletinin yüksel ahlaki özelliklerini oluşturan vefa duygusu ile sadakat göstermeliyiz. Her zaman ve her yerde vatan için en değerli varlıkları olan canlarını vermekten imtina etmeyen kahraman gazilerimize toplum olarak sahip çıkmalı ve mangal yürekli bu kahramanlar minnet ve şükranla anılmalıdır. Çünkü kahraman gazilerimiz vurulunca değil, unutulunca ölürler. Ayrıca yüce dinimiz Allah yolunda vatan için, bayrak için, namus için savaşarak ölenlere şehit, sağ kalanlara ise gazi unvanını vererek, şehitlik ve gazilik gibi ulvi kavramlar olan büyük önem arz etmiştir. Bu nedenle şehit nurlanmış, gazi ise onurlanmış askerdir" diye konuştu.

Konuşmaların ardından resmigeçit töreni yapıldı. Geçit töreninde ilk olarak bayraklar ve flamalar geçidi oldu. Ardından gazilerin geçişi yapıldı. Gazilerin geçişi törende bulunan vatandaşlar tarafından alkışlandı.