Cumhuriyet Halk Partisi'nde 35. Olağan Kurultayı Ankara Spor Salonu'nda başladı.

Muharrem İnce ve Umut Oran kurultaydan önce aday olmayacaklarını açıklamalarının ardından yarışta sadece Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ve İzmir Milletvekili Mustafa Balbay kaldı.

Salonda CHP'nin eski Genel Başkanları İsmet İnönü, Bülent Ecevit, Deniz Baykal, Hikmet Çetin ve Altan Öymen'in fotoğrafları da bulunuyor. Kurultaya 30 bin davetli ile bin 275 kurultay delegesinin katılması bekleniyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından "CHP 35. Olağan kurultayı, demokrasiyi temele oturtan, değişime, gelişime hizmet edecek felsefeyle kardeşçe yapılacak" paylaşımında bulundu.


Kurultayın ilk gününde genel başkanlık seçimi yapılacak. Tüzükte yapılacak üç maddelik bir değişiklik, delegenin onayına sunulacak.
Buna göre, milletvekili seçimlerinde "kontenjan aday" uygulaması bir dönemle sınırlandırılacak. Bir aday, iki dönem üst üste kontenjandan yararlanamayacak.

Bir diğer değişikliğe göre de seçimlerin bir yasama yılı dolmadan yenilenmesi durumunda, milletvekili adayları ön seçim şartı uygulanmadan, merkez yoklamasıyla belirlenebilecek.

CHP'nin tüzükte yapmayı düşündüğü diğer bir değişiklik ise Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyeliklerinin yapısına yönelik. Değişikliğe göre, Genel Başkan MYK'ya atayacağı kişi sayısına kendisi karar verecek. Mevcut tüzüğe göre CHP MYK'sı 17 kişiden oluşuyor.

Değişikliğin onaylanması durumunda "MYK 17 kişiden oluşur" ifadesi, "MYK bir genel sekreter ve genel başkan yardımcılarından oluşur" şeklinde değişecek.

Kurultayın ikinci gününde ise 60 kişilik Parti Meclisi (PM) üyelerinin seçimi gerçekleştirilecek.
Divana seçimlerin "blok olması" yönünde bir öneri verilmezse, PM üyeleri "çarşaf liste" yöntemi ile belirlenecek.