Uzman Doktor Pınar Tunç Oken, bahar aylarının gelmesiyle birlikte en sık görülen alerji türlerinden biri olan bahar nezlesi konusunda uyarılarda bulundu.

Yaşam enerjisi veren bahar aylarının polen alerjisi olan kişilerde hayatı kabusa çevirebileceğini belirten Dr. Oken, özellikle mide salgısını histamin tuzuyla inceleme yöntemi salgılanması ile birlikte alerji kaynaklı burun iltihabı (alerjik rinit) belirtilerinin başladığını ifade etti.

Burun akıntısı,hapşırma ve öksürük gibi bulgularla seyreden soğuk algınlığı ve alerjinin çok karıştırıldığını ifade eden Dr. Eken 'Burunda sürekli akıntı, gözlerde kaşıntı, sulanma, burunda, dudakta, damakta ve boğazda kaşıntı, öksürük, baş ağrısı ve göz altlarında morluk gibi belirtiler bahar nezlesine işaret ediyor. Soğuk algınlığı genellikle kısa sürede geçer, alerjik bulgular ise aylarca devam eder. Alerji düşünülen durumlarda klinik bulguların yanında tanıyı kesinleştirmek için bazı testlerin yapılması gerekir. Bu testler 4 gruba ayrılır. Serolojik (kan) tetkiki, deri testleri, burun sekresyonunun kimyasal analizi ve burun içine allerjen maddelerle yapılan uyarı testidir. Alerjik rinit tedavisinde temel yöntem, tüm alerjik hastalıklarda olduğu gibi alerjenden korunmaktır.Alerji tanısı doğrulandıktan sonra uygun tedavi başlatılmalıdır' şeklinde konuştu.

Alerjik rinitten korunabilmek bilgiler aktaran Uz. Dr. Pınar Tunç Oken, 'Alerjik belirtilerin kontrolü birden fazla tedavi yönteminin birlikte uygulanmasıyla sağlanıyor.Alerjenle karşılaşmanın önlenmesi, ilaç tedavisi ve aşı tedavisi, bu yöntemler arasında sayılabilir.Öncelikle yapılması gereken, alerjik yakınmalara neden olan alerjenden uzaklaşmak' olduğunu belirtti.