Karadeniz'de "Derin Deniz Deşarjı Tasarım Kriterlerinin Belirlenmesi Projesi" Koordinatörü ve OMÜ Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Ardalı, yaptığı açıklamada, Karadeniz'deki kirliliğin belirlenmesi, derin deniz deşarj uygulamalarına yönelik envanterin oluşturulması, mevcut tasarım ve verimliliklerinin değerlendirilmesi, uygulanması gereken yeni idari, mali ve teknik kriterlerin belirlenmesi amacıyla çalışma yürüttüklerini söyledi.

YOL GÖSTERİCİ OLACAK
Ardalı, Türkiye'deki su kaynaklarının korunması ve ülke menfaatleri doğrultusunda sürdürülebilir kullanımın sağlanması için istenilen düzeyde arıtma verimi sağlayacak, uygun yatırım ve işletme maliyetine sahip atık su arıtma teknolojilerinin seçilmesi gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti: "Yaklaşık 8 ay önce başladığımız çalışma kapsamında, Karadeniz kıyılarında yapılan tüm evsel ve endüstriyel derin deniz deşarjı uygulamalarının envanterini çıkardık. Pilot olarak seçilmiş 10 evsel ve 2 endüstriyel derin deniz deşarjı sistemi, gerek deşarj hattı öncesi, gerekse deşarjdan sonra denizde yapılan ölçümleri verimlilik açısından inceledik. Ayrıca, derin deniz deşarjı sisteminin deniz altında kalan kısımlarını kamera, dalgıç veya diğer teknik imkanlar ile fiziksel olarak gözlemleyerek, tasarım projesine uygunluğu, boruların hasarlı olup olmadığı gibi hususları araştırdık. Derin deniz deşarjı uygulamalarında su kirliliği ve kontrolü yönetmeliğinde yer alan seyrelme oranlarına uygun sistemlerin tasarlanması ve deniz ortamının oşinografik özellikleri baz alınarak, dağılım ve buna bağlı kirlilik baskısı altında kalabilecek alanların belirlenmesini de hedefliyoruz. Ayrıca dünyada uygulanan modellemeleri de analiz edilerek, ülkemiz için uygulanabilir bir model belirleyeceğiz."

Prof. Dr. Yüksel Ardalı, çalışmanın 3 ay içinde tamamlanacağını, aynı zamanda Türkiye kıyılarında yapılan ve yapılacak diğer derin deniz deşarjları için de yol gösterici olacağını da sözlerine ekledi.