Görünmez kaza onunki. Tüm hayatını altüst eden, hayallerini çalan, bir garip kaza… Mete Kahraman. 27 yaşında katıldığı bir bayi toplantısı sonrası, serinlemek için denize atlıyor ve arkadaşına çarparak boynu kırılıyor. Ve ondan sonraki yaşamını, yüzde 98 engelli olarak geçirmek zorunda kalıyor.

RÖPORTAJI HABERHAYAT DERGİSİ'NDEN OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

İlk zamanlar çok zorlanan Mete Kahraman, 'Hayat devam ediyor ve insanoğlu her şeye alışıyor' derken, aslında herkesin birer engelli adayı olduğunu bir kez daha hatırlatıyor. Hayata sıkı sıkı tutunan ve engellilerin de büyük bşarılara imza atacağını kanıtlayan Kahraman, Haberaks TV'de sunduğu Engelsizsiniz programıyla ajitasyondan uzak, faydalı ve fark yaratarak engellilere umut oluyor.

HABERHAYAT: Sizi tanıyabilir miyiz?
METE KAHRAMAN:
Üniversite mezunu, askerliği yapmış, çalışan bir gençken deniz kazası sonucu omurilik felci geçirerek, sonradan engelli olan biriyim.



HABERHAYAT: Nasıl oldu bu kaza?
METE KAHRAMAN:
Aslında çok enteresan bir kaza. Bundan 17 yıl önce Antalya'da bir firma toplantısına katılmıştım. Toplantı bitimi denizde girmek istedik. İskeleden atlarken başka bir arkadaşımla çarpıştım. Boyum kırıldı. Omurilik felci oldum. Şaka gibi bir kaza diyebilirim. Ondan sonrada hayata engelli olarak devam etmeye başladım. O yıldan bu yana büyük bir mücadele ederek bu günlere geldik.

HABERHAYAT: Kolay bir şey yaşamışsınız. Hayata küstünüz mü?
METE KAHRAMAN:
Küstüm tabi. İlk zamanlar çok zordu. Her şey üst üste geldi. O zaman 27 yaşındaydım. Tam işlerimi yoluna koymuşken, evleneceğim derken, film birden koptu. Bu şekilde zaman geçirmek ilk başlarda çok zordu. Ama bir umutla fizik tedaviye başladım. Şuan ki durumumdan daha ağır bir durumdaydım. Oturamıyordum, sürekli yatıyordum. Bir anda birçok şey yaşadım. Büyük bir tramvaydı. Ben böyle nasıl yaşayacağım diye defalarca sordum kendime. Ama baktım ki yıllar geçmiş. Ben yaşıyorum. 43 yaşına gelmişim. Bir şekilde insan her şeye alışıyor.

HABERHAYAT: Mücadeleci bir ruhunuz var. Hayattan vazgeçmemişsiniz…
METE KAHRAMAN:
Zaten vazgeçsen de yapacak çok bir şey yok. Ya hayatın içerisinden olacaksınız, ya da bir yere kapatacaksın kendinizi. Zaten zor olan şartları, daha da zorlaştıracaksın. Ya da işte bir şekilde yaşayacaksın. Sonradan engelli olanlar, doğuştan engelli olanlara göre daha dezavantajlı. Çünkü sonradan engelli olan, hayatın tadını biliyor, yaşamayı, koşmayı, denize girmeyi biliyor.

HABERHAYAT: Kazadan sonra çevreniz size nasıl davrandı?
METE KAHRAMAN:
Kazadan önce çok kalabalık bir çevrem vardı. İlk zamanlar durumumu merak edenler ziyaretime geldi. Kazadan sonra çevrem çok eksildi. İnsanlar bana ön yargılı davrandı. Neden böyle oldu hiç anlamadım.

HABERHAYAT: Biraz da güzel konulardan bahsedelim. HaberAks TV'de, 'Engelsizsiniz' adlı bir program sunuyorsunuz. Program nasıl başladı?
METE KAHRAMAN:
O zaman AKS TV olan kanalın eski sahipleri Abdullah Şahin ve sevgili eşi Nuray Şahin de bana çok destek oldu. Programa başlamamda Sinan Sallabaş'ın çok büyük payı var. Sinan Sallabaş beni kucağına aldı ve sen bu programın içerisinde olmalısın dedi. Nasıl olur derken, programı sunmaya başladım.

HABERHAYAT: Programdan bahseder misiniz?
METE KAHRAMAN:
Engellilerle ilgili pek çok program var aslında. Bunların çoğu ajitasyona dayalı programlar. Biz bu programlardan farklı bir şey yapmak istedik. Engellilerin acınacak insanlar olmadığını, içlerinde başarılı insanların olduğunu göstermek istedik. Engelli olmayanların farkındalıklarını artırmak istedik. Ben yüzde 98 ağır engelliyim. Yüzde 98 ağır engelli birisinin ne kadar iyi bir program sunucusu olabileceğini göstermek istedim. Ön yargıları kırmak istedim. Ön yargılar olmazsa ve destek çıkılırsa engelliler, toplumun her kesiminde yer alabilir. Bunu göstermeye çalışıyorum. Haberaks ı, Haber Medya'yı ve sizleri çok seviyorum. Burası benim yeryüzü cennetim. Bunu her zaman söylüyorum. Buraya geldiğim zaman çok mutlu oluyorum. Birilerine ulaşmak, birilerinin sesi olmak dünyanın en güzel şeyi. Haberaks ile daha geniş kitlelere ulaştım. Bu nedenle Borsan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ölmez ve Borsan Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Şenocak'a bana böyle bir kapı açtıkları için çok teşekkür ediyorum.

HABERHAYAT: Program ne zaman yayınlanıyor?
METE KAHRAMAN:
Her Cuma saat:18:00'de canlı yayınla Haberaks ekranlarındayız. 45 dakika süren programda çok değişik bir konuk profilim var. Bakkalından tutun da belediye başkanına kadar herkesi ağırlıyorum. Başarılı olmuş engellileri de örnek olmaları için konuk alıyorum. Samsun'da başarılı olan çok engelli var. Onlara ulaşıyorum. Onlar da sağ olsunlar geliyorlar. Diğer engellilerin dışarı çıkması için teşvik edici oluyorlar. Amaç zaten, engellilerin dışarı çıkmasını sağlamak.



HABERHAYAT: Nasıl tepkiler alıyorsunuz?
METE KAHRAMAN:
Oldukça güzel tepkiler alıyorum. İnsanlara umut olabilmek, yol gösterebilmek, ön yargıları kırabilmek çok muhteşem bir duygu.

HABERHAYAT: Engelli olmadan önce engellilere bakış açınız nasıldı?
METE KAHRAMAN:
Bununla alakalı benim için çok önemli olan bir anımı anlatmak isterim. 1988 yılında Sinop'ta, görev yapan ablamı ziyarete gitmiştim. Postane bir işimi hallederken, engelliler slogan yarışması olduğunu gördüm. Ve yarışmaya katıldım. Bir ay sonra annemi arayıp, oğlunuz engelli mi diye sormuşlar. Annem de şaşırmış ve korkmuş ve engelli olmadığımı söylemiş. Meğer yarışmada mansiyon ödülü kazanmışım. Sonra yine bir yarışmaya katıldım oradan da ödül aldım. Daha sonra Ankara Yön Sanat 'ta Turgay Tanülkü ile engelli çocuklar için çalışmalar yapmıştık. Engelli olduktan sonra da Tanülkü ile çeşitli çalışmalar yaptık. Demek istediğim, ben engelli olmadan önce, hep engellilere karşı duyarlılık içeresindeydim.

HABERHAYAT: Son olarak neler söylemek istersiniz?
METE KAHRAMAN:
HaberHayat'ı ilk gördüğümde ulusal bir dergi zannettim. Çok kaliteli bir dergi. Bu kadar kapsamlı bir derginin Samsun'da yayınlanması bizi gururlandırıyor. Çok başarılı bir işe imza atıyorsunuz. Derginizde yer almak beni çok mutlu etti. Derginizin editörü Hülya Hacıoğlu'na ve sizlere çok teşekkür ediyorum.

Ayşe KUŞCU