Kurban Bayramı sonrasında fındık fiyatlarında beklenen artış olmaması, Karadenizli fındık üreticilerini üzdü. Bu durum karşısında açıklama yapan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, fındık üreticilerinin fiyatların artması konusunda umutlu olduğunu ve bu fiyattan asla pazara fındık indirmek istemediklerini ifade etti.

Soydan; 'Serbest piyasada 50 randımanlı fındık 12,50, 54-55 randımanlı fındık ise 13-14 lira seviyelerinden işlem görüyor.' derken, üreticilerin %50 randımanlı fındıkta en az 15 TL'lik bir fiyat beklediğini belirtti.

Açıklamalarına devam eden Soydan, ilerleyen günlerde kademeli bir şekilde fiyatların artmasını beklediğini ifade ederken, sadece üreticilerin değil, manav ve tüccarların da fındık fiyatlarının artmasını beklediğini söyledi. Soydan; 'Yalnız üretici değil, manav ve tüccar da bu artışı bekliyor. Çünkü daha önce 15 liradan fındık satın alan manavlarımız oldu. Eğer fiyat artmazsa bu manavlar çok ciddi sıkıntı yaşayacak.' ifadelerini kullandı.

'Fındık fiyatlarına müdahale ediliyor'

Fındık fiyatlarının 12.50 TL'ye sabitlenmesine de tepki gösteren Soydan, fındık fiyatlarına müdahale olduğunu iddia etti. Soydan; 'Fındık fiyatlarının arz talebe göre şekillenmediği artık ortadadır. Çünkü fındığın olmadığı bu yıl fiyatların artması gerekiyor. Bu fiyatlar artmıyorsa kesinlikle birileri buna müdahale ediyor.' dedi.

'Bu fiyata fındık satılmaz'

Fındık üreticilerinin fiyattan dolayı fındığını sakladığını belirten Soydan, 'Kimse üreticiden fındık beklemesin. Bu fiyata fındık satılmaz. Fındığın bir değeri vardır. Fındık kendi değerini bulana kadar satılmayacak. Bunun böyle bilinmesini istiyoruz.' ifadelerini kullandı.