Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, geçtiğimiz günlerde UNESCO Geçici Miras Listesi'ne giren Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde Samsun'da görev yapan basın mensuplarıyla bir araya geldi. Sabah kahvaltısı ile başlayan programda Başkan Yılmaz, basına Kuş Cenneti'nde yaptıkları çalışmalar hakkında detaylı bilgi verdi.

UZUN'A BİLGİ VERDİ

Başkan Yılmaz, programa katılan Haber Medya Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Necdet Uzun'a Kuş Cenneti'nde yaptıkları çalışmalar detaylı bilgiler aktararak sık sık sohbet etti.

Programa ayrıca, Haberaks TV Programlar Koordinatörü Sinan Sallabaş ile Haber Gazetesi köşe yazarı Osman Kara da katıldı.

DELTAYI GELECEĞE TAŞIYORUZ

Kızılırmak Deltası'nda yaptıkları çalışmaları büyük bir hevesle gerçekleştirdiklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Burada özellikle son iki senede yaptığımız çalışmalardan sonra yaşanan gelişmelerden büyük mutluluk duyuyorum. Kızılırmak Deltası bilindiği gibi 5 bin hektarlık bir yaban hayatı koruma alanı, 25 bin hektarlık bir ramsar alanı ve 50 bin hektarlık da büyük bir delta alanı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı bize bazı yetki ve sorumluluklarını devretti ve biz de o yetkinin bilinciyle buradaki yaban hayatının korunması ve sürdürülebilmesi konusunda büyük bir efor sarf ediyoruz. UNESCO'nun Kızılırmak Deltası'nı geçici miras listesine alması sonrası görev ve sorumluluklarını yerine getirerek bölgeyi geleceğe taşımayı amaçlıyoruz. Burayı bir turizm öğesi haline getirmeye çalışıyoruz. Bunun yanında tarımı, hayvancılığı da destekleyerek doğal hayatı korumayı amaçlıyoruz" dedi.

GÖÇMEN KUŞLARIN YAŞAMLARI İZLENECEK
Kızılırmak Deltası'ndaki göçmen kuşların yaşamlarının gizli kameralarla sosyal medya üzerinden takip edilmesinin amaçlandığını da kaydeden Yılmaz, "Bilim insanlarından aldığımız tavsiyeler doğrultusunda çalışıyoruz. Özellikle burada yaşayan balıkçıl kuşların yaşamlarına dair ilginç detayları dünyaya izletmek istiyoruz. Bilim adamlarının uygun gördüğü alanlara gizli kameralar yerleştirerek bu doğal güzellikleri sosyal medya üzerinden dünyaya izlettirmeyi amaçlıyoruz. Ekosistemin aynı şekilde sürmesi için yaptığımız harcamaların bir bölümünü, sosyal medya üzerinden izlettirdiğimiz görüntülerden küçük paralar alarak karşılamayı, böylece deltayı ayakta tutmayı amaçlıyoruz" ifadelerini kullandı.

MEYDANA BÜYÜK PROJE GELİYOR
Samsun'un otel ve havayolu ulaşımı konusunda sorunu bulunduğunu ifade eden Başkan Yılmaz, "Otel sıkıntısını hallettik, sırada havayolu var. Onu da halletmeye çalışıyoruz. Atatürk'ün Samsun'a ayak bastığı Tütün İskelesi'nden başlayarak, Rus Pazarı, Cumhuriyet Meydanı ve Mıntıka Palas Oteli'ne kadar Kurtuluş Mücadelesi'ni anlatan ve milli duyguları barındıran bir proje hazırlıyoruz. Kentsel dönüşüm projesi olarak yarışma yapılacak. Ve bu projeye göre karar vereceğiz. Tarih turizmini canlandıracağız. Atatürk'ün Havza'ya gidiş güzergahı üzerinde proje hazırlamıştık. Bu projeyi Amasya'ya kadar devam ettirmek istiyoruz. Samsun turizm istemiyordu, fakat ileride ihtiyaç duyacak. Bu ihtiyaç şu anda da hissedilmeye başlandı" diye konuştu.

Barış BUDANOĞLU