Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Mustafa Tüfenk, Samsun'a yapılması planlanan 3 adet güneş enerji üretim santrali projesinin belirli bir gruba mensup kişilere verildiğini iddia ederek, ''Enerji üretilmesine karşı değiliz ama bunu adaletli dağıtmak önemli. Adaletli olduğuna inanmıyorum'' dedi

Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi Eylül ayı Meclis Komisyon toplantısı gerçekleşti. Toplantıda Kavak ilçesinde 2, Atakum ilçesinde de 1 adet olarak yapılması planlanan güneş enerjisi üretim santraline CHP grubu adaletli olmadığı gerekçesiyle tepki gösterdi. İlgili 3 madde, CHP grubunun ret kararına rağmen oy çokluğuyla komisyondan meclise havale edildi.

SANTRALE DEĞİL ADALETSİZLİĞE KARŞIYIZ
Türkiye'nin yenilenebilir enerjiye ihtiyacı olduğunu ve santral kurulmasına karşı olmadıklarını kaydeden CHP Grup Başkan Vekili Mustafa Tüfenk, ''Ancak belediyemize bu teklifler verilirken, lütfen teklif sahibinin ismini yazmayın. Arkadaşların isimlerini deşifre etmeyin. Arka arkaya gelen üç üretim alanındaki isim, Samsun'un önde gelen insanları. Belli bir gruba mensup insanlar. Bu yatırım çok karlı bir yatırım. Bu miktar bir kaynak bende de var. Prosedürlerden nasıl geçeceğim? Oralarda sıkıntı var, ne demek istediğimi siz anlıyorsunuz. İsimleri deşifre ettiğinizde farklı bakmak zorunda kalıyoruz. Bu yatırımın maliyeti 1.5 trilyon TL, yatırıma devletin 10 yıl teşviği var 2 yılı ödemesiz. 6.5 yıl içerisinde amorti edecek ve 25 yıl ömrü içinde ayda 50-60 milyar net gelir getirebilecek. Dolayısıyla bireysel liyakatın yerine kurumsal sadakatın yer almasında nerelere geldiğimizi 15 Temmuz'da gördük. Bu hakkaniyetli bir davranış değil. Bu imkana herkese eşit olarak kullanılması gerekiyor. Ben müracaat ettiğimde bu hakkı alabilmeliyim. İsimleri telaffuz etmiyorum ama bu isimler belli bir gruba mensup insanları. Bizim buna itirazımız var. Elbette enerji üretilmesine karşı değiliz ama bunu adaletli dağıtmak önemli. Adaletli olduğuna inanmıyorum. O nedenle biz grubumuz olarak bu teklife olumsuz oy vereceğiz'' diye konuştu.

İSİMLER BENİ İLGİLENDİRMİYOR
Gelen eleştiri üzerin Meclis Başkan Vekili Turan Çakır ise, ''Samsun'da bu şekilde 25 tane proje olduğunu biliyoruz. Devlet buna teşvik veriyor, vermeli de. İsmi şudur budur, şahsen beni ilgilendirmiyor. Bugüne kadar böyle bir talep gelip de gündeme almadığımız enerji üretim alanı olmadı. Bu çok kazançlı bir proje, hem devlet hem de yatırım yapanlar kazanıyor'' ifadelerini kullandı.

MEZARLIKLARA ZAM
Komisyonda ayrıca, Büyükşehir'e bağlı Asri ve Kıranköy Mezarlıklarının fiyat tarifesi de onaylanarak meclise gönderildi. Buna göre, Asri Mezarlığı'nın yanında bulunan hizmet binasının yıkılmasıyla yeni mezarlık alanı olarak planlanan alanda her bir parsel için 5 bin TL olan ücret 7 bin TL'ye, Kıranköy Mezarlığı'nda ise bir parsel için 3 bin TL olan ücret 4 bin TL'ye yükseltildi. Defin hizmetleri ücretlendirmelerinde ise herhangi bir düzenleme yapılmadı.

Zerrin SOMUNCU