Samsun İş Kadınları Derneği (SAMİKAD) Başkanı Münevver Uğurlu, Samsun'un başta sanayi sektörü olmak üzere birçok sektörde kaliteli ara eleman sıkıntısı çektiğini söyledi.

Teknik liselerin ara eleman yetiştirmede yeterli eğitimi sağlayamadığını söyleyen Uğurlu, ''Ara elemanımızı kaliteli yetiştirirsek başarıyı daha iyi elde edeceğiz. Ara elemanımız vasıfsız olursa, güzel yetiştiremezsek bu bizi ilerletmez, geriye götürür'' ifadelerini kullandı.

KALİTELİ ELEMAN İÇİN EĞİTİM
Teknik liselerde verilecek kaliteli ve uygulamalı derslerle problemin çözülebileceğini kaydeden Uğurlu, ''Ara elemanımızı kaliteli yetiştirirsek başarıyı daha iyi elde edeceğiz. Ara elemanımız vasıfsız olursa, güzel yetiştiremezsek bu bizi ilerletmez, geriye götürür. Hangi bölüm, hangi sektör olursa olsun bütün ara elemanlar için uygulamalı teknik liseler açılmalı. Sanayide mi, o zaman fabrikada uygulamalı olarak eğitim almalı. Naylon staj değil de gerçek uygulamalı eğitim olursa bizim o zaman vasıflı elemanlarımız olacak, çocuklarımız da daha rahat ilerleme imkanı bulacak. Eğer iyi eğitim alamamışlarsa, bunun üzerine bir şeyler koymamız mümkün değil. Temeli iyi koyacağız ki onun üstüne katları rahat rahat çıkalım'' diye konuştu.

KALİTELİ ÜRETMEK ZORUNDAYIZ
Hem işsizlik hem de bir noktada eleman sıkıntısı olduğunu ifade eden Uğurlu, şunları söyledi: "Hizmet ve sanayi sektöründe görüştüğümüz kişiler, ara elemanların eğitimlerinin yeterli olmadığını söylüyor. Hep eleman arıyoruz. Ama bu eleman arama ve yetiştirme de uyum içinde olmalı. Öncelikle bölgenin envanterine bakılmalı, hangi bölümlere ihtiyaç var bu araştırılmalı. İhtiyaç duyulan bölümler açılırsa ve uygulamalı yapılırsa sıkıntı yaşanmaz. Bu eğitimler uygulamalı yapılmak zorundadır. Bu 1-2 ayda olacak bir şey değil, öğrencilerin çoğu dışarda yani piyasada yetişmek zorunda. Okulda az kalacaklar, öğretmenlerinin nezaretinde uygulamalı öğrenecekler. Ne yapılırsa yapılsın, mutfaktan başlamak lazım. Hangi meslekte olursa olsun eğer üste çıkabilmek istiyorsak, başarılı olmak istiyorsak kaliteli ürün üretmek zorundayız. Kaliteli ürünler de kaliteli elemanlarla olacak. Çocuklarımızı iyi yetiştirirsek, onların önünü açarsak çocuklarımız çok iyi ilerleyecek, bizleri yurt içinde ve yurt dışında temsil edecek.''

Zerrin SOMUNCU