Atakum Grand Amisos Hotel'de düzenlenen toplantıya MÜSİAD Samsun Şube Başkanı Selim Sar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Nail Kırmacı, SGK İl Müdürü Ünal Kaya, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile işadamları katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Samsun Şube Başkanı Selim Sar, 'Dünyamız, güç merkezlerinin el değiştirdiği süreci tarih boyunca yaşadı. Bu değişimde ana bileşen hep para ve sermaye oldu. Coğrafi keşifler, eski dünyanın, yenidünyaya geçişi ve ticaretin el değiştirmesini sağladı. Şimdi ise birleşim şirketlerin dünyadaki hakimiyet sahası ve mücadelesi dönemindeyiz. Dünya üzerindeki ekonomik güç, çok kutuplaştığında her zaman savaşlar artmıştır. 1945 yılında 2. Dünya Savaşı'ndan çıktığımızda Amerika dünyanın yüzde 55 fiili kapital hakimiyeti altındaydı. Şimdi ise yüzde 25'ler seviyesine geldi. Güç savaşları tekrar sahnenin arkasından öne çıktığı ve artık liberalleşen dünyada sermayenin kavgasının illegal örgütlerin kullanılarak yapıldığı bir dönemden geçiyoruz. Yapılan bir araştırmaya göre dünyadaki tüm insanların ekonomik ağırlıklı ortalamalarının alınmasıyla belirlenen nokta her zaman o dönemin en stratejik bölgesi olmuştur. Bu dönemde ise bu hat tam Türkiye'nin doğusundan geçmektedir' dedi.

15 Temmuz gecesinde MÜSİAD ailesi olarak ilk saatten itibaren meydanlara indiklerini ifade eden Sar, 'Bir yandan çalışmaya ve üretime devam ederken, bir yandan da vatan nöbetleri tuttuk. Yabancı misyon şeflerine ve iş adamlarına ülkemizde ne olduğunu anlatan bilgiler hazırladık. Birebir görüştük, açılışlar yaptık, paneller, söyleşiler düzenledik ve düzenlemeye de devam edeceğiz. Haftaya Almanya'dayız. Kasım ayında dünyanın dört bir yanından yabancı iş adamlarının katılacağı geleneksel MÜSİAD fuarımız var ve bizde bu konuyu iş adamlarına tekrar anlatacağız. Çok çalışmalıyız ki bu güç mücadelesinde, dengelerin değiştiği bu çağda, gelecek nesillere ahlaklı ve vatan, millet sevgisiyle yetişecek bir vatan toprağı bırakalım. Sorumluluk şimdi bizde. İdari ve ahlak düzenini kurmak bizim elimizde. Gelin bunu bir fırsata dönüştürelim. İyiyi daha iyi, doğruyu daha doğru nasıl yapılabilir dünyaya gösterelim. İlk önce kendi evimizin önünde, kendi şehrimizde, kendi işletmelerimizden başlayarak bunu yapalım' diye konuştu.

Açılış konuşmaların ardından 3. Göz Danışmanlık CEO'su Ekonomist-Yazar Hikmet Baydar, katılımcılara '15 Temmuz sonrası ekonomi nereye gidiyor' konulu sunumunu gerçekleştirdi.