Türkiye'nin ilk baleti Engin Akoğlu'nun oğlu, Samsun Devlet Opera ve Balesi Bale Bölümü Baş Koreografi Baleti Murat Akoğlu HaberHayat okuyucuları için çok özel açıklamalar yaptı.

Samsun'daki bale seyircisi, hedefleri ve bale geçmişi hakkında konuştuğumuz Akoğlu, balet ya da balerin olmak isteyen gençlere de ipuçları verdi.

HABERHAYAT: Murat Akoğlu kimdir?

MURAT AKOĞLU: Bale sanatçısıyım. 1983 yılından bu yanan devlet opera ve balelerinde görev aldım. Son 15 yıldır da eğitmen olarak çalışıyorum. Mart 2016'dan beri ise Samsun Devlet Opera ve Balesi'nde baş koreograf olarak çalışıyorum.

HABERHAYAT: Türkiye'nin ilk baleti Engin Akoğlu'nun oğlusunuz. Nasıl bir duygu?

MURAT AKOĞLU: Çok güzel ve enteresan bir duygu. Babamın yolundan gittiğim için mutluyum.

HABERHAYAT: Çok küçük yaşta bale yapmaya başladınız. Bale yaparken nelere dikkat etmek gerekiyor?

MURAT AKOĞLU: 10 yaşında dansa başladım. 42 yaşında da bıraktım. Hiç sigara içmedim. Sürekli antrenman yaptım. Spor yapmak çok önemli.

HABERHAYAT: Çocuklarımızı baleye nasıl yönlendirebiliriz?

MURAT AKOĞLU: Çocukları ilk olarak bir ortopedistte götürmeliyiz. Balede anatomi çok önemli. Uzun kollu, uzun bacaklı, uzun boyunlu ve bedeni kısa olan çocuklar bu iş için ideal vücut tipine sahip olanlardır. Daha sonra ise bale yapmak isteyen çocukların öncelikle bu işi sevmesi, ailelerin de çok fedakar olması lazım. Bu anlamda karar verirken çok dikkatli davranılmalı.

HABERHAYAT: Samsun Devlet Opera ve Balesi'ni nasıl değerlendiriyorsunuz?

MURAT AKOĞLU: Samsun Devlet Opera ve Balesi daha çok genç. Ekibim de öyle. Çok iyi bir disiplinle çalışıyoruz. Hepsine teşekkür ediyorum.

HABERHAYAT: Seyirciyi nasıl buluyorsunuz?

MURAT AKOĞLU: Seyirci çok iyi ancak daha çok artmasını bekliyoruz. Bu anlamda önümüzdeki sezon pek çok eser sergileyeceğiz. Temsilleri iki katına çıkartacağız.

HABERHAYAT: Samsun Devlet Opera ve Balesi ile ilgili hedefleriniz neler?

MURAT AKOĞLU: Amacım Samsun Devlet Opera ve Balesi'nin Bale Bölümü'nü Türkiye tanıtmak ve Türkiye'deki opera ve balelerde ilk 3'e çıkartmak. Daha sonra da yurt dışına tanıtmak. Atatürk'ün şehrini bale ile tanıtmak istiyorum.

HABERHAYAT: Son olarak neler söylemek istersiniz?

MURAT AKOĞLU: Sanata ve sanatçıya verdiğiniz destekten dolayı sizlere çok teşekkür ediyorum. Önümüzdeki sezon Samsunluları opera ve balede daha çok görmek istiyoruz.