Karadeniz'in en önemli geçim kaynağı olan fındıkta fiyatlar bir türlü istenilen seviyeye gelmiyor. Birçok ilde yeni sezonun açılmasıyla birlikte artışa geçen fındık fiyatları, tekrardan düşüş trendine girdi. Rekoltenin son derece düşük olmasına rağmen yaşanan fiyat düşüklüğü, üreticiler ve ziraat odaları tarafından eleştirilirken, yaşanan düşüşte fındık fiyatlarına müdahale edilmesinin etkili olduğu görüşü ortak kanı olmayı başardı.

İşte il il güncel fındık fiyatları

Çarşamba'da uzun süredir 12.50 TL'de sabit kalan %50 randımanlı fındık fiyatları, 23.09.2016 itibariyle 12.20 TL'ye kadar geriledi. Samsun'daki fındık fiyatlarında düşüş 30 kuruş olurken, en fazla düşüş ise Giresun'da yaşandı. Giresun'da 14 TL'ye yakın bir fiyata alıcı bulan %50 randımanlı tombul fındık, 23.09.2016 itibariyle 13.50 TL'nin de altına geriledi. Ordu'da da fındık fiyatları düşmeye devam etti. Çarşamba'da olduğu gibi uzun süredir 12.50 TL'de sabit kalan %50 randımanlı fındık, 23.09.2016 ile birlikte 12.15 TL'ye kadar geriledi. Giresun'da düşüş 50 kuruş civarında olurken, Ordu'da ise düşüş 35 kuruş seviyelerinde yaşandı.

Samsun - Çarşamba fındık fiyatları

Samsun'da fındık fiyatının belirlendiği ilçe olan Çarşamba'da fiyatlar düşmeye devam ediyor. Yeni sezonun açılmasıyla birlikte geçtiğimiz sezona göre büyük bir fiyat artışı yaşansa da, 26 Ağustos'ta 14 TL'yi bulan %50 randımanlı fındık fiyatları, 29 Ağustos'ta sert bir düşüş yaşarak 11.90 TL'ye kadar gerilemişti. Bölgedeki birçok ilde yaşanan bu düşüş nedeniyle üreticiler büyük bir tedirginlik yaşarken, 11.90 TL'den artışa geçen fiyatlar birkaç gün içinde 13 TL'ye kadar yükselmiş fakat 13 TL'den tekrar düşmeye başlamıştı. Uzun süredir 12.50 TL'ye sabitlenen fındık fiyatları, tarihler 23 Eylül'ü gösterdiğinde 30 kuruşluk bir düşüş yaşadı. Çarşamba'da %50 randımanlı fındık fiyatları 12.20 TL ile 11.90 TL arasında işlem görürken, 29 Ağustos'taki fiyat seviyesine yakınlaşması tedirginlik yarattı.

29 Ağustos'ta da düşüş yaşanmıştı

Çarşamba'da ve bölge illerinde 29 Ağustos'ta yaşanan düşüş hızlı bir şekilde yerini artışa bırakmış ve fiyatlar yükseliş trendine girmişti. Günümüzdeki düşüşün de tıpkı 29 Ağustos'ta olduğu gibi yerini artışa bırakabilecek olması ise üreticilerin ve hatta yüksek fiyattan fındık alan tüccarların tek umudu olarak görülüyor.

İşte Çarşamba güncel fındık fiyatları:

Giresun fındık fiyatları

Karadeniz'in fındığa dayalı ekonomisi olan şehirlerinin başında gelen Giresun'da da fındık fiyatları düşmeye devam ediyor. Diğer Karadeniz illerine ve ilçelerine göre daha yüksek fiyattan alıcı bulan Giresun fındığı, geçtiğimiz günlerde 14 TL seviyesinde işlem görürken, 23 Eylül itibariyle fiyatlar 50 kuruş kadar azalara 13.50 TL seviyesinin de altına düştü. %50 randımanlı tombul fındık fiyatı 13.43 TL'ye kadar gerilerken, %50 randımanlı sivri fındık fiyatı 13 TL seviyelerinden 12.50 TL seviyelerine düştü. Aynı şekilde Giresun kara fındığı da 13 TL'nin çok az üstünde işlem görürken, günümüzde 12.60 TL'ye kadar geriledi. Yaşanan bu düşüş nedeniyle Giresunlu üreticilerin yeni sezon fındığını satmaktan yana olmadığı fakat geçtiğimiz seneden kalan fındıkların bir bölümünün satılması nedeniyle fiyatların düşüşe geçtiği iddia edildi.

İşte Giresun güncel fındık fiyatları:

Ordu fındık fiyatları

Tıpkı Çarşamba, Giresun gibi yoğun şekilde fındık tarımının yapıldığı Ordu'da da üreticilerin yüzü gülmüyor. Çarşamba ile aynı kaderi paylaşan ve uzun bir süredir 12.50 TL'ye alıcı bulan %50 randımanlı kabuklu fındık fiyatları, tarihler 23 Eylül'ü gösterdiğinde 12.15 TL'ye kadar geriledi. Çarşamba'da 12.20 TL olan fındık fiyatlarına karşın Ordu'da bir tık daha fazla yaşanan fiyat düşüklüğü, Ordulu fındık üreticilerinin isyan etmesine sebep oldu. Birçok fındık üreticisi, özellikle rekoltenin düşük olduğu yeni sezonda fiyatların bu denli dengesizlik yaşamasını anlayamadığını ifade ederken, tek temennilerinin fiyatların yükseliş trendine girmesi olduğunu belirtti.

İşte Ordu güncel fındık fiyatları:

Düzce fındık fiyatları

Karadeniz'deki diğer il ve ilçelerde olduğu gibi Düzce'de de fındık fiyatları düşüş yaşadı. Geçtiğimiz günlerde 12.50 TL'den alıcı bulan %50 randımanlı fındık, günümüzde 12.25 ile 12.00 TL arasında işlem görürken, yaşanan düşüş Düzceli üreticileri de hayal kırıklığına uğrattı.

İşte Düzce güncel fındık fiyatları:

Rekolte yok denecek kadar az, fiyatlar neden yükselmiyor?

Karadenizli üreticinin aklındaki tek soru 'Rekolte yok denecek kadar az, fiyatlar neden yükselmiyor?' olurken, bu sorunun cevabını TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Soydan; 'Fındık fiyatlarının arz talebe göre şekillenmediği artık ortadadır. Çünkü fındığın olmadığı bu yıl fiyatların artması gerekiyor. Bu fiyatlar artmıyorsa kesinlikle birileri buna müdahale ediyor.' olarak cevaplandırmıştı. Birçok üretici Soydan'ın ifadelerine katılırken, sadece üreticilerin değil, yüksek fiyattan fındık alan manav ve tüccaların da büyük bir sıkıntı yaşadığı ifade ediliyor.