Yeni sezonun başlamasıyla birlikte fındık fiyatlarında yaşanan artış, son günlerde yerini düşüşe bıraktı. Birçok üretici ve ziraat odası, fındık fiyatlarında yaşanan düşüşün geçici olduğunu ve ilerleyen günlerde artışın zaruri olduğunu ifade etse de, Çarşamba fındık fiyatları haftayı 11.80 TL ile 11.50 TL arasında kapatarak, sezonun açılmasıyla birlikte gerçekleşen 11.50-11.20 TL bandına yaklaştı.

Yaşanan düşüşün nedeni tüccarların ve fındıkta tekel konumunda bulunan firmaların fiyatı yükseltmek istememesi gösterilirken, Fatsa Ticaret Borsası Başkanı Ali Feyzi, 'Serbest piyasada tekelci firmalar fındık piyasasını ele geçirmiş, fiyatını istediği gibi indiriyor istediği gibi yükseltiyor. Fındık piyasasına belli firmalar darbe yapıyor.' demişti. Aynı şekilde Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt de, son günlerde inişli-çıkışlı bir grafik izleyen fındık fiyatlarının üreticiyi panikletmek amacını taşıdığını söylemiş, 'Fındık alıcı firma ve manavları arasında bir dayanışma olduğu görülüyor. Fiyatları düşük seviyede tutarak üreticiyi panikletmek ve fındıklarını ucuz fiyata piyasaya indirmeleri sağlanması amaçlanıyor. Bu yaklaşım tarzı üreticinin alın terine ambargo koymaktır' ifadelerini kullanmıştı.

Çarşamba fındık fiyatlarındaki düşüş 1 TL'ye yaklaştı

Samsun'un en yoğun fındık üretiminin gerçekleştirildiği ilçesi olan Çarşamba'da, uzun bir süredir 12.50 TL'den alıcı bulan %50 randımanlı kabuklu fındık, 23.09.2016 tarihinde 12.20 TL'ye geriledi. Öğlen saatlerinde Çarşamba Ticaret Odası tarafından güncellenen fiyatla birlikte, 12.20 TL'den 11.80 TL'ye düşen fındık fiyatları, önceki güne göre 70 ile 75 kuruş arasında değişen fiyat düşüşü yaşadı.

11.50 - 11.20'den başlamıştı...

Çarşamba'da yeni sezon 11.50 ile 11.20 TL arasında başlarken, rekoltenin de düşük olması nedeniyle fındık fiyatları birkaç gün içinde hızlı bir artış yaşayarak 12.60 TL'ye kadar yükselmişti.

14 TL'yi görüp, 2 gün sonra 12 TL olmuştu...

Yeni sezonun açılmasıyla birlikte ortalama 11.50 TL ile 12 TL arasında işlem görmeye başlayan fındık, bir dönem 14 TL'yi görmüş fakat 14 TL'yi görmesinin ardından 2 gün geçmeden 12 TL bandına geri dönmüştü. 12 TL bandına gerilemesinden 2 gün sonra ise 13 TL'ye yükselmeyi başarmıştı. 26 Ağustos ile 1 Eylül arasında yaşanan bu fiyat dalgalanması, fındıkta yaşanan fiyat sorununu gözler önüne sererken, 2 gün içinde yaşanan artış ve düşüşler üreticiyi tedirgin etmişti.

İşte 2 günlük artış ve düşüşler:

Uzun zamandır 12.50 TL'ye sabitlenmişti...

Eylül ayına girilmesiyle birlikte 12.50 TL'ye sabitlenen Çarşamba fındık fiyatları, ayın sonuna yaklaşılmasıyla birlikte düşüşe geçti. 23 Eylül Cuma günü 12.20 TL'ye gerileyen fiyatlar, aynı gün içinde 11.80 TL'ye kadar geriledi. Bölgedeki birçok üreticinin fındığını satmaktan yana olmadığı ve rekolte düşüklüğü nedeniyle fiyatların yükselmesini beklediği sezonda, fiyatların düşüş trendine girmesi ise üreticilerin tam anlamıyla şaşkınlık yaşamasına neden oldu.

İşte Eylül ayı fındık fiyatları:

26 Ağustos - 1 Eylül tekrarlanacak mı?

Fındık fiyatlarındaki dalgalı piyasa hem üreticiler hem de yüksek fiyattan fındık alan manavları tedirgin ederken, birçok kişinin aklındaki soru, 26 Ağustos'ta 12 TL'den 14 TL'ye yükselen, sonrasında tekrardan 12 TL'ye inen fiyatların günümüzde de tekrarlanıp tekrarlanmayacağı konusunda oldu. Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt de, fındık fiyatlarında yaşanan dalgalı piyasa için 'Fındık alıcı firmalar fiyatı düşük tutmakta ısrar ediyorlar. Bu durumda üreticilerimize tavsiyemiz; fındıklarını piyasaya indirmesinler ve emanete fındık vermesinler. Mutlaka fındık fiyatları yükselecektir.' diyerek, üreticilere fındıklarını piyasaya indirmeme konusunda tavsiyede bulunmuştu.

Fatsa Ticaret Borsası Başkanı Ali Feyzi ise; 'Ağustos ayının sonuna doğru fındık fiyatları 15 TL'ye kadar yükseldi. Maalesef bu zaman sürecinden sonra 20 gün içinde fındık ile ilgili bir sürü olay yaşandı ve 15 TL'ye yükselen fındık fiyatları şuan 12 TL'ye kadar düştü. Bu durum kesinlikle bizler tarafından üreticiler tarafından kabul edilemez bir durumdur. Serbest piyasada tekelci firmalar fındık piyasasını ele geçirmiş fiyatını istediği gibi indiriyor istediği gibi yükseltiyor. Bir üretici kuruluşunun olmadığı ve FİSKOBİRLİK'in de güçlü olmadığı için, hükümetimizin de FİSKOBİRLİK'i desteklemediği için az sayıda olan üç beş tane alıcı piyasadaki rakamları 12 TL'ye kadar düşürdüler.' diyerek, piyasadaki fiyat düşüklüğünün üç beş tane alıcının rakamları düşük tutma isteğiyle bağlantılı olduğunu belirtmişti.

Her iki ismin açıklamalarının ortak noktası fındık piyasasına müdahale olduğu yönünde gerçekleşirken, ilerleyen günlerde rekolteye bağlı olarak fındık fiyatlarının artış göstermesi ise üreticinin tek umudu olarak görülüyor.