Kısacak ömürlerinde çiçek çiçek gezerek insanlar için adeta şifa deposu bal üreten arıların her gün yeni bir özelliği keşfediliyor.

Fizik kurallarına göre uçması bile mümkün olmayan arıların kanat ağırlıklarının 6-7 katını taşıyabildikleri belirtildi. Halbuki uçmak için her bir kanadın vücuttan bir buçuk kat büyük olması gerekiyor. Bir arı ortalama 50 günlük hayatı boyunca hiç durmadan çalışıyor. Son yıllarda ülkemizde kullanımı artan propolis, arıların bitkilerden ürettiği ve kovan içi temizlikte ve kovanın yalıtımında kullandıkları bir madde. Arılar, kovana giren ve taşıyamayacakları kadar büyük böcekleri öldürüp bu sıvıyla kaplıyor. İnsanlar da arıların ürettiği bu maddeyi sağlık için tüketiyor. 1 miligram propolis, yaklaşık 20 miligram penisiline tekabül ediyor. Propolisin yanı sıra polen ve arı sütü de şifa kaynağı. Türkiye'de arıcılıkta önemli adımlar atılırken, propolis bilhassa kanser hastaları için yeni bir umut oldu.

Diğer yandan 'arı havası'nın Almanya'da kullanılmasına çok uzun yıllar önce başlandı. Arı havasının özelikle astım, bronşit gibi solunum yolu hastalıklarında yüzde 80'e varan iyileşme sağladığı, arıcılıkla uğraşan insanların kovanın havasını içlerine çektikleri için baş ağrısından korundukları ifade ediliyor.