Samsun TSO, Samsun Vergi Dairesi Başkanlığı ve Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü işbirliği ile düzenlenen '6376 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun' hakkındaki bilgilendirme toplantısı TSO Davut Alan Meclis Salonu'nda gerçekleştirildi.

Murzioğlu: 'Düzenli vergi ödeyenlere yüzde 5'lik indirim yapılabilir'

Vergi affı konusunun hafife alınmayacak bir konu olduğunun altını çizen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, 'Camiamızı ilgilendiren her türlü hususta ilgili kurumlarla işbirliğine giderek sıklıkla bilgilendirme toplantısı düzenliyoruz. Bu konulardan en başta gelenlerden bir tanesi de devlet alacaklarının yeniden yapılandırılması hususudur. Vergi konusu biz işletme sahipleri için çok hassastır. Tüm müteşebbisler benzer duygu ve düşüncelerle girişimci olurlar. Amaç sadece kendilerine gelir sağlamak değildir. Kendilerine gelir sağlarken üretmek istihdam, gelir sağlamak ve ülke kalkınmasına destek vermektir. Özel sektör Türkiye ekonomisinin bel kemiğini oluşturmaktadır. Devlet yatırımlarının kaynağını vergiler teşkil etmektedir. Müteşebbisler zaman zaman zorlu üretim şartlarında devlet alacaklarını ödemekte zorluk çekiyorlar. Vergi affı alışkanlık yapabilir. Bu tür aflar, vergisini düzenli ödeyenler için olumsuz etki yapabilir. Bu nedenle devlete olan yükümlülüklerini düzenli olarak yerine getiren işletmelere pozitif ayrımcılık veya jest yapılması hem vergi vermeye özendirici olur hem de vergi tahsilatı artar. Böylece bu tür uygulamalar da daha fazla amacına ulaşmış olur. Vergisini aksatmadan ödeyen işletmelere 5 ya da 10 yılda bir yüzde 5'lik vergi indirimi, yeşil pasaport verilmesi ya da vergi siciline bakılarak yıllık yüzde 1-3 oranında indirim yapılması gibi uygulamalara gidilebilir. Büyük ve çağdaş bir ülke olmak istiyorsak bunun önemli ayaklarından birisi de vergi düzenidir. Sadece yakalandığında değil herkesten daha adil vergi toplayan bir sistemi kurmalıyız' dedi.

Ünal Kaya: 'Süre Ekim ayının sonunda bitecek'

Affın Ekim ayının sonunda biteceğini belirten SGK İl Müdürü Ünal Kaya, '6736 Sayılı Yapılandırma Kanunu ile birçok kurumun alacakları olan borçları yapılandırıyoruz. Özellikle Bağ-Kur ve işletmelerimize ait idare para cezaları, icraya teşkil etmiş borçlar, GSS primleri, emekli sandığı kesenekleri, 2925'e ait primler gibi birçok konuya kolaylıklar getiriyoruz. Özellikle bu borçların ödenmesinde işverenlere ait birçok yenilik var. İşverenler, il müdürlüğümüze müracaat edebilirler. Ya da dosyasının bulunduğu merkezlere müracaat ederek bu yapılandırmalardan istifade edebilirler. Bu süre Ekim ayının sonunda sonlanacak. Samsun TSO'ya böyle bir ortam hazırladıkları için teşekkür ediyorum' diye konuştu.

Zeki Yumbul: 'Bu fırsat bir daha bulunamayabilir'

Böyle bir affın bir daha çıkamayabileceğini vurgulayan Samsun Vergi Dairesi Başkanı Zeki Yumbul, '19 Ağustos'ta yürürlüğe giren fazla alacakların yapılandırılması ile ilgili kanun 6736 sayılı Kanun'dur. Bu kanun 4 temek öğeye dayanmaktadır. Bunlar, bazı alacakların yapılandırılması, işletme kayıplarının düzeltilmesi, bazı varlıkların yeni ekonomiye kazandırılması ve incelemelerde güvence açısından matrah artırımıdır. Bu kanun iş adamlarımız, mükelleflerimiz ve vatandaşlarımız için bir fırsattır. Bu fırsatı çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Çünkü bu fırsatı bir daha bulamayabiliriz. Bizim de Samsun olarak büyük ölçekte bir alacağımız var. Dolayısıyla bu yapılandırmayla beraber mükelleflere büyük bir kolaylık geliyor ve bundan faydalanmalarını istiyoruz' şeklinde konuştu.

Toplantı konuşmaların ardından Samsun Vergi Dairesi Başkanlığı Grup Müdürü Mahmut Tayyar Ergül, Vergi ve Araştırmalar Uygulama Müdürü Fatih Polat, Tahsilat Müdürü İsmet Memiş ve SGK İl Müdürlüğü Merkez Müdürü Murat Tokgöz'ün sunumlarıyla devam etti.