Gümüşhane'den İstanbul'a yüklü miktarda tarihi eser kaçırıldığı ihbarını alan KOM ekipleri bir süre takip ettiği aracı Bulancak ilçesinde durdurdu. Araçta bulunan İ.Y., M.Ç. ve M.B. isimli şüpheli şahısları gözaltına alan emniyet güçleri, araçta yaptıkları arama sonucunda aracın çeşitli yerlerine gizlenen değişik dönemlere ait 516 adet farklı baskı, motif, figür ve üzerinde yazılar bulunan tarihi eser olduğu değerlendirilen sikke, 140 adet tarihi eser olduğu değerlendirilen metal obje, mühür, hayvan figürleri, yüzük, kolye uçları, metal heykelcik, toprak kap, ok uçları, baharat öğütme aparatları, haç işaretleri, üzerinde figür ve değişik işlemeler bulunan metal levhalar ve 1 adet tarihi eser olduğu değerlendirilen toprak kap olmak üzere toplam 657 parça tarihi eseri ele geçirdi.

Araçta bulunan İ.Y. isimli şahsın üzerinde 1 adet 9 mm çaplı ruhsatsız tabanca ve bu tabancaya ait şarjör ve şarjöre takılı vaziyette 8 Adet 9 mm çaplı fişek ele geçiren KOM ekipleri daha sonra bu şahıslarla ilişkili oldukları tespit edilen F.Y., N.Ş. ve A.Ç. isimli şahıslar hakkında Tarihi Eser Kaçakçılığı suçundan adli işlem yaptı. Mahkemeye çıkarılan İ.Y ve M.Ç isimli şahıslar tutuklanırken, M.B ve F.Y isimli şüpheli şahıslar Adli Kontrol kararıyla, N.Ş. ve A.Ç. isimli şahıslar ise Cumhuriyet Savcısı tarafından ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldı.

Aynı soruşturma kapsamında Gümüşhane'nin Şiran ilçesinde, Giresun il Merkezi, Bulancak, Tirebolu ve Alucra ilçelerinde yapılan çalışmalar sonucunda toplam 6 şüpheli şahsın ikamet ve iş yeri adreslerinde arama yapıldığı bildirildi.