Bafra Kaymakamlığı ve Bafra Ziraat Odası Başkanlığı tarafından 'Bafra Ovası 1. Çeltik Hasat Etkinliği' düzenlendi.

Samsun'un Bafra ilçesi Fener Mahallesi'nde düzenlenen etkinliğe AK Parti Samsun Milletvekilleri Ahmet Demircan, Fuat Köktaş, Hasan Basri Kurt ve Orhan Kırcalı, CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Yusuf Demir, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Bafra Kaymakam Vekili Hacı İbrahim Türkoğlu, Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile çiftçiler katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner ve Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin'in ardından kürsüye çıkan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 'Hasan her üretim alanında bizim için ve üreticimiz için çok önemlidir. Çünkü hasat verimli olursa, hasatta ürün para ederse üreticimiz memnun oluyor. Ama rakamlar iyi çıkmazsa fiyatta iyi olmazsa üreticimiz de üzülüyor. Biz çiftçimizin hem iyi gününde hem de kötü gününde yanında olmaya gayret gösteriyoruz' dedi.

Çeltik verimliliğinde dünya birincisinin Bafra ilçesi olduğunu ifade eden Bayraktar, 'Dünyada çeltiğin ortalama verimlilik rakamlarına baktığımızda 450 kilogram. ABD dünya birincisi 800 kilogram, Türkiye ortalaması 792 kilogram ama buraya geldiğimizde 850 kilogram. Dünya birincisi burası, buranın üreticisini tebrik ediyorum. Bir miktar ithalatçıyız, aslında 100 bin ton pirinç çeltiği ve kahverengi pirinci de buna eklediğimizde bir sene önce 500 bin ton civarında olan ithalat rakamı 302 bin tona düştü. Bizde de üretim rakamları 552 bin tona yükseldi. Bu açığı da kapatıyoruz. Biz çeltik üretimini ne zaman destekleyip arkasında durduysak üretimi her zaman arttırdık' diye konuştu.

Çeltiğin fiyatı ile ilgili pazartesi günü açıklanacağının müjdesini veren AK Parti Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı, 'Güzel bir ilçede yaşıyoruz. Bafralı olarak yıllarca burada çeltik yetiştiriliyor. Gün geçtikçe çeltik yetiştirilen alanların metrekaresi genişliyor. Nedense hasadımız hep yağmura kalıyor. Bu konu ile ilgili üniversite ile ilgili bir çalışma yapılması gerekiyor. Ne olursun Ziraat Fakültesi Bafra ovamıza gelsin. Çiftçilerimiz ile iç içe çalışma yapılsın. Çünkü çeltiğin hasadı yağmura kalıyor' şeklinde konuştu.

Çeltik üreticilerine gereken desteğin verilmesi gerektiğini ifade eden CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, 'Dünyanın her tarafında çeltik üretimi sağlayan üreticiye devlet yüzde 100 mazot veriyor. İran'da çiftçi mazotu bedavaya alıyor. Amerika'da mazota yüzde 80 destek veriyor. Türkiye'de çiftçiye vermiş olduğu mazottan yüzde 67 yani 3'te 2'sini vergi alarak mazotun kendisini değil, vergisini bile satmaya kalkıyoruz. Bunları bir şekilde değiştirmek zorundayız' ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'a plaket verdi. Ardından milletvekilleri ve beraberindeki heyet çeltik hasadına katılırken, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da biçerdövere binerek hasat yaptı.