Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Tüfenkci, Rus hükümetinin, bazı Türk şirketlerinin yaptırım kararlarından muaf tutulmasına yönelik tasarı yayınlamasını değerlendirdi.

Rusya ile kriz çıktığı günden itibaren krizi tırmandıran taraf olmadıklarına dikkati çeken Tüfenkci, "Bugüne kadar bütün sorunların, özellikle krizin diyalogla çözülmesi noktasında çalışmalar yapılması gerektiğini, Rusya'ya bu anlamıyla gerek Dışişleri Bakanlığımız, gerek Başbakanlığımız, gerek Cumhurbaşkanlığımız, gerekse bizler bu anlamıyla çağrılarda bulunduk" dedi.

SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR AMBARGO DEĞİL

Ambargoların iki ülkenin de menfaatine olmadığını ifade eden Tüfenkci, şöyle devam etti: "Özellikle de burada Rusya ambargosuyla sadece Türkiye zarar görmez, Rus ekonomisi daha fazla zarar görür diye ifade ettik. Bütün açıklamalarımızda 'Bu sürdürülebilir bir ambargo değildir, nisan, mayıs aylarında bu ambargo yumuşar' diye ifade etmiştik. Bugün gelinen nokta itibariyle aklı selimin galip gelmesi lazım. Bunlar yumuşama işaretleridir. Özellikle Rusya'nın içinde bulunduğu ekonomik durum ve halkın satın alma gücü de dikkate alındığında bu tür yumuşamaların daha fazla geleceğine inanıyorum. Türkiye'de üretilen özellikle sebze meyvenin Rusya'ya intikali halinde Rus halkının daha ucuz bunları yiyebildiğini de biliyoruz. Bu tür çalışmalarla ambargoyu yumuşatma noktasında daha hızlı adım atarlar diye düşünüyorum."