Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Samsun Tarım Fuarı 2016"nın dün gerçekleşen açılış töreninde yıllardır fındık üreticilerinin sorunlarıyla uğraştıklarını ifade etti.

Bayraktar, ''Burada bir problem var. Sektörde bir oligopol yapı var, bu yapıyı kırmamız lazım. Bunu yapmadığımız takdirde fındık meselesi başımızı uzun yıllar ağrıtacak. Üretimin düşmesi, çıkması serbest piyasa koşulları içerisinde rekabet oluşmamışsa fiyatların üretici lehinde gelişmesi mümkün değil. Ordu Ziraat Fakültesiyle bir heyet oluşturduk, yıllardır doğudan batıya rekolte tahmini yapıyoruz, başkaları da yapıyor. Bakanlık da açıklıyor. Bakanlıkla bizim rakamlarımız örtüşüyor ama diğerleriyle her yıl 100-150 bin ton fark doğuyor. Bu fark üreticiyi ürkütüyor. Hasat döneminde hızlı biçimde ürünün pazara inmesini sağlıyor. Fiyatlar düşüyor ve üreticinin serzenişi başlıyor. Bu sene bakanlığımız bunu ben yapayım siz de destek verin dedi, tamam dedik. Rekolte 468 bin ton çıktı. Ama alandan aldığımız bilgilere bakıyoruz, fındıkta oluşan hastalıklarla 450 bin tonun altında. Bu şartlarda neden fiyatlar yükselmiyor? Çünkü oligopol yapı. Adam manava diyor ki 'Şu fiyatın altında alamazsınız, yoksa sizden ürün almam.' O yüzden bu yapıyı kıracağız'' diye konuştu.

TÜRK İŞADAMLARINA ÇAĞRI

Türkiye'nin dünya fındık ticaretinin yüzde 70'ini yaparak rakipsiz bir ülke olduğunu kaydeden Bayraktar, sözlerini şu şekilde sürdürdü: ''Bu ülkenin sermaye çevreleri, işadamları var. Neden bizim işadamlarımız bu alanda yatırım yapıp rekabet sağlamıyor? Niye üreticimizi rahatlatmıyor. Bu fındığı alıp, kırıp dünya piyasalarına satıp para kazanmıyor? Kendilerini yatırıma davet ediyorum. Bu olana kadar da serbest piyasa koşullarının oluşmadığı alanlarda devletin müdehalesi gerekir. Karadeniz Bölgesi'nden fındığı aldığınızda Karadeniz'in sosyoekonomik yapısı biter. Bu kadar basit. Sahip çıkacaksınız, sahip çıkmamız lazım. Herkesin bize destek olmasını bekliyoruz. Üreticilerimiz biraz sabırlı olursa fındık fiyatlarının da yükselmesi mümkün.''

Zerrin SOMUNCU