Samsun Canik Toplum Sağlığı Merkezi eğitim ekipleri, prostat kanserine dikkat çekmek amacıyla bölgede bulunan 45 yaş üzerindeki erkeklere seminerler düzenlenip bilgilendirme toplantıları yapıyor.

Canik Toplum Sağlığı Merkezi Eğitim Koordinatörü Mustafa Kocaoğlu camilerde, kahvehanelerde ve erkeklerin toplu olarak bulundukları yerlerde prostat kanserinin nedenlerini ve belirtilerini anlatarak vatandaşları bilgilendirmeye çalışıyor.

Yaptıkları çalışmalar ve hastalık hakkında açıklamalarda bulunan Kocaoğlu, 'Prostat kanserinin belirtileri, kanser dokusu büyüdükçe sık idrara çıkma, gece idrara kalkma, kesik kesik ve zor idrar yapma, ağrılı idrar yapma, kanlı ve menili idrar yapmak gibi belirtileri olabilir. Bu yakınmalarda biri veya bir kaçı varsa bir üroloji muayenesine gidilmesi gerekiyor. Erken tanı, hastalığın evresine ve özelliklerine göre farklı tedavi seçeneklerine mevcut olması prostatın tamamının ameliyatla çıkarılmasını veya ışın tedavisi (radyo terapi) erken evrede uygulanabilir. Hormon tedavisi veya kemoterapi diğer evrelerde gerekli görülebilir. Yüksek riskli hastalarda erken tedavi bütün hastalıklarda olduğu gibi prostat kanserinde de hayat kurtarıcıdır. Tüm kanserlerde olduğu gibi beslenme alışkanlıkları prostat kanseri riskini azaltabilir. Bunun yanında birinci derece akrabalar arasında prostat kanseri görülen varsa aile fertleri de risk altındadır. Tüm vatandaşların 40 yaşından itibaren hastalıkla ilgili bir ürolojiye muayene olmasında fayda vardır' dedi.