Bir dönem 14 TL'nin üstüne çıkan fındık fiyatları tekrardan düşüşe geçmiş ve 12 TL'nin de altına inmişti. Karadeniz'in en önemli geçim kaynağı olan fındıkta yaşanan bu düşüş, üreticileri tedirgin ederken, rekoltenin düşük olduğu sezonda fiyatların düşüşe geçmesi fiyatlara müdahale olduğu yönünde algıların oluşmasına neden olmuştu.

Üreticilerde ve yüksek fiyattan fındık alan manavlarda fındık fiyatlarının düşüş trendine devam etmesi korkusu başgösterirken, fiyatlar ufak çaplı bir kıpırdanma yaşarak 20 ila 25 kuruş arasında artış yaşadı. Birçok il ve ilçede haftaya 12 TL bandında başlayan %50 randımanlı fındık, günümüzde 12.25'ye kadar yükseldi. Fiyatların tekrardan yükselme eğilimine girmesi, 20 kuruş ila 25 kuruş arasında değişen oranlarda artış yaşanmasına rağmen üreticileri memnun etmeyi başardı.

İşte il il güncel fındık fiyatları:

Samsun - Çarşamba fındık fiyatları

Samsun'da en fazla fındık üretiminin yapıldığı ve fındık fiyatlarının belirlendiği Çarşamba'da, fiyatlar uzun bir süredir 12.50 TL bandına sabitlendikten sonra ani bir düşüş yaşamış ve 11.80 TL'ye kadar gerilemişti. %50 randımanlı fındıkta yaşanan bu düşüş, Çarşamba ve Samsunlu fındık üreticilerini tedirgin ederken, 29 Eylül itibariyle fiyatlarda 20 kuruşluk artış yaşanması üreticileri mutlu etti. 22 Eylül'de 12.50 TL'den işlem gören Çarşamba fındığı, ertesi gün içinde 80 kuruşluk düşüş ile 11.80 TL'ye inmiş ve üreticiler yaşanan düşüşe tepki göstermişti. 20 kuruşluk artış ile birlikte üreticiler fiyatların artması konusunda umutlarını korurken, bir dönem 14 TL'ye yükselen Çarşamba fındık fiyatlarının 12 TL'den tekrar aynı seviyeye gelmesi arzulanıyor.

İşte Çarşamba güncel fındık fiyatları:

Terme fındık fiyatları

Ortalama olarak Çarşamba ile aynı fiyatlara alıcı bulan Terme fındığı da, Çarşamba'da ve diğer bölgelerde olduğu gibi düşüşten etkilendi. Bir dönem 14 TL'den alıcı bulan %50 randımanlı Terme fındığı, Terme Ticaret Borsası'nın bilgilendirme fiyatlarına göre 12 TL'den alıcı buluyor.

İşte Terme güncel fındık fiyatları:

Ordu fındık fiyatları

Karadeniz'de fındık tarımının yoğun olarak yapıldığı ve bu sezon rekolte kaybından en çok etkilenen illerin başında gelen Ordu'da da fiyatlarda ufak çaplı bir kıpırdanma yaşandı. Uzun bir süre 12.50 TL'den alıcı bulan %50 randımanlı kabuklu fındık, fiyatların düşüş trendine girmesiyle birlikte 12 TL'ye kadar gerilese de, 29 Eylül itibariyle Ordu fındık fiyatları 12.25 TL'ye kadar yükseldi. 12.50 TL'den 12.15 TL'ye inen, ardından da 12 TL'ye düşen fındık fiyatlarının 25 kuruş kadar yükselmesi, üreticileri umutlandırdı.

İşte Ordu güncel fındık fiyatları - Grafik

Ünye fındık fiyatları

Ordu'da yoğun şekilde fındık tarımının yapıldığı ilçelerin başında gelen Ünye'de de fiyatlar 25 kuruşluk bir artış yaşadı. 28 Eylül'de 12 TL'den alıcı bulan %50 randımanlı kabuklu fındık, 29 Eylül itibariyle 12.25 TL'ye yükseldi. Ünye'de, geçtiğimiz sezonun fındıkları ise günümüz fiyatlarından 1 TL daha düşük fiyata alıcı buluyor.

İşte Ünye güncel fındık fiyatları:

Giresun fındık fiyatları

Fındık tarımının yapıldığı diğer bölgelere göre fiyatları her zaman bir tık yukarıda olan Giresun'da da, fındık fiyatları düşüş eğilimine girmiş ve Giresun kalite fındığı 13.40 TL'ye kadar gerilemişti. Bir dönem %50 randımanlı kabuklu tombul fındık 15 TL'nin üstünde alıcı bulurken, yaşanan düşüş, fiyatların 13 TL bandına kadar inmesine neden olmuştu. 29 Eylül itibariyle Giresun'da %50 randımanlı kabuklu tombul fındık ortalama olarak 13.62 TL'den alıcı bulmaya başladı. Tombul fındıkta yaşanan 20 kuruşluk ufak çaplı yükseliş, sivri fındık ve kara fındığa da yansırken, Giresun %50 randımanlı sivri fındığı 12.50 TL'den alıcı buluyor. Giresun %50 randımanlı kabuklu kara fındık ise, sivri fındıktan bir tık yüksek fiyata alıcı bularak 12.60 TL'den işlem görüyor.

İşte Giresun güncel fındık fiyatları:

Düzce fındık fiyatları

Düzce'de ise fındık fiyatlarında artış yaşanmadı. Düzce Ticaret Borsası'nın bilgilendirme ekranına göre 12 TL ile 11.75 TL arasında alıcı bulan %50 randımanlı kabuklu fındık, günümüzde de aynı fiyattan işlem gördü. Fındık tarımının yapıldığı diğer bölgelerde 20 ila 25 kuruşluk bir artış yaşanmasına rağmen Düzce'de fiyatlarda değişim olmaması ise üreticiler tarafından tepki gördü.

İşte Düzce güncel fındık fiyatları:

Fındık fiyatları yükseliş eğilimine devam eder mi?

Yeni sezonda yaşanan rekolte kaybıyla birlikte fındık fiyatlarının hızlı bir yükseliş yaşaması beklenirken, yaşanan dalgalı piyasa üreticileri ve yüksek fiyattan fındık alan manavları tedirgin etmeye devam ediyor. Birçok üretici, bu fiyattan fındık satmayacağını ifade ederken, özellikle de fındık piyasasına tekelci firmaların müdahale ettiğini ve fiyatların yükselmesini engellediğini belirtiyor. Ürünün son derece az olduğu dönemde fiyatların dolaylı olarak yükselmesi gerektiğini belirten üreticiler, geçen sezon yaşanan fiyat belirsizliğinin bu dönem yaşanmaması gerektiğini dile getiriyor. Yeni sezonun açılmasıyla birlikte ortalama 11.50 TL ile 12 TL arasında işlem görmeye başlayan Çarşamba fındığı, bir dönem 14 TL'yi görmüş fakat 14 TL'yi görmesinin ardından 12 TL bandına geri dönmüştü. 12 TL bandına gerilemesinden 2 gün sonra ise 13 TL'ye yükselen fiyatlar, fındıkta yaşanan fiyat dalgalanmasını gözler önüne sermişti. Günümüzde de aynı dalgalanmanın yaşanabileceği iddia edilirken, birçok yetkiliye göre yükselmesi gereken fındık fiyatlarının, ilerleyen günlerde nasıl bir seyir izleyeceği öngörülemiyor.