Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan, düzenli ve sağlıklı beslenmenin birçok hastalığın önlenmesi ve tedavi edilmesinde önemli rol oynadığını anlatarak Alzheimer'a engel olmak için bazı besinlerin tüketilmesi önerisinde bulundu.

Özcan, yaptığı açıklamada, unutkanlığın son dönemde birçok insanın yakındığı sebeplerden biri olduğunu, bunun birden çok sebebi olabileceğini belirterek, 'Stres, kaygı gibi psikolojik sorunlar, vitamin eksiklikleri, kötü beslenme veya nörolojik problemler. Özellikle 50 yaş üzeri insanlarda son dönemde yaşlılığa bağlı demans, Alzheimer vakaları giderek artmakta' diye belirtti.

Düzenli ve sağlıklı beslenmenin birçok hastalığın önlenmesi ve tedavi edilmesinde önemli rol oynadığını anlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan, 'Zihninizin daha sağlıklı ve canlı kalabilmesi içinde iyi beslenmek önemli. Son yapılan araştırmalar beyine iyi gelen ve bellek sistemini koruyan besinler üzerine yoğunlaşıyor. Şekerli besinlerin fazla tüketimi beyin sağlığını kötü yönde etkiliyor. Bu sebeple tatlılar, şekerlemeler, çay ve kahve de kullanılar basit şekerler azaltılmalı. Sebze, meyve ve tahıllı besinler daha sık tercih edilmelidir' dedi.
Acıbadem Eskişehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan, 'Siz yaşlanırken beyniniz yaşlanmasın istiyorsanız aşağıdaki besinleri beslenmeniz de mutlaka yer verin' diye belirterek şu önerilerde bulundu:

Biberiye

Zihinsel performansı ve hafızayı artırır. Biberiye aynı zamanda, anksiyeteyi azaltır ve kortizol seviyelerini düşürerek belleği geliştirmek yardımcı olur. Baharat olarak yemeklerinize ekleyebilir veya cayını demleyip içebilirsiniz.

Ceviz

Ceviz hafızayı güçlendirmeye yardımcıdır. Ceviz ellagic asit denilen bir antioksidan içerir. Ayrıca beyin korunmasına yardımcı olur. Daha güçlü bir bellek için, her gün 2 tam ceviz yiyebilirsiniz.

Hindistan Cevizi Yağı

Beyin için harika bir enerji kaynağıdır, orta zincirli yağ asitleri, bol miktarda olduğu için mükemmel bir beyin yakıtıdır. Hindistan cevizi yağı tüketmek beynin işleyişini iyileştirmeye yardımcı olur ve hafızayı güçlendirir. her gün yaklaşık 1 tatlı kaşığı almak beyinin işlevlerini artırmaya yardımcı olur. Süt veya yoğurt içine karıştırabilirsiniz. Hindistan cevizi yağı da yüksek sıcaklıklarda bir zararlı trans yağa çevrilmediği için, yemek pişirmek için kullanmak üzere sağlıklı bir yağdır.

Balık

Omega 3 yönünden zengin olan balık beyin yapılarını korur. Haftada 1-2 kez mutlaka balık tüketin. Balık pişirme yöntemi yararlılığın artması için önemlidir. Buharda, fırın veya ızgarada pişirebilirsiniz.

Yeşil Çay

İçerdiği antioksidanlar ile stresi azaltır. Çin'de yapılan araştırmalar, her gün 2-3 bardak doğal yeşil çay tüketiminin, demans, alzhimer gibi hastalıklara karşı koruduğunu gösteriyor. Tansiyon ile ilgili sorununuz yoksa günde taze demlenmiş, yeşil çay mutlaka tüketin.