35. Enerji Verimliliği Haftası çerçevesinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından organize edilen 7. Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı, 14-16 Ocak tarihleri arasında İstanbul WOW Convention Center'da gerçekleşti. YEDAŞ Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu, forumun ilk gününde gerçekleşen Enerji Verimliliğinde Küresel, Bölgesel ve Ulusal Eylem Planları konulu oturumda, 'Dağıtım Şirketlerinde Enerji Verimliliği' hakkındaki bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.

ENERJİ VERİMLİLİĞİ DAĞITIMDAN GEÇER
'Dağıtım şirketlerinin bu kadar kıymetli ve dünya savaşlarının sebebi olan enerjinin yönetilmesi düzeyinde 'en önemli aktörler' olarak görülmeli' diyen Türkoğlu, 'Depolanamayan, üretildiği anda anında tüketilen bir nesnenin üretimini ve dağıtımını yapan biz kuruluşların sorumluluğu son derece önemlidir. Bu sebepledir ki; gelecek nesillere sürdürülebilir bir dünyanın bırakılmasında en kritik görevler bizi bekliyor' diye konuştu. YEDAŞ Genel Müdürü Türkoğlu, 'Meseleye enerji ve çevre olarak baktığınızda, olayın aslında çok karmaşık olmadığını göreceksiniz. Bütün meselelerin 'sürdürülebilirlik kavramı' üzerinde düşünülmesi gerekmektedir. Yani bütün kaygı sürdürülebilir olmaktan geçiyor' dedi.

SORUMLULUĞUMUZ VAR
Türkoğlu, 'Hepimizin yaşadığı tek bir dünya var ve bu dünyanın bizden sonraki kuşaklara, tüm canlı varlıkların da yaşam haklarına saygı duyarak korunması gerekmektedir. Bunun adı 'gelecek nesillere sürdürülebilir bir dünya' bırakmaktır. Enerjinin de sınırlı kaynaklar üzerinden tüketildiği düşünüldüğünde sorumluluğumuz hem kurumsal hem de bireysel anlamda sonu derece artmaktadır. Dağıtım şirketleri olarak verimlilik sağlanacak unsurların operasyonel verimliliklerle daha da artacağını bilmeliyiz. Özellikle verimlilik algısının toplumsal bilinçlere yerleşmesinde ilkokul düzeyine kadar indirilmesi gerektiğini kaçınılmazdır' ifadelerini kullandı.

'AKILLI BİR YÖNETİM' VAR
Ülkemizde 'Enerji Verimliliği' algısının ilk olarak 'Enerji Hanım Projesi' başladığını ve YEDAŞ'ın da Kurumsal Sosyal Sorumluluk projelerindeki ana temasının 'Enerji Verimliliği' olduğunu söyleyen Türkoğlu, 'Öğrencilere, ev hanımlarına ve gençlere yönelik birçok projeyi hayata geçirdik. Okulları gezdik, hanımlarla buluştuk, genç girişimcilerin destekçisi olduk. Bu projelerdeki amaç, toplum bilincini oluşturmak, enerji tüketiminin daha verimli bir şekilde kullanılabilmesini sağlamaktı' dedi. Bunun bir de büyük resminin olduğunu kaydeden YEDAŞ Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu, 'Bir de, 'Dünya bu sürecin neresinde?' diye düşünmek gerekiyor. Şu anda Japonlar, İspanya'da bir uygulama yapıyor. Uygulamanın adı 'Akıllı Toplum' projesi ve tamamlanmak üzere. Bu projenin yöneticisi de elektrik dağıtım şirketidir. Projede bütün paydaşlar yer almakta ve sadece elektrik kaynakları yönetilmiyor. Su kaynakları da dahil olmak üzere, üretim, tüketim ve akıllı bir şebeke altyapısı üzerinde akıllı bir yönetim modeliyle bireysel tüketimlere müdahale ediliyor. Tüm değerler eşzamanlı olarak ölçülüyor ve tüketim ile üretim dengesi sağlanıyor' dedi.