Samsun Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Selahattin Altunsoy, bina yöneticilerini asansörlerin yıllık periyodik kontrollerini zamanında yaptırmaları konusunda uyardı.

Altunsoy, Asansör İşletme Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği'nin geçen yıl haziran ayında bazı düzenlemeler yapılarak zorunlu olarak uygulanmaya başlanmasıyla geçmiş yıllarda çok fazla olan kırmızı etiketli asansörlerin düzeltilerek mavi ya da yeşil etiket almak suretiyle daha güvenli hale geldiğini ifade etti.

YÜZDE 70'İ KIRMIZI ETİKETLİ
2016 yılında Ocak-Mart dönemi olan ilk 3 ay içerisinde toplam bin 773 asansörün yıllık periyodik kontrolünün yapıldığını aktaran Altunsoy, bunlardan 285 adetinin yeşil (can ve mal güvenliği için hiçbir risk taşımayan uygun asansörlere iliştirilen etiket), 188 adetinin mavi (can ve mal güvenliği için hafif kusurlu seviyede risk oluşturan), 58 adetinin sarı (can ve mal güvenliği için kusurlu seviyede risk oluşturan), bin 242 adetinin ise kırmızı (can ve mal güvenliği için yüksek risk taşıyan ve en kısa sürede giderilmesi gereken uygunsuzluklar tespit edilen güvensiz asansörler) etiketli olduğunu söyledi. Altunsoy, 'İlk 3 ayda kontrolü yapılan asansörlerin yüzde 70'i kırmızı etiketli çıkmıştır. Eylül sonu itibarıyla ise yıllık periyodik kontrol yapılan toplam 8 bin 871 asansörün 2 bin 560'ı yeşil, 651'i mavi, 231'i sarı, 5 bin 126'sı ise kırmızı etiketli olmuştur. Yılın 9 aylık döneminde kontrolü yapılan asansörlerin yüzde 59,8'inin kırmızı etiketli olduğunu rakamlardan da görüleceği üzere, kontrollerin artması sayesinde kırmızı etiketli asansör oranı düşmüştür' ifadelerini kullandı.

APARTMAN YÖNETİCİLERİ DİKKAT
Yönetmeliğin dışında 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nda da düzenleme yapıldığını aktaran Altunsoy, asansörlerin güvenli olarak kullanılmaları, düzenli olarak aylık bakımlarının yaptırılması ve yılda bir defa yıllık periyodik kontrollerinin yaptırılması sorumluluğunun bina sorumlularında olduğunu söyledi. Altunsoy, 'Bina yöneticilerinin bulunmadığı binalarda her bir kat maliki sorumludur. Yıllık kontrol sonrası kırmızı etiket alan asansörün kesinlikle kullanılmaması ve yönetici tarafından kullandırılmaması gerekiyor. Ayrıca 30 gün içerisinde asansörün güvenli hale getirilerek, takip kontrolünün yaptırılması lazım. Bina sorumluları tarafından belirtilen sorumlulukların yerine getirilmediğinin tespit edilmesi halinde idari para cezası uygulanıyor' şeklinde konuştu.

Zeynep Irmak ÖCAL