Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Hilmi Güler, Karadeniz'in gaz hidrat yatağı olduğunu belirterek, 'Gaz hidrat geleceğin enerjisidir. Petrol ve doğalgaz bitse bile bunlar devreye girecek. Karadeniz yenilenebilir enerji kaynakları açısından oldukça zengin bir bölge ama tepelerde bir tane rüzgar türbini bulunmuyor' dedi.
Ordu Üniversitesi'nin akademik yılı açılışına katılmak üzere geldiği Ordu'da açıklamalarda bulundu. Bakanlığı döneminde Karadeniz'de petrol aramaları gerçekleştiren, bölgenin yeni maden kaynaklarını ortaya çıkaran çalışmalara imza atan Hilmi Güler, Türkiye'nin enerji yolu açısından çok kritik bir bölgede olduğuna dikkat çekti.
Türkiye'nin petrol ve doğalgaz boru hatları geçiş coğrafyasında bulunduğuna dikkat çeken Güler, 'Şimdi buna Bakü-Tiflis-Kars demiryolu eklendi. Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı daha önce yapılmıştı. Şimdi de fiber alanda bir köprü durumunda. Yani Türkiye enerjiyle, elektrik hatlarıyla, doğalgaz hattıyla, demiryoluyla, fiber optik ile bir köprü durumunda. Bu yüzden şöyle bir tercih yapmak gerekiyor. Ya kaynak coğrafyası ya da geçiş coğrafyası olacaksınız' diye konuştu.

'Karadeniz başlı başına bir gaz hidrat yatağı'
Türkiye'nin geçiş coğrafyasından daha çok kaynak coğrafyası olduğunu vurgulayan Güler, 'Geçiş coğrafyasıyız ama enerji kaynaklarımız da yüksek. Örneğin Karadeniz başlı başına bir gaz hidrat yatağıdır. Yani bir nevi taşlaşmış, katılaşmış doğalgaz kaynağıdır. Yani petrol doğalgaz bitse dahi bunlar devreye girecek. Bunun dışında yenilenebilir enerji konusunda müthiş bir bölge. Buna rağmen Ordu'nun dağlarında bir tane rüzgar türbini görülmüyor. Biz Rusya'dan aldığımız doğalgazın yarısını elektrik üretmede kullanıyoruz. Halbuki elektrik üretmede kullandığımız bu gazın yerine rüzgardan, güneşten, biyogazdan elektrik elde etsek o kadar gazın yarısını almamış olacağız. Dolayısıyla enerjide bağımsızlık dediğimiz şey gerçekleşmiş olacak' şeklinde konuştu.