Samsun'da fındık fiyatlarının belirlendiği Çarşamba'da, fiyatlar 3 Ekim'de 12 TL ile 11.70 TL bandında olurken, 4 Ekim'de ise 11.50 TL-11.20 TL bandına gerilemişti. 4 Ekim'in ardından günümüzde de fındık fiyatları 11.50 TL ile 11.20 TL arasında sabit kaldı. %50 randımanlı Çarşamba fındığının 11 TL'lere kadar düşmesi, Samsunlu fındık üreticilerini tedirgin etmeye devam ederken, fındık fiyatlarında yaşanan bu düşüşün temel etkeninin piyasalardaki tekelleşme olduğu iddia edildi. Ordu'da da fındık fiyatları düşmeye devam etti. Geçtiğimiz günlerde 12.25 TL'ye yükselen ve üreticinin umutlanmasını sağlayan Ordu fındık fiyatları, günümüzde 11.50 TL'ye kadar geriledi. Birkaç gün içinde yaşanan 75 kuruşluk düşüşün, Eylül ayında fındık ihracatında yaşanan düşüşle doğru orantılı olduğu gözlemlenirken, ihracatta yaşanan düşüşün iç piyasaya da büyük etkisinin olduğu ifade ediliyor. Giresun kalite fındığı ise, fındık üretiminin yapıldığı diğer bölgelere göre bir tık yüksek fiyattan alıcı bularak, 13.40 TL civarında işlem gördü.

Bilindiği gibi Karadeniz Fındık ve Mamulleri Birliği'nin Eylül ayı verilerine göre 15 bin 20 ton iç fındık ihraç edilerek karşılığında 140 milyon 298 bin dolar döviz girdisi elde edilmişti. Aynı kurumun geçtiğimiz Eylül ayındaki iç fındık ihracatı ise 31 bin 300 ton olarak belirtilmişti. İhracatta yaşanan düşüşün %50 seviyelerine kadar ulaşması, fındık ihracatçılarına göre Türk fındığının fiyatlarındaki yükseklik olarak açıklansa da, üreticilere göre dünya fındık üretiminin %65-70'ine yakınını karşılayan Türkiye'nin fındıkta tekel olamamasının sebebi, Türkiye fındık piyasasındaki tekelleşme olarak görülüyor.

Samsun - Çarşamba fındık fiyatları

Çarşamba'da 5 Ekim 2016 itibariyle %50 randımanlı kabuklu fındık, en düşük 11.20 TL, en yüksek ise 11.50 TL arasında işlem görüyor. Çarşamba fındık fiyatlarının Eylül ayında 12.50 TL ile 12.20 TL arasında sabit kaldığı görülürken, Eylül ayının sonlarına doğru fiyatların düşüş eğilimine girdiği gözlemleniyor. Ekim ayının başında kıpırdanma eğilimi gösteren ve 40 kuruşluk artışla 11.60 TL'den 12 TL'ye yükselen fiyatların tekrardan düşüşe geçmesi ise, üreticilerdeki artış umudunun azalmasına neden oluyor.

İşte Samsun-Çarşamba güncel fındık fiyatları:

Terme fındık fiyatları

Çarşamba'da olduğu gibi, Terme'de de fındık fiyatları son derece düşük noktalarda seyretmeye devam ediyor. Terme'de %50 randımanlı kabuklu fındık, Çarşamba fındık fiyatlarıyla aynı seviyede bulunurken, 11.50 TL'den işlem görüyor.

İşte Terme güncel fındık fiyatları:

Samsun Ticaret Borsası'nda kabuklu tombul fındık 12.70 TL - 14.50 TL'den satıldı

Samsun Ticaret Borsası'nın verilerine göre Eylül ayında Samsunlu tüccarlar en düşük 12.70 TL'den, en yüksek 14.50 TL'den fındık sattı. Samsun Ticaret Borsası 4 Ekim'de yayımladığı verilere göre, Samsun'da Eylül ayında tüccarların fındık satışı en düşük 12.70 TL, en yüksek 14.50 TL oldu. Ticaret Borsası'nın yayımladığı rakamların tüccarın satışı olduğu ve üreticinin tüccara satışının daha düşük olduğu belirtildi.

İşte Samsun Ticaret Borsası'nın verileri:

Ordu fındık fiyatları

Karadeniz'de yoğun şekilde fındık tarımının yapıldığı Ordu'da da fındık fiyatları düşmeye devam ediyor. Bir dönem kıpırdanma eğilimi gösteren ve 12.25 TL'ye yükselen Ordu fındığı, günümüzde diğer bölgelerde yaşanan düşüşle doğru orantılı olmak üzere 11.50 TL seviyesine geriledi. %50 randımanlı Ordu fındığı, 11.50 TL'den alıcı bulurken, Ordu ilçelerinde de durum farklı görünmüyor.

İşte Ordu güncel fındık fiyatları:

Ünye fındık fiyatları

Ordu'nun fındık üretimi noktasında en yoğun üretimi bulunan ilçelerinin başında gelen Ünye'de de fındık fiyatları memnun etmiyor. Fındık üretiminin yapıldığı diğer il ve ilçelerde yaşanan ufak çaplı artıştan etkilenen ve bir dönem 12.25 TL'ye kadar yükselen Ünye fındık fiyatları, 12.25 TL'lik fiyatın ardından hergün 25 kuruşluk düşüş yaşayarak 11.50 TL seviyesine kadar geriledi. Fiyatlardaki günlük 25 kuruş düşüşün daha ne kadar devam edeceği merak konusu olurken, Ünye'de geçtiğimiz sezonun fındıkları da yeni sezon ürünlerine göre 1 TL daha düşük fiyattan alıcı buluyor. 11.50 TL bandına gerileyen fiyatların, geçtiğimiz sezon fındığını da 10.50 TL bandına gerilettiği gözlemlenirken, düşüşün bu grafikte devam etmesi halinde geçtiğimiz sezon fındığının fiyaltarının tek haneli rakamlara gerilemesinin birkaç gün alacağı görülüyor.

İşte Ünye güncel fındık fiyatları:

Giresun fındık fiyatları

Bölgede en yüksek fındık fiyatlarının olduğu Giresun'da da fiyatlar üreticiyi memnun etmiyor. 4 Ekim itibariyle Giresun'da %50 randımanlı kabuklu tombul fındık 13.60 TL'den alıcı bulurken, %50 randımanlı sivri fındık 12.15, kara fındık ise 12.30 TL'den işlem gördü. Randımanına göre değişen fiyatlarda alıcı bulan Giresun kalite tombul fındığı, 4 Ekim'de ortalama olarak 13.75 TL'den işlem görmeyi başarırken, sivri ve kabuklu fındık da randımanına göre birkaç tık yüksek fiyatlardan alıcı buldu.

İşte Giresun güncel fındık fiyatları:

Giresun kabuklu tombul fındık ortalama fiyat-grafik:

Düzce fındık fiyatları

Fındık tarımının yoğun olarak yapıldığı Düzce'de de fiyatlar istenilen seviyelere bir türlü çıkmıyor. Uzun bir süredir 11.75 TL ile 11.50 TL arasında işlem gören %50 randımanlı kabuklu Düzce fındığı, 4 Ekim'de de aynı fiyattan alıcı buldu. Düzce Ticaret Odası'nın bilgilendirme ekranında belirtilen rakam, 5 Ekim itibariyle 25 kuruşluk düşüş yaşayarak 11.50 TL ile 11.25 TL bandına geriledi.

İşte Düzce güncel fındık fiyatları:

Fındık fiyatları neden artmıyor?

Fındık fiyatlarının artış yaşamamasının birçok etkeni olduğu iddia edilirken, üreticiler Türkiye fındık piyasasındaki tekelleşmeyi en önemli etken olarak gösteriyor. Üreticilerin dışında fındık ihracatçıları ise, fındık fiyatlarına göre %50 daha ucuz olan Amerikan bademinin tercih edilmeye başladığını iddia ederken, dünya fındık üretiminin %30 ila %35'ini gerçekleştiren Türkiye dışındaki diğer ülkelerin fındık fiyatlarının daha düşük olduğunu ifade ediyor. Dünyadaki fındık üretiminin %65 ila %70'ini gerçekleştiren Türkiye'nin, fındık fiyatlarını belirlemede tekel olamaması ise, üreticilerde 'Biz üretiyoruz ama fiyatını biz belirleyemiyoruz!' isyanının yoğun şekilde seslendirilmesine neden oluyor.

Eylül ayında, geçtiğimiz Eylül'e göre iç fındık ihracatında yaşanan %50'lik düşüşün de iç piyasadaki fiyatların artışa geçmemesindeki en önemli etken olduğu belirtiliyor.