Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, "Serbest piyasada 9,50 liraya kadar düşen fındık fiyatlarına Toprak Mahsulleri Ofisi'nin müdahale alımı yapması bekleniyor. TMO'nun İlk etapta 50 bin ton fındık alması gündemde" dedi.

BU DÜŞÜŞ BEKLENMİYORDU
Soydan, yaptığı açıklamada, fındık fiyatının beklenmedik şekilde 14,50 lira seviyelerinden 9,50 liraya kadar düştüğüne işaret ederek, "Bu ani düşüşü kimse beklemiyordu. Bu düşüş başta üreticilerimiz olmak üzere bölge esnafını tedirgin etmiştir" diye konuştu.

SORUNLAR GÖRÜŞÜLDÜ
Ortada bir mağduriyetin olduğuna işaret eden Soydan, "Düşen fiyat karşısında başta bölge ziraat odaları olarak harekete geçerek konuyu yönetim kurulu başkanımız Şemsi Bayraktar'a arz ettik. Daha sonra Sayın Başkanımızın önderliğinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Faruk Çelik'i ziyaret ettik. Yaptığımız bu ziyarette fındığın genel sorunlarını konuştuk" ifadesini kullandı.

FINDIĞA MÜDAHALE ALIMI
Bakan Çelik'e serbest piyasada düşen fındık fiyatını ilettiklerini vurgulayan Soydan, "Sayın Bakanımız da TMO aracılığı ile fındığa müdahale alımında bulunabileceklerini söyledi. Bu açıklama hepimizin yüreğine su serpti. Şu anda böyle oluşumun zemini hazırlanmış oldu. Şimdi TMO'nun atacağı adımları takip edeceğiz" diye konuştu.

HAKSIZ REKABET VAR
TMO'nun ilk etapta 50 bin ton fındık almasının gündeme geldiğini kaydeden Soydan, şöyle devam etti: "TMO 2007 ve 2008 yıllarında bölgede fındık alımı yapmış ve tecrübesi bulunan bir kurum. Şimdi fiyatların tek haneli rakamlara düşmesiyle yeniden TMO fındık alabilir ve serbest piyasada fiyatlar yeniden artabilir. Ortada haksız bir rekabet var. Serbest piyasada 9,50 lira olan fındık rafta 70-80 liraya kadar çıkıyor. TMO'nun alacağı 50 bin ton fındık serbest piyasada fiyatların yeniden yükselmesine neden olacaktır. Bu nedenle TMO'nun atacağı adımları merakla bekliyoruz. Bu girişim üreticilerimiz tarafından da merakla takip ediliyor. İnşallah müdahale alımı en kısa sürede artar ve fındık hak ettiği değer ulaşır."

Soydan, üreticilere de çağrıda bulunarak, fındıklarını 9 liradan satışa sunmamalarını, sabırla yaşanan süreci beklemeleri gerektiğini sözlerine ekledi.