Türkiye'de bağımlılıkla mücadele noktasında örnek çalışmalara imza atan Türkiye Yeşilay Cemiyeti, hizmetlerine bir yenisini daha ekledi. Yeşilay'ın kendi bünyesinde faaliyet gösterecek olan, bağımlılara ve yakınlarına ücretsiz profesyonel destek verecek olan Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) Cerrahpaşa'da bulunan Ese Kapı Medresesi'nde açıldı. Açılışa; Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Yeşilay Genel Başkanı Mücahit Öztürk, projeye destek veren ünlülerden Rüştü Reçber ile eşi Işıl Reçber, Kenan Sofuoğlu, Furkan Palalı, Muazzez Ersoy, Ece Vahapoğlu, Burcu Çetinkaya'nın yanı sıra Simge Fıstıkoğlu ve Serdar Cebe gibi tanınmış ekran yüzleri katıldı.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Yeşilay Genel Başkanı Mücahit Öztürk, 'Bağımlılığın temel problemi çocukluktan itibaren eğitimin yeterli derecede verilmediğinden kaynaklandığını biliyoruz. Bu anlamda dünyanın en büyük projesi olan ana sınıfından üniversiteye kadar geniş yelpazeli bir eğitim projesini hayata geçirdik ve 10 milyonun üzerindeki öğrencilerimize bağımlılıkla ilgili bilimsel bir eğitim programı sunduk. Biz sadece savunuculuk yapan bir STK olmaktan çıkıp aynı zamanda tedavi hizmeti veren bir kurum haline geldik. Bu tedavi hizmeti rehabilitasyon adını verdiğimiz bağımlılığın başlangıcından sonlandırılmasına kadar geçen süreçte danışmanlıktan sosyal psikolojik desteğe kadar geniş yelpazede bir destek programı içeriyor' dedi.

'YEDAM, önemli bir merkez olacaktır'

Türkiye için uyuşturucu ve bağımlılıkla mücadelenin bir toplumsal sorumluluk alanı haline geldiğini belirten Numan Kurtulmuş ise, "Her kesim üzerine düşen sorumluğu bir milli görev olarak kabul edip, bu şekilde çalışması gerekiyor. YEDAM Cerrahpaşa Hizmet Binası'nın bulunduğu tarihi mekan, daha önceleri son derece izbe ve kötü bir mekandı. Hatta bağımlı evlatlarımızın geceleri konakladığı, birtakım kanunsuzlukların olduğu bir mekandı. Buranın güzel bir mekan haline gelip, YEDAM'a dönüşmesi sevindiricidir. Ümit ediyorum ki buradan çok sayıda evladımız şifa bularak, rehabilite edilerek, yeniden topluma kazandırılacak önemli bir merkez olacaktır" diye konuştu.

'Uyuşturucu ile mücadele önemli bir sosyal sorumluluktur'

Uyuşturucuyla mücadeledeki genel rakamlar açısından Türkiye'nin diğer Batı ülkeleriyle kıyaslandığında çok tehdit edici bir noktada görünmediğini belirten Kurtulmuş, "Ama sakın ha bu bizi kandırmasın. Maalesef Türkiye gibi toplumsal dayanışmasının kuvvetli olduğu, aile içi dayanışmanın kuvvetli olduğu bir ülke için uyuşturucu meselesi de diğer bağımlılıklar meselesi de rüyalarımızı kaçıracak bir noktaya gelmektedir. Bunun sadece Yeşilay'ın, kamu kurum ve kuruluşlarının görevi olmadığının altını çizmek isterim. İş adamlarımızın, iş kadınlarımızın, sporcularımızın, toplumun önünde bulunan örnek kişilerin, sanatçılarımızın hepsinin bir şekilde bu mücadelenin içinde yer alması, önemli bir sosyal sorumluluktur" ifadelerini kullandı.

'Uyuşturucunun bir ayağının da terör olduğunu unutmayın'

Güvenlik açısından uyuşturucu ile narkotimler vasıtasıyla mücadele verildiğini ifade eden Kurtulmuş, "Özellikle uyuşturucunun bir ayağının da terör olduğunu unutmayın. Latin Amerika'daki terör örgütlerinin, Türkiye'deki PKK terör örgütünün aynı zamanda uyuşturucu ticaretinin önemli merkezlerinden birisi olduğunun altını çizmek isterim. Dünyanın neresinde terör örgütü varsa, Afganistan'daki El-Kaide'den tutun Afrika'daki örgütlere kadar, Türkiye'deki PKK'dan Latin Amerika'daki terör gruplarına kadar, hepsinin içerisinde bir unsur, uyuşturucu ticaretidir. Dolayısıyla bu anlamda narkoterör dediğimiz mesele de dünyanın önemli mücadele alanlarından birisidir. Türkiye bu konudaki mücadelesini de ciddi bir şekilde sürdürüyor" dedi.
Yapılan konuşmaların ardından projeye yaptıkları tasarımlarla destek veren ünlü isimlere plaket verildi. Açılışta ünlüler tarafından destek amacı ile tasarlanan tişörtlerin de sergisi açıldı. Kurtulmuş, sergiyi gezerek ünlü isimlerle sohbet etti.

Alkol ve madde bağımlılarına psikolojik ve sosyal destek veren YEDAM, aynı zamanda "444 79 75" numaralı çağrı merkezi aracılığıyla bağımlı ve bağımlı yakınlarına telefonla destek verecek. Türkiye'ye özgü kanıta dayalı bir psikososyal müdahale alanında yetkin psikologlar ve sosyal hizmet uzmanlarının görev yapacağı merkez, bağımlılık ve rehabilitasyon alanında ayaktan, psikolojik ve sosyal destek müdahalelerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasıyla Türkiye'ye özgü kanıta dayalı bir psikososyal müdahale modelinin geliştirilmesine öncülük etmeyi hedefliyor.