AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Demircan, Haberaks TV ekranlarında yayınlanan Burcu Düzgün Çoban'ın sunduğu Haberin Sesi programına katılarak fındık fiyatlarındaki son durumu değerlendirdi.

Ciddi çalışmalar yapılıyor

Fındık fiyatlarıyla ilgili yapılan çalışmaların Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı'nca devam ettiğini ifade eden Demircan, "Fındığa destekleme var. Destekleme ürünlerinin arasında ve dönüm olarak desteklenmeye devam ediyor. Bu sene rekolte çalışmalarını Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığımız yaptı. Bakanlığın yaptığı rekolte tespitine göre bu yıl fındık rekoltesi geçen yıla göre daha düşük. Fındık fiyatlarını şuan için konjonktürel bir oynaklık gösterdiğine inanıyoruz. Fındık fiyatlarının düşeceğini zannetmiyorum. Bu sene bir yerde fiyat istikrarı oluşacaktır. Önemli olan ve bizim de üzerinde durduğumuz konu uzun vadede fındığın istikrarlı piyasaya kavuşturulması. Bu konuda çalışmalar nihai noktaya geldiğinde kamuoyuyla paylaşmayı düşünüyoruz. Bakanlığımız fındık üzerine ciddi çalışmalar yapıyor. Bu çalışmaların meyvelerini önümüzdeki aylarda, yıllarda toplayacağız. Fındık fiyatlarının daha iyiye gideceği inancındayım. Uzun vadeli çalışmalar devam ediyor. Fındığın fiyatı piyasa da oluşuyor. Fındık rekoltesi bu yıl düşük, düşük olduğunda fiyat yükselir vatandaşın bunu iyi takip etmesi lazım" diye konuştu.

Devlet takipte

Fındığın ülkenin en değerli ürünü olduğunu belirten Demircan, "Eskiden fındık fiyatları ziraat odaları ayrı ihracatçılar fındık işleyen kuruluşlar ayrı bir rekolte belirliyorlardı. Bu karışıklığa sebep oluyordu. Fiyat oluşumunda vatandaşımızı olumsuz yönlendirmelere açık hale getiriyordu. Bakanlık bu yıl rekolteyi kendisi açıkladı. Bakanlığın yaptığı güzel bir çalışmaydı. Rekolte en gerçekçi şekilde ilan edildi. Bu fiyatların oluşumunda olumlu katkı sağlayacaktır. Fındık fiyatları önümüzdeki günlerde artacak. Fındık bizim en değerli ürünümüz ümit kaybedilecek bir durum yok. Devlet konuyu takip ediyor. Fındık fiyatları yeni oluşuyor olumlu istikamette gelişecektir " ifadelerini kullandı.

TEKİN: SATILAN FINDIK DEĞİL ÜRETİCİSİ

CHP Samsun Milletvekili Hayati Tekin, rekoltenin düşük olmasına rağmen hükümetin fındık fiyatlarıyla ilgili gerekli tedbirleri almadığını belirterek, "Satılan fındık değil, fındık üreticisidir. Seçime kadar kimse hükümetten bir şey beklemesin" dedi

CHP Samsun Milletvekili Hayati Tekin, Haberaks TV ekranlarında yayınlanan Burcu Düzgün Çoban'ın sunduğu Haberin Sesi programına katılarak fındık fiyatındaki düşüşü değerlendirdi.

Fındıkta yaşanan sorunlara değinen Tekin, hükümete yönelik eleştirilerde bulundu. Tekin, "2015'de rekoltenin yüksek olmasından dolayı fındık fiyatları düştü ama ülke 2.8 milyar dolar gelir elde etti. Bu yıl rekoltenin düşük olmasına rağmen fındık fiyatları 12 TL civarında. Normal bir durum değil tabiki. Fındık üreticisi kaderiyle başbaşadır. AK Parti'nin çeltikçiden çay üreticisine, şeker pancarından fındıkçıya kadar bakış açısı, 'saldım çayıra mevlam kayıra' cinsinden. Sakarya'dan başlamak üzere fındık üretim bölgesinde AK Parti'nin 41 milletvekili var. Geçen sene kendilerini üreticiye sahip çıkmaya davet etmiştim. Kendine görev verilen bazı arkadaşlar toplantılar yaptılar, zerrece faydaları görülmedi. AK Parti milletvekillerini artık bu sene ben göreve davet etmiyorum hatta gelecek sene de davet etmeyeceğim. Ama yine de iktidar oldukları için hükümete seslenmek zorundayız. Acilen alım desteği şarttır. Geçen sene de bunu dile getirdik. Aslında köklü çözümlere gitmek lazım. Fındık fiyatlarının düşmemesi için devletin veya özel sektörün eliyle geliştirilmesi gerekir. Bugün depoculuk olmadığı için ürettici tüccarın; tüccar da bir firmanın elinde kalıyor. Depoculuk olsa hem mal depoya teslim edilir, hem de depocu ürüne destek verebilir, ürüne kredi açabilir" diye konuştu.

Hükümetten çare beklemesinler

Fındığın bir sanayi ürünü olması gerektiğini belirten Tekin, "Sanayi ürününe çevrilmesi mümkün, bu konu da desteklenmeli. 2015'te rekolte düşük, buna rağmen tedbir alınmadı. AK Parti'nin bu konuda çok büyük günahı var. Şöyle bir teşbihte bulunmak lazım; satılan fındık değil, fındık üreticisidir. Fındık üreticisi seçime kadar Allah'a emanet, fındık üreticisi artık hükümetten çare beklemesin. Seçimden sonra da inşallah CHP'ye emanet olacak ve üreticinin yüzü gülecek. Atatürk 1935'de Fındık Kongresi toplamış ve 1938'de de Fiskobirliği kurmuştur. Atatürk'e dil uzatacaklarına, yolundan gitselerdi; 14 yılda fındık üreticisi çok rahat edecek ve mesafe alacaktı. Bu sayede ülke de büyük mesafe alacaktır. Ülkenin kalkınması için en önemli unsur olan tarım ve sanayi tamamen Allah'a emanet. Bu mantıkla ülkenin kalkınması, tarımcının yüzünün gülmesi, sanayicinin yüzünün gülmesi mümkün değil. AK Parti'nin enerjisini, ufkunu yitirdiğini, bundan sonra da bu kadar yıpranmışlıkla bu memlekete hayır getireceğini zannetmiyorum" ifadelerini kullandı.

Pirsu DÜZGÜN