Bu yıl 9. gerçekleşen Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğinde, Başbakan Binali Yıldırım'ın başkanlığında, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile 365 oda ve borsanın yönetim kurulu başkanları ve meclis başkanlarının katılımıyla TOBB Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Şurada, 81 ilden 365 oda/borsa kendi illerinde aralarında seçtikleri sözcüler kürsüye gelerek, kentleri ile ilgili sorunları ve çözüm önerilerini üçer dakikalık sürede, Başbakan Yıldırım ve bakanlara iletti.



Ulaşım hattı

Bu yılki şurada Samsun'un sorunları ve bu sorunlara ait çözüm önerilerini ise ilin seçilmiş sözcüsü olarak Bafra TSO Başkanı Göksel Başar yaptı. Şurada Samsun adına yapılan sunumda, Samsun'dan Rusya ve Körfez ülkelerine yapılacak direkt ulaşım seferlerinin önemine işaret edildi. Hükümetin ulaştırma konusundaki hassasiyetine dikkati çekilen sunumda, 'Türkiye'nin ihracat hedefleri, Rusya ile hedeflenen ticaret hacminin geliştirilmesi açısından Samsun'dan Rusya'ya özellikle de Krasnodar'a direkt sefer konulması ihracat ve turizmin geliştirilmesine büyük katkı sağlayacaktır. Son yıllarda sahip olduğu doğa ve kültür değerleri nedeniyle Karadeniz bölgesine Körfez ülkelerinden yoğun turist gelmektedir. Bu bölgelerden İlimize konulacak direk uçak seferleri Samsun'a gelecek turist sayısını artıracak bölge turizmi gelişecektir. Bu konuda yapmış olduğumuz çalışmaların desteklenmesini bekliyoruz. Samsun hava, kara, deniz ve demiryolu altyapısının bulunduğu Türkiye'deki dört kentten biri ve Karadeniz Bölgesinin lojistik merkezidir. Ancak alt yapısının geliştirilmesi gerekmektedir. Hızlı tren projesinin ivedilikle uygulamaya alınması ve yük treni hattı uzunluğunun revize edilmesi ülkemizde lojistik sektörün gelişmesi açısından da önem ifade etmektedir' denildi.

Yeni organize sanayi bölgesi için destek istendi

Samsun'a yeni bir organize sanayi bölgesi kazandırılması konusuna da değinilen sunuşta, 'Samsun'da özellikle liman ve havaalanına yakın bölgelerde yeni yatırım yapmak isteyen çok sayıda yatırımcı bulunmaktadır. Ancak, yerel sanayicinin başka yerlerde yatırım yapmasını önleyecek ve sanayiciyi Samsun'a çekecek büyük ölçekli yatırım alanları bulunamamakta, yeni sanayi parselleri oluşturulamamaktadır. Sanayi alt yapısının geliştirilmesi ve düzenli bir sanayileşmenin sağlanması için, havaalanından sonra Yeşilırmak'a kadar olan bölgenin sanayi alanı olarak ilan edilmesi ile yatırımların ve istihdamın önü açılmış olacaktır. Lojistik olanaklardan uzak iç bölgelere yatırımcıların yönlendirilmesi gerçekçi olmamaktadır. Doğalgaz hatlarının çok yakınından geçtiği OSB'lerin girişine kadar BOTAŞ tarafından ücretsiz getirilmesi hususunda yasal düzenleme yapılması ile birçok OSB'de yeni yatırımlar yapılacaktır. Ayrıca, işletmelerin doğalgaz tüketimine geçmesi ile enerji maliyetleri düşecek, dünya pazarlarıyla rekabet gücü artacak ve çevre daha az zarar görecektir' ifadelerine yer verildi.

Samsun'a ikinci devlet üniversitesi talebi

Samsun'da ikinci bir devlet üniversitesi kurulmasının da gündeme gelindiği sunumda, 'Samsun hem nüfusunun büyüklüğü hem bölge merkezi olması hem de alt yapı itibariyle ikinci bir devlet üniversitesinin kurulması için çok elverişlidir. Samsun'da bir vakfa aitken kapatılarak 19 Mayıs Üniversitesi'ne devredilen ve halen atıl olarak duran bir üniversite kampüsü bulunmaktadır. Yeni bir üniversite kurulması için gerekli tüm olanaklara sahip bu kampüsün ikinci bir devlet üniversitesi olarak akademik hayata kazandırılması Samsun ve bölgesinin sosyoekonomik gelişimine de önemli katkılar sağlayacaktır. Büyüyen bir Samsun, daha az ekonomik alternatife sahip bir bölge olan Karadeniz'in gelişmesi içinde domino etkisi yaratacaktır. Bu nedenle Samsun'un sorunlarının çözümünü öncelikleriniz arasında görmek istiyoruz' ifadeleri kullanıldı.

'El birliği ile 2023 hedeflerine ulaşılacak'

Şura'ya katılan Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Salih Zeki Murzioğlu, 'Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım ve ilgili bakanların katılımıyla gerçekleştirilen 9. Ticaret ve Sanayi Şurası'nda 81 ilin sorunları ifade edildi. Şurada her ilin sözcüsü kendilerine tanınan üçer dakikada belirledikleri sorun ve çözüm önerilerini dile getirdi. Samsun oda ve borsa başkanları olarak daha önceden belirlediğimiz sorunların içerisinde ivedilikle çözülmesi gerekenleri şurada sözcümüz ifade etti. Yine kentimiz için önemli gördüğümüz sorunları ve çözüm önerilerini dosya halinde ilgili bakanlıklara iletilmek üzere çatı kuruluşumuz olan TOBB'a verdik. Gerek şurada gerekse dosya halinde ilettiğimiz kentimizin kalkınmasına büyük ivme kazandıracağına inandığımız hususlara ilişkin gelişmelerin yakinen takipçisi olacağız. Samsunumuz il ve ilçeleriyle hızla büyüyen bir şehir. İnşallah el birliği ile kentimizi ve ülkemizi 2023 yılı hedeflerine taşıyacağız' dedi.