Haberaks TV Programlar Koordinatörü Sinan Sallabaş'ın sunduğu Samsun'un Nabzı programının bu haftaki konuğu Havza Belediye Başkanı Murat İkiz oldu.

15 Temmuz'da yaşananlar, OHAL süreci, gözaltılar hakkında konuşan Başkan İkiz, FETÖ denen örgütün birkaç sene sonra yok olup gideceğini ancak yerine başka bir örgütün çıkabileceğini belirterek, tarihten ders alınması gerektiğine vurgu yaptı.

OHAL BELKİ 6 AY DAHA UZATILACAK
Türkiye'nin olağanüstü bir halden geçtiğini ifade eden Başkan İkiz, 15 Temmuz sonrasında Türkiye'de 3 aydır OHAL uygulandığını ve sürecin bir 3 ay daha uzatıldığını belirtti. OHAL'in uzatılmasını doğru bulduğunu aktaran İkiz, '3 ayda FETÖ denen çetenin devletten temizleme imkanı yok, o kadar kök salmış ki 3 ayda temizlenemedi. Sadece Türkiye FETÖ ile mücadele etmiyor, aynı zamanda PKK ile DAEŞ ile de mücadele ediyor. Bu OHAL ilk olarak FETÖ ile daha sonra PKK ve DAEŞ ile mücadele için uzatıldı. İnşallah 3 ay içerisinde de temizlenir. Ama ben 3 ayda temizleneceğini düşünmüyorum, belki OHAL bir 3 ay ya da 6 ay daha uzatılacak' şeklinde konuştu.

OHAL NE DEMOKRASİYİ NE DE LAİKLİĞİ ZEDELER
Avrupa'da, Fransa'da, Belçika'da ve demokrasinin beşiği denilen İngiltere'de bu tarz olaylar olduğunda OHAL'in uygulandığını kaydeden Başkan İkiz, OHAL'in demokratik yönetimlerin bir gereği olduğunu söyledi. 'OHAL, ne demokrasiyi ne de laikliği zedeler' diyen İkiz, OHAL'İ kötüye kullanmak isteyenlerin olabileceğini kaydederek, ancak bu duruma devletin asla izin vermeyeceğini dile getirdi. Türkiye'nin 15 Temmuz'da büyük bir badire atlattığını belirten Başkan İkiz, '15 Temmuz'un bir amacı vardı, o da dış güçler bu FETÖ denen terör örgütünü kullanarak Türkiye'de iç savaşın çıkmasını sağlamaktı' dedi.

TÜRKİYE'NİN GELECEĞİNİ ETKİLEMEZ
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un dergahların, cemaatlerin, işlevsel hale getirilmesi ile ilgili söylemi hakkında konuşan Başkan Murat İkiz, 'Dine ve millete hizmet eden kurumlar veya dini örgütler, kanuna ve hukuka uyduğu sürece Türkiye'nin geleceğini etkilemez. Tabi bu FETÖ denen örgüt, 40 yıldır devletin içine girerek, kemirerek Türkiye'yi yönetmek istedi, bunu başarma imkanı var mıydı, yoktu. Dış güçler maalesef bunu kullanarak parayla eylem yaparlar. Dış güçlerin maşası halinde yapılan bu olayların tek amacı da Türkiye Cumhuriyetini bölmek ve parçalamaktır' şeklinde konuştu.

TARİHİNDEN DERS ALMAYANLAR YANLIŞ YAPAR
17-25 Aralık tarihinde FETÖ'nün gerçek yüzünün ortaya çıktığını ifade eden Başkan İkiz, 15 Temmuz'da ise perdenin tamamen açıldığını söyledi. İkiz, 'Bugün bu örgüt biter, başka bir örgüt çıkabilir. Ama Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak uyanık olmamız lazım. 15 Temmuz'dan sonra Türkiye Cumhuriyeti Devletinde bir dönüm noktası yaşandı. 17-25 Aralık'ta bu örgütün gerçek yüzünü göremeyenlerin çoğu 15 Temmuz'da gördü. Bugün FETÖ denen örgüt birkaç sene sonra yok olup gider başka bir şey çıkar. Onun için gelecek nesiller bundan ders çıkarmalıdır. Zaten tarihinden ders almayanlar her zaman yanlış iş yapar. Tarihi her zaman okumalıyız' sözlerini kaydetti.

KURUNUN YANINDA YAŞ YANMIŞ OLABİLİR
İkinci darbe girişimi yorumları hakkında da görüşlerini belirten Başkan İkiz, FETÖ veya elemanlarının ikinci bir darbe girişimi yapacağını düşünmediğini kaydetti. İkiz, 'Ama dış güçlerin de boş duracağını düşünmüyorum. Belki başka yollara girerler ama FETÖ, bu saatten sonra böyle bir darbe girişimine giremez. Devletin içinden temizlenmeye başlayan bu hareket 15 Temmuz'dan sonra tamamen temizlenecektir. Önümüzdeki bu 3 ayda umarım tamamen temizlenir' diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'At izi, it izine karıştı' söylemini değerlendiren İkiz, 'Gerçekten suçsuzlar var mı yok mu bilemiyoruz. Bazı kötü niyetli vatandaşlar isimsiz dilekçeler, şikayetelerle şahsi hırsları nedeniyle şikayet edebilirler. Böyle yanlış yönlendirmeler olabilir. Mahkeme süreci başladığında bu gibi durumların düzeleceğini düşünüyorum. Kurunun yanında yaş yanmış olabilir ama bu oran bence çok az' ifadelerini kullandı.

Zeynep Irmak ÖCAL