Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, İstanbul'da düzenlenen 23. Dünya Enerji Kongresi kapsamında İstanbul Kongre Merkezi Emirgan 1 Salonu'nda basın açıklaması yaptı. Bakan Albayrak, '4 devlet başkanı, 250'den fazla bakan ve CEO gibi üst düzey katılımcıyla bugün itibariyle Dünya Enerji Kongresi'nin başlangıcını yapıyoruz. 4 gün sürecek kongremiz 82 ülkede 265 konuşmacının 60 toplantı üzerindeki buluşmasıyla çok verimli bir sürecin, enerji piyasalarındaki gelişmelerin tartışılacağı önemli bir organizasyon. Enerji sektörünün en üst düzey temsilcilerinin bir araya geleceği ve piyasaların geleceğinin kurgulanacağı enerji kongresine dünyamızın nadide şehirlerinden biri olan İstanbul'da ev sahipliği yapmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz' dedi.

'Ülkelerin enerji sektörü üzerindeki yaklaşımları bölgesel ve küresel barışa ciddi bir katkı sağlayabilir'

Bakan Albayrak, 'Dünyanın dört bir yanından gelen bu katılımcılarla kongre sürecinde hem mevcut ortak projeleri, hem de önümüzdeki işbirliği fırsatlarını değerlendireceğiz. Tüm paydaşların böylesi üst düzey organizasyonda bir araya gelmesi olumlu bir sinerji ortaya koyacaktır. Ülkelerin enerji sektörü üzerindeki yaklaşımları bölgesel ve küresel barışa ciddi bir katkı sağlayabilir. Bu gibi uluslararası organizasyonları bu nedenle önemsiyoruz. Umuyoruz ki küresel paydaşlar burada 'barış için paylaşım' olgusuna büyük bir katkıda bulunacaklardır. Enerjide önemli değişimlerin yaşandığı bu günlerde sorunlara kapsayıcı çözümler bulunması amacıyla bütün paydaşları bir araya getirerek 23. Dünya Kongresi'nin taraf ülke ve meseleler hakkında söz hakkı tanıyacak olması ve adil bir enerji geleceğinin kurulması açısından mihenk taşı olacağını düşünüyoruz. 23. Dünya Enerji Kongresi sadece enerji sektörünü değil, ekonomi, siyaset, uluslararası ilişkiler gibi konuları etkileyerek olayları geniş bir perspektiften analizini sağlayacaktır. Türkiye coğrafi bir terimin çok ötesinde batı ve doğuyu birbirine bağlayan sadece bir kara parçası değildir. Türkiye bölgesinde en uzun süre siyasi istikrara sahip ülke olarak batı ile doğu arasında bir enerji köprüsü kurmaktadır. Türkiye'nin jeopolitik konumu 'Avrupa'nın enerji ve arz güvenliği Türkiye'den başlar' söylemini desteklemektedir. Türkiye özellikle istikrarsızlığın hüküm sürdüğü kaynak zengini ülkelerde risk unsurlarını beslemek yerine çözüm odaklı ve işbirliğini destekleyen modelin tesisi ile bölgesel barışın sağlanmasına katkıda bulunmaya devam etmektedir. Bu manada yürüttüğümüz enerji diplomasisinin temeli, enerji kaynaklarının çatışmanın değil barış ve istikrar kaynağı olabileceği üzerinedir. Türkiye bugüne kadar yürütülen enerji projelerinde güven veren bir partner olmuştur. Bugün de Ortadoğu ve Avrasya coğrafyasında kaynakların dünya pazarında buluşması noktasında önemli bir ortak olarak ortaya çıkmaktadır' ifadelerini kullandı.

'Enerji kaynaklarına hakim olma çabası, enerjinin dağılımı noktasında bölgesel ittifakların kurulmasında itici bir güç olacaktır'

Enerjide artık yeni bir süreç arifesinde olduklarını ifade eden Bakan Albayrak, 'Kan, gözyaşı ve savaşlarla anılan enerji kaynaklarına hakim olma çabası, bugün enerjinin üretimi, dağılımı, paylaşımı noktasında bölgesel ittifakların kurulmasında umulur ki itici bir güç olacaktır. Türkiye'nin enerjiyi barışın teminatı olarak gördüğü siyasi paradigması, ülkeler arasında işbirliği arttırılmasına, bölgesel refahın arttırılmasına zemin hazırlayacaktır. Özellikle enerji kaynaklarının yoğun olduğu bölgelerin ihtilaflı bölgeler olması Türkiye'nin enerji siyasetinin bölgesel istikrara sağlayacağı katkının önemini daha da arttırmaktadır' diye konuştu.