Samsun haber gazetesi
X Reklamı Kapat

Aşure nasıl yapılır?

İslam dininde Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının 10'uncu günü bir çok önemli olayın olduğuna inanılır. Peki Aşure ne zaman yapılır? Aşure nasıl yapılır?

Aşure nasıl yapılır?

Muharrem ayının onuncu günü Aşûre günüdür. Muharrem ayı, Kur'an-ı kerimde, kıymet verilen dört aydan biridir. Muharremin birinci günü oruç tutmak, o senenin tamamını oruç tutmak gibi faziletlidir. Bir hadis-i şerif meali şöyledir: Ramazandan sonra en faziletli oruç, Muharrem ayında tutulan oruçtur. 

Bu ayın en kıymetli gecesi de Aşûre gecesidir. Allahü teâlâ, birçok duaları Aşûre günü kabul etmiştir. Hazret-i Âdem'in tevbesinin kabul olması, Hazret-i Nuh'un tufandan kurtulması, Hazret-i Yunus'un balığın karnından çıkması, Hazret-i İbrahim'in ateşte yanmaması, Hazret-i İdris'in canlı olarak göğe çıkarılması, Hazret-i Yakub'un oğlu Hazret-i Yusuf'a kavuşması, Hazret-i Yusuf'un kuyudan çıkması, Hazret-i Eyyüb'ün hastalıktan kurtulması, Hazret-i Musa'nın Kızıldeniz'i geçmesi, Hazret-i İsa'nın doğumu ve ölümden kurtulup, diri olarak göğe çıkarılması Aşûre günü oldu.

Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Aşûre günü Nuh aleyhisselamın gemisi, Cudi dağına indirildi. O gün Nuh ve yanındakiler, Allahü teâlâya şükür için oruçlu idiler. Hayvanlar da hiç bir şey yememişti. Allahü teâlâ denizi, beni İsrail için, aşûre günü yardı. Yine Aşûre günü Allahü teâlâ Adem aleyhisselamın ve Yunus aleyhisselamın kavminin tevbesini kabul etti. İbrahim aleyhisselam da o gün doğdu.) [Taberani]

AŞURE MALZEMELERİ

500g aşurelik buğday (3 su bardağı)

Yarım çay bardağı pirinç

1 su bardağı nohut

1 su bardağı kuru fasulye

200 g kuru kayısı

200 g kuru üzüm

1 su bardağı fındık

3 lt su

2 su bardağı süt

4 su bardağı toz şeker

çeyrek çay kaşığı tuz

çeyrek çay kaşığı karabiber

yarım çay bardağı karanfil suyu (1 tatlı kaşığı karanfili kaynatın)

Süslemek için;

25 g fındık

25 g kuş üzümü

100 g ceviz

1 adet nar

Tarçın

YAPILIŞI;

Nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayın.

Aşurelik buğdayı yıkadıktan sonra tencereye koyup üzerine kaynar su döküp 10 dakika kaynatın. Çıkan buğday suyunu süzün. Aynı işlemi bir kez daha yapın ve suyunu yine süzün. Daha sonra kaynar su ekleyerek buğdayı 50 dakika kadar kaynatın. (İsterseniz akşamdan buğdayı iki kez kaynatıp suyunu süzerek daha sonra sıcak suda sabaha kadar da bekletebilirsiniz. Akşamdan ıslatırsanız 15 dakika kaynatmak yeterli olur.)

Yumuşayan buğdaya pişmiş nohutu, fasulyeyi,  doğranmış kayısıyı, kuru üzümü, yıkanmış pirinci ekleyerek 15 dakika kaynatın.

Sıcak süt, şeker, tuz, karabiber, fındık, karanfil suyu ekleyerek 15 dakika daha kaynatın.

Aşureyi cam kâselere bölüştürün.

Aşure kâselerde soğumaya başlayınca, üzerini fındık, ceviz, fıstık, kuş üzümü, kuru üzüm ve nar taneleri ile süsleyebilirsiniz.

Aşure pişirirken toplamda 3 litre kadar su kullanın. Yanınızda sürekli kaynar su bulundurun, gerektiğinde ilave edebilmek için önemli. Aşurenin kıvamına göre su ekleyebilirsiniz.

Şeker miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. 



EN ÇOK OKUNANLAR

Samsun Haber Samsunlu şehidin evinde yas var

1 Samsun Haber: Samsunlu şehidin evinde yas var!

Samsunspor Başkanı Tutu Ankarada

2 Samsunspor Başkanı Tutu Ankara'da

Samsunspor Samsunspor 3 ayrı konudan PFDKya sevk edildi

3 Samsunspor: Samsunspor 3 ayrı konudan PFDK'ya sevk edildi

Samsun Haber Samsunda korkutan kaza Otomobil yan yattı

4 Samsun Haber: Samsun'da korkutan kaza! Otomobil yan yattı

Samsun Haber Şehidimiz Samsuna uğurlandı

5 Samsun Haber: Şehidimiz Samsun'a uğurlandı

Samsunlu şehide son görev

6 Samsunlu şehide son görev!

Samsunspor 26 sezon sonra en kötü Samsun

7 Samsunspor: 26 sezon sonra en kötü Samsun

Öyle kolay olmadı

8 Öyle kolay olmadı...

Samsun merkezli FETÖ operasyonu 15 gözaltı

9 Samsun merkezli FETÖ operasyonu: 15 gözaltı

Ağrıdan acı haber 2 asker şehit, 4 yaralı

10 Ağrı'dan acı haber: 2 asker şehit, 4 yaralı


SIRADAKİ HABER