Türkiye Caferiler Vakfı tarafından Darıca Nenehatun Stadı'nda Kerbela Şehitleri'ni anma programı düzenlendi. Kerbela'nın 1377. yıl dönümü nedeniyle Darıca Nenehatun Stadyumu'nda düzenlenen programa Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zekeriya Özak, Darıca Kaymakamı Ömer Karaman, Darıca Belediye Başkanı Şükrü Karabacak, GTÜ Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, Türkiye Caferiler Vakfı (TÜRCAV) Genel Başkanı Yahya Kemal Utar, Türkiye Caferiler Vakfı Genel Sekreteri Hasan Apaydın, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.
'Dinin kanunları emirleri bize hayat vermek için'
Türkiye Caferiler Vakfı Genel Başkanı Yahya Kemal Utar programda dua ederek Kerbela şehitlerini andı. Programda konuşma yapan Türkiye Caferiler Vakfı Genel Sekreteri Hasan Apaydın, 'Allah'ü Teala Enfal suresinde şöyle buyuruyor, ey iman edenler Allah ve Resulü sizleri hayat veren şeylere davet ettikleri zaman onlardan kabul edin ve onlara uyun. Bu dinin kanunları emirleri bize ne için geldi, hayat vermek için. Dinin özü hayat vermek zinde tutmaktır. Her kim bunun tersine emel ederse bilin ki onun İslam'dan zerre kadar payı yoktur. İslam hayat vermek istiyor. Hayatı alan İslam yolunda değildir' dedi.
'Halkı korumak için alınan silahları halka karşı kullananın dinle alakası yoktur'
Apaydın, 'Her kim toplumla yaptığı hayatla bağdaşıyorsa onun yolu İslam'la birleşiyor demektir. Kimileri dini inancı sömürüp, insanları kandırıp, masum insanların üzerine ateş açtırıp bu halkı koruması için alınan silahları halka karşı kullanıyorsa bilin ki onun dinlen imanlan zerre kadar hakkı yoktur. Çünkü İslam hayat için geldi' diye konuştu.
'Kerbela şehitlerini rahmetle yad ediyorum'
Daha sonra söz alan Darıca Belediye Başkanı Şükrü Karabacak ise 'Bu büyük matem gününde başta imam Hz. Hüseyin olmak üzere tüm Kerbela şehitlerini rahmetle yad ediyorum. Rabbim hepimizin şahitliklerine mazhar etsin diyorum. Caferisiyle, Alevisiyle, Sünnisiyle her 10 Muharremde hep birlikte gönlümüzden, yüreğimizden, zihnimizden ve kalbimizden, ya şehit diyoruz, ya mazlum diyoruz, ya maktul diyoruz ve ya Hüseyin diyoruz' şeklinde konuştu.
'Kerbela, Suriye, Afganistan esaret altındadır'
15 Temmuz'da ülkeyi kargaşaya sürüklemek isteyenlere en güzel cevabın toplumun birlikteliği ile verildiğini söyleyen Karabacak, 'Kerbela olayı tarihten alınması gereken bir derstir. Ama bugün İslam coğrafyası içerisinde özellikle oynanmak istenen ve ülkemizde oynanmak istenen oyunlarla birlikte, Müslümanları böl parçala yönet anlayışı ile bizi birbirimize kırdırmak istiyorlar. O gün nasıl olmuşsa bugün farklı değildir. İslam coğrafyasında günümüzde de kan ve gözyaşı hakimdir. Kerbela, Suriye, Afganistan esaret altındadır. Kerbela'yı anarken ülkemiz üzerinde oyun kurmak isteyen özellikle 15 Temmuz'da bu ülkenin iç kargaşaya sürüklenmesi için büyük gayret sarf eden FETÖ terör örgütü başta olmak üzere herkese bugün birliğimize beraberliğimizi göstermenin en güzel günüdür' ifadelerini kullandı.
'Karanlık düşünenlere karşı sürekli bir ve beraber olacağız'
Son olarak söz alan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zekeriya Özak da şu ifadeleri kullandı:
'Bugün hüzünlü bir günümüz. Bir matem günü. Efendimizin ciğerparesi imam Hüseyin ve Ehlibeytten olan Müslümanların şehit olduğu gün. Bu acıyı yüz yıllardır kalbimizde taşıyoruz. Bu zulmü lanetliyor, Kerbela için ağlıyoruz. Birliğimizi koruyarak, aramıza fitne sokmayarak, kardeşimizi bize kötülemeye kalkanları susturarak bir ve beraber olacağız. Biz yas tutmayı da biliriz ama yeni acılar üretilmesine de karşıyız. Bu yüzden karanlık düşünenlere karşı sürekli bir ve beraber olacağız.'
Konuşmaların ardından program helva dağıtımı ile sona erdi.