Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi Komisyonu ekim ayı 1. oturumu Samsun Büyükşehir Belediye Meclis Başkan Vekili Turan Çakır başkanlığında gerçekleşti.

Gündemdeki 29 madde oy birliğiyle meclise havale edilirken, 1 madde de yeniden görüşülmek üzere iade edildi.

SIVASIZ EVİN SUYU KESİLEBİLİR
Samsun'da birçok eski binanın sıvasız ve boyasız olmasının görüntü kirliliğine neden olduğunu söyleyen Samsun Büyükşehir Belediye Meclis Başkan Vekili Turan Çakır, ''Bizler belediyelerin elini güçlendirmek için yaptırım uygulamak istiyoruz. Evin içine her türlü lüksü yapabiliyorlar ama dışıyla ilgili hiçbir kaygıları yok. Bu binaları uyaralım. Genelde iskan almıyorlar, şantiye suyu aboneliği kullanıyorlar. Eğer bizi ciddiye almayacaklarsa verilmiş olan suyun kesilmesine kadar SASKİ'ye yetki vermek istiyoruz. Ayrıca sıva ve boya yapılmamış binalara da artık iskan verilmeyecek. Evet ağır bir ceza ama, binanın içine her türlü lüks yapılırken bu şehri kirletmeye kimsenin hakkı yok'' dedi.

BU CEZA AĞIR
CHP'li Mustafa Tüfek ise maddenin tartışmalı bir konu olduğunu söyleyerek, ''Belli ki idare buna hazırlıklı değil. Su kesmek çok önemli bir ceza. Suçla cezanın birbiriyle orantılı olması lazım. Vatandaşın suyunu kesmek onu öldürmek demek. İdare bu maddeyi geri çeksin, teklifi biraz daha olgunlaştırsın. Atakum'da birçok binada ruhsat yok, o zaman o vatandaş '800 milyonluk evde ruhsat yok, benimle ne uğraşıyorsun git onunla uğraş' diyebilir'' diye konuştu. Madde uzun süren görüşmeler sonucunda kabul edildi.

O EVLERİN CEPHELERİ YENİLENİYOR
Komisyonda Gar-Tekkeköy arasındaki binaların dış cephelerinin Samsun Büyükşehir Belediyesi destekleriyle yenilenmesi maddesi de oy birliğiyle de kabul edildi. Çakır, ''Cephe düzenlemesi bir kısmı belediye bir kısmı da vatandaşlar tarafından karşılanacak. böylece hem bütünlük sağlanacak hem de daire bazına düşen maliyet azalacak. çoğu yerden bize bu yönde talep geliyor'' dedi.

CAMİ TUVALETLERİ ARTIK ÜCRETSİZ
Camilere ibadet etmek için gelen vatandaşın en temel ihtiyacı için bedel ödemesinin doğru olmadığını kaydeden Çakır, ''Cami tuvaletleri maalesef her geçen gün daha yoğun olarak ticarethane olarak kullanılıyor. Ücretli olarak tuvalet hizmeti vermeyen camilerden su parası almıyoruz, ancak ticari faliyeti olan tuvaletlerden alıyoruz. Başkanımız Yusuf Ziya Yılmaz hassas davranıp buna çözüm getirmemizi istedi. 100 tane cami varsa 10 tanesi bu şekilde ücretli. Artık temizlikleri ilçe belediyeleri tarafından yapılmasını ve bu tuvaletlerden para alınmamasını öneriyoruz., cami ibadet etmek için gelinen bir yer, orada insanların en temel ihtiyaçlarından birisini karşılanması için bir bedelle karşılaşmasının doğru olmadığını düşünüyoruz'' ifadelerini kullandı. İlgili madde de oy birliğiyle kabul edilerek meclise gönderildi.

Zerrin SOMUNCU