Karadeniz'in en büyük geçim kaynağı olan fındıkta fiyatlar düşmeye devam ediyor. Birçok il ve ilçede fındık fiyatları 10 TL ile 11 TL arasında seyrederken, Giresun kalite tombul fındığının fiyatı da 11.90 TL'ye kadar geriledi. Birçok bölgede fındık fiyatları istikrarlı bir şekilde düşmeye devam ederken, yeni sezonun açılmasıyla birlikte ortaya çıkan fiyatlardan daha düşük fiyatlar ortaya çıkmaya başladı. Rekoltenin düşük olduğu sezonda, fiyatların bu denli düşüş trendine girmesi üreticilerin tabiri yerindeyse kahrolmasına neden olurken, yüksek fiyatlardan fındık alan ve fiyatların yükselmesini bekleyen manavlar da büyük zarar etti. Birçok manav, 15 TL bandından fındık alıp, fiyatların düşmesiyle birlikte ekonomik sıkıntıya girerken, fiyatlarda yaşanan düşüşün ihracatla doğru orantılı olduğu ve özellikle de Amerikan bademinin bu düşüşte etkili olduğu iddia edildi.

Çarşamba'da fındık fiyatları 11.00 TL - 10.70 TL bandına gerilerken, yeni sezonun açılmasıyla birlikte Çarşamba fındığı 11.50 ile 11.20 TL arasında işlem görüyordu. Sezonun açılmasının ardından 14-15 TL bandına kadar yükselen Çarşamba fındığı, bu dönemden sonra fiyat artışı yaşamayarak istikrarlı bir şekilde düşmeye devam etti. Giresun'da fındık fiyatları istenilen seviyeye bir türlü çıkamadı. Ordu fındık fiyatları da diğer bölgelerde olduğu gibi düşüşten etkilendi. Düzce'de de fiyatlar 10.75 TL ile 10.50 TL kadar geriledi.

Samsun - Çarşamba fındık fiyatları

Samsun'da fındık fiyatlarının belirlendiği ilçe olan Çarşamba'da fındık fiyatları düşmeye devam ediyor. Fındık üretiminin yapıldığı birçok bölgede yaşanan düşüş, Çarşamba'da da kendini gösterirken, %50 randımanlı kabuklu fındık 11 TL ile 10.70 TL arasında işlem görüyor. Dün 11.15 TL ile 10.85 TL bandına gerileyen fındık fiyatları, bugün 30 kuruşluk bir düşüş daha yaşayarak tek hanelere yaklaştı. Düşüş trendinin devam etmesi halinde Çarşamba fındık fiyatlarının birkaç gün içinde tek hanelere kadar inmesi beklenirken, fiyatlarda yaşanan düşüş üreticilerin umutlarını kırdı.

İşte Samsun - Çarşamba güncel fındık fiyatları:

Terme fındık fiyatları

Fındık fiyatlarında Çarşamba ile doğru orantılı giden Terme'de de fiyatlar 10.70 TL'ye kadar geriledi. %50 randımanlı kabuklu Terme fındığı 10.70 TL'den işlem görürken, Termeli üreticiler fiyatların bu denli düşüş yaşamasını anlamakta zorlandı. Bir dönem 14 TL'ye kadar yükselen Terme fındığının, tek haneli rakamlara kadar gerilemesi, geçtiğimiz sezon yaşanan fiyat krizinin tekrardan ve ağır bir şekilde yaşanacağına işaret etti.

İşte Terme güncel fındık fiyatları:

Giresun fındık fiyatları

Karadeniz'de fındık üretimi yapılan diğer bölgelere göre fiyat noktasında her zaman bir tık yüksekte olan Giresun'da da fiyatlar düşmeye devam etti. Bir hafta on gün kadar önce 13.60 TL ile 14 TL'ye yakın fiyatlara alıcı bulan Giresun tombul fındığı, fiyat düşüşünden en çok etkilenen kalem oldu. Giresun'da 12 Ekim itibariyle tombul fındık 12 TL'nin de altına inerek 11.90 TL'ye kadar geriledi. Yaklaşık olarak 1.50 TL'lik bir düşüş yaşayan Giresun tombul fındığı, üreticilerde büyük şok yaşatırken, fiyatların tek hanelere gittikçe yaklaşması üreticileri korkutmayı başardı. Öte yandan Giresun %50 randımanlı sivri fındık ve kara fındık da fiyat düşüşünden yoğun şekilde etkilendi. Sivri fındık fiyatları 10.90 TL'ye kadar gerilerken, kara fındık da 11.10 TL bandından işlem gördü. Her iki ürün de bir hafta on gün kadar önce 12 TL'nin üstünde işlem görüyordu.

İşte Giresun güncel fındık fiyatları:

Ordu fındık fiyatları

Ordu'da da fındık fiyatlarındaki istikrarlı düşüş devam etti. Bir dönem 15 TL'ye kadar yükselen Ordu fındığı, günümüzde 11 TL'ye kadar geriledi. Ordu Ticaret Borsası'nın verilerine göre istikrarlı bir şekilde düşmeye devam eden %50 randımanlı fındık fiyatları, 12 Ekim itibariyle 11 TL oldu. Birçok üretici, 11 TL'lik fiyat karşısında şok yaşarken, düşüşün daha ne kadar devam edeceği merak konusu oldu.

İşte Ordu güncel fındık fiyatları:

Ünye fındık fiyatları

Ünye'de de fındık fiyatları düşmeye devam etti. Pazartesi günü 11.50 TL'den işlem gören %50 randımanlı Ünye kabuklu fındığı, Salı günü 11.25 TL'ye kadar geriledi. 12 Ekim 2016 Çarşamba günü ise, Ünye fındık fiyatlarında 50 kuruşluk bir düşüş yaşanırken, fiyatlar 10.75 TL'ye düştü. Ordu'da 11 TL olan %50 randımanlı kabuklu fındık, Ünye'de 10.75 TL oldu. Öte yandan Ünye'de geçtiğimiz sezonun fındıkları da 1 TL farkla işlem görürken, son düşüşle birlikte geçtiğimiz sezonun fındıkları 9.75 TL'den alıcı buldu. Bu durum, fındık üreticilerinde 'tek hane' sendromunun yoğun şekilde hissedilmesine neden oldu.

İşte Ünye güncel fındık fiyatları:

Düzce fındık fiyatları

Karadeniz Bölgesi'nde en yoğun fındık üretiminin yapıldığı Düzce'de de fiyatlar düşmeye devam etti. Düzce Ticaret Odası'nın verilerine göre %50 randımanlı kabuklu fındık, 10.75 TL ile 10.50 TL arasında işlem gördü. 10.50 TL'lik fiyat, Karadeniz'de görülen en düşük fındık fiyatlarından bir tanesi olmayı başardı.

İşte Düzce güncel fındık fiyatları:

Fındık fiyatlarındaki düşüşün sebebi nedir?

Rekoltenin son derece düşük olduğu sezonda birçok üretici fiyatların bu denli düşüş yaşamasını anlamlandıramazken, özellikle geçtiğimiz Eylül ayının ihracat verilerinin fındık fiyatlarındaki düşüşte büyük rol oynadığı ifade ediliyor. Eylül ayında yapılan iç fındık ihracatının neredeyse yarı yarıya düşmesi, iç piyasadaki fiyatları düşürürken, Ekim ayında yapılacak olan fındık ihracatının artış yaşaması halinde fiyatların tekrardan yükseliş trendine girebileceği belirtiliyor.

Birçok ziraat odası başkanı ve üretici de, fiyatlardaki bu düşüşün temelinde fındık piyasasındaki tekelleşmenin etkili olduğunu savunurken, özellikle devletin fındık fiyatlarına müdahale etmesi gerektiğine inanıyor.