CHP İl Başkanı Özyiğit, partililerle birlikte il binası önünde açıklama yaparak, Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 1/100 binlik plan kararını protesto etti. Büyükşehir Meclisi'nin, 10 Ekim 2016'da yaptığı toplantıda, Çevre Düzeni Planı'nın, Akkuyu Nükleer Santrali ve bazı turizm bölgelerinin kararını merkezi idareye bırakarak oy çokluğuyla onaylanmasını eleştiren Özyiğit, '10 Ekim 2016 günü Mersin ve Türkiye için kara bir gündür. Bugün geleceğimizin bilinmeyene gittiği gündür. Bugün insanlık değerlerinin yok sayıldığı, siyasetin, ahlaki değerlerin, kişilerin vicdani ve düşünsel olarak yüzleştiği gündür. Ve bugün AKP iktidarı Mersin'de MHP ile birlikte halkın yüzde 85'inin karşı duruş iradesine, yaşam ve üretim alanlarına, doğanın bütünsel yapısına, turizm bölgelerine ve çocuklarımızın, çevrenin geleceğine zorla ipotek koyduğu gündür' dedi.
'Kentin geleceğine darbe vurdular'
Bu kararı alanların tarih önünde ciddi bir sorumluluk üstlendiklerini belirten Özyiğit, 'Bugün sözüm ona 'kentin geleceği için karar alıyoruz' diyenler, 1/100 Binlik Çevre Düzeni Planı'na, Akkuyu Nükleer Santrali'ne el kaldırıp bu konuda destek olanlar ve karar alanlar, kentin geleceğini telafisi olmayan sürecin içerisine sokmuşlardır. Burada planın bütünlüğünü bozarak bari plana Akkuyu'yu da işleseydiniz de hiç olmazsa mertçe bir duruş sergileseydiniz. Öyle halkın gözünü boyamak için 'biz Akkuyu Nükleer Santrali ve merkezi hükümetin yetkisi olan bölgeleri boş bıraktık, Ankara'ya öyle gönderiyoruz' demek, aslında yüzde 85 iradenin karşısında durmaktan korkup, ona bir maske oluşturmaktadır. Tarih bu kararı alanlara ciddi bir sorumluluk yüklemiştir. Bu kentin yaşam alanlarına ve kentin geleceğine darbe vurmuşlardır' diye konuştu.
'Karar, tarihi bir hatadır'
CHP'nin, Büyükşehir Meclis Grubu olarak, siyasetin insan için ve ona hizmet etmek amacıyla yapılması gerektiği bilinciyle hareket ettiğini, kentte nükleer karşıtı yapının ve Mersinlilerin talep ve istekleri noktasında durduğunu ifade eden Özyiğit, kurulacak nükleer santralin Mersin'e, bölgeye ve Türkiye'ye dönüşü olmayan zararlar vereceğini öne sürdü.
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin aldığı kararın tarihi bir yanılgı, kentin geleceği açısından vahim bir durum olduğunu savunan Özyiğit, 'Mersin halkı Akkuyu Nükleer Santrali'ne 'hayır' diyor. Bu karşı duruşa ve tüm dünya nükleer santrallerini kapatıp yenilenebilir enerjiye geçerken Büyükşehir Meclisinin bu kararı tarihi bir hatadır' diyerek, planı onaylayan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ve meclis üyelerini eleştirdi.
'Mücadelemiz devam edecek'
CHP'nin, Türkiye'nin geçmişte yaşamış olduğu kavgaları tekrar etmeden, birlik, bütünlük ve barış içinde yeniden Türkiye'nin inşası için var olmaya devam edeceğini vurgulayan Özyiğit, 'Bu konu ile ilgili hukuki süreç devam edecektir. Akkuyu Nükleer Santrali'nin bu ülkede gerekliliği olmayacağını her süreçte alternatif enerji politikalarımızla anlatmaya, dayanışma duygumuzu en üst seviyeye çıkartarak mücadelemize devam edeceğiz' ifadelerini kullandı.