TDED Amasya Şubesi Başkanı Hüseyin Menç, dernek çalışmalarının da yürütüldüğü konakta Amasya Belediyesi'nin katkılarıyla anı odası oluşturduklarını açıkladı. Hacı Hafız Tevfik Efendi'nin o zor yıllarda Amasya halkını Milli Mücadele'ye topyekun hazırlarken isyanları bastırmak için kendi sağlığını hiçe saydığını ve 1921 yılının Kasım ayında bu konakta vefat ettiğini anımsatan Hüseyin Menç, '95 yıl sonra kendi konağında Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Amasya Şubesi Başkanlığınca hazırlanan ve Belediye Başkanımız Cafer Özdemir'in destekleriyle anı odasında hatıraları yaşatılmaya başlandı. Müftü efendinin torunlarından Sıddıka Türem'den izin alınmak suretiyle hazırlanan anı odasında özel arşivimde bulunan fotoğraf ile vesikalara görsel zenginlikler katılarak şekillendirilen panolarda Tevfik Efendi'nin hayat hikayesi ve Mustafa Kemal Paşa'ya güven veren konuşmalarından örnekler yer almaktadır' dedi.
Menç, 'Toplam 18 panoda 9. ordu müfettişlik karargahında ve Amasya Tamimi görüşmelerine iştirak eden Hüsrev Gerede, Ali Fuat Paşa, Hüseyin Rauf Bey ve Refet Bey'in müftü efendiyle hatıraları, 1921 yılındaki Zile İsyanı'nın bastırılması sırasında ortaya koyduğu gayretleriyle devleşen Tevfik Efendi için 5. Kafkas Fırka Kumandanı Cemil Cahit, yine bu isyanı bastırmakla vazifelendirilen Kılıç Ali'nin takdirlerini ihtiva eden hatıralarına yer verildi. Milli Mücadele sırasında çeşitli mevki ve şahıslara gönderilen mektuplar, beyanları, TBMM açılışı için çektiği tebrik telgrafı yanın da geride bıraktığı evlatları hakkında bilgiler de aktarıldı' diye konuştu.
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Amasya Şube Başkanlığı'nın hizmet vermeye başladığı asırlık konaktaki oda yakın tarihe ilgi duyanların ziyaretlerine açık tutulacak.