Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü ortaklığıyla kanserle ilgili öğrencilerin farkındalık yaratmak için 3 ayrı kategoride yarışacakları bu yıl 2.'si düzenlenen ''Sen İste Yeter Kanser Çeker Gider'' projesinin protokol imza töreni gerçekleştirildi.

Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans salonunda düzenlenen imza törenine, Samsun Valisi İbrahim Şahin, Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Nihat Soğuk, Samsun İl Milli Eğitim Müdür Vekili Hüseyin Aksakal, Halk Sağlığı İl Müdürü Mustafa Kasapoğlu, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

DAHA SAĞLIKLI OLMALIYIZ
Projede çocukların hedef kitle olarak seçilmesinin çok önemli olduğunu söyleyen Samsun Valisi İbrahim Şahin, ''Kanser maalesef günümüzün bir gerçeği. Yapılması gereken doğru beslenmek, içki ve sigaradan uzak durmak. Çünkü çevresel faktörler çok etkili. Diğer taraftan bu hastalık insanları sadece sosyal faaliyetlerden dışarıya itmiyor, aileleriyle birlikte bu süreci yaşıyorlar. Hastaneler de ciddi anlamda enerji sarfediyorlar. Bizim o yüzden çok titiz davranmamız gerekli. Daha sağlıklı olmamız gerektiğini hep vurguluyorum. Halk sağlığı müdürlüğümüz yoğun biçimde bisiklet dağıtıyor. Samsun'da çok sayıda bisiklet dağıtıldı, ben de insanlar görsün ve teşvik olsun diye sürekli bisiklete biniyorum. Ben Kavak'ta kaymakamlık yaptığım yıllarda lojmandan çıkıp şehrin dışına kadar bisiklet sürüyordum. Deli kaymakam diye hitap ediyorlardı bana, yadırgıyorlardı. Şimdi insanlar yadırgamıyor, tam tersine bisiklet sürmemizi öneriyorlar'' diye konuştu.

ÖĞRENCİLERLE TÜM EVLERE GİRECEĞİZ
Erken teşhiste kimseye keşke dedirtmemek için öğrencilerin yardımıyla tüm evlere girmeyi hedeflediklerini söyleyen Halk Sağlığı İl Müdürü Mustafa Kasapoğlu, ''Samsun'da meme, rahim ağzı ve bağırsak kanserlerinde 5 yılda 300 bin kadına ulaştık. Kanser taramalarımız Türkiye'de ortalama üstünde. Bu başarıyı da diğer kurumlarla işbirliği yaparak arttırmak istiyoruz. Ulaşmadığımız bir kişi dahi kalmasın diye mücadele veriyoruz. Çocuklar sayesinde bütün evlere gireceğiz'' dedi.

80 BİN ÖĞRENCİ YARIŞACAK
Samsun İl Milli Eğitim Müdür Vekili Hüseyin Aksakal, ''Proje 300 ortaokuluda 80 bin öğrenciyle buluşacak. 3 kategoriyi içeren yarışmada, 5-6. sınıflar görsel tasarımla, 7-8. sınıflar sloganla tüm ortaokul öğrencileri ise yönlendirme kategorisi ile yarışmaya katılabilecekler. 12 Ekim-12 Nisan tarihleri arasında devam edecek yarışmada öğrencilere bisiklet ve okullara da spor setleri hediye edilecek'' ifadelerini kullandı.

Zerrin SOMUNCU