Samsun Ticaret Borsası bünyesinde 2003 yılında hizmete sokulan ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından denetlenen Samsun Ticaret Borsası Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı'nda uluslararası geçerliliği olan analizler yapılıyor. Aflatoksin, okratoksin A gibi mikotoksinlerden kurşun ve kadmiyum gibi ağır metallere, rutubet, protein ve kül gibi temel kimyasal analizlerde verilen sonuçların, uluslararası geçerlilik taşıdığı belirtildi.

Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır, Gıda Kontrol Laboratuvarı'nda geçen yıl 2 bin 500'ü aşkın analiz gerçekleştirdiklerini, Türk Akreditasyon Kurumu'ndan (TÜRKAK) akredite olan laboratuarlarının verdiği hizmet kalitesini arttırmak ve analiz çeşitliliğini genişletmek için aralıksız çalıştıklarını söyledi.

Halkın tüketimine sağlıklı gıdaların sunulması için katkıda bulunduklarını dile getiren Samsun Ticaret Borsası Genel Sekreteri ve Laboratuvar Genel Müdürü Ahmet Aliyazıcı, 2014 yılında 2 bin 777 analiz, geçen yıl ise 2 bin 628 analiz gerçekleştirdiklerini söyledi. Aliyazıcı, bunun da yüzde 73.6'sını küflerin ürettiği zehirli ve kanserojen maddeler olan mikotoksin analizlerinin oluşturduğunu vurgulayarak, 'Bu yılda analiz sayısının 3 bine yaklaşacağını tahmin ediyoruz. İthalat ve ihracatçımızın yanı sıra özel talepleri de karşılıyoruz. Analizler ile kontrolü yapılan, zehirli, kanserojen madde taşıdığı tespit edilen gıdalar tüketime sunulmuyor' dedi.

Yapılan açıklamada doğada yaygın halde bulunan ve 200'den fazla çeşidi olan küflerin ürettiği zehirli, kanserojen mikotoksinlerin uygun sıcaklık ve nemde ortaya çıktığını, 300 dereceye varan yüksek sıcaklığa kadar dayanabildiği ifade edildi. Değişik formlarda olan mikotoksinlerin tahıl, bakliyat, meyve suyu, bira, kahve çekirdeği, baharat ve kuruyemişler de bulunabiliyor. Gıda ve yem üzerinde gözle görünür halde küf bulunmaması da mikotoksin bulunmadığı anlamına gelmiyor. O nedenle tüketicilerin korunması amacıyla ithalat, ihracat ve rutin kontroller esnasında numuneler alınarak analizler yapılıyor. Zararlı olabilecek miktarda mikotoksin içeren gıda ve yemler tüketime sunulmuyor. Halkımıza da gıdaların ambalajları üzerindeki son tüketim tarihine dikkat ederek, kuru ve soğuk ortamlarda bu ürünlerini saklamaları tavsiye ediliyor.